Kráľovná Alžbeta II. ako rekordérka v mnohých oblastiach! A tiež najpamätnejšia 'bondgirl'

Vo svojich 96-tich rokoch je britská kráľovná Alžbeta II., ktorá vládne 70 rokov a dĺžka jej ciest dosiahla už 42 obletov zemegule, rekordérkou v mnohých oblastiach. Okrem iného natočila aj video s Jamesom Bondom.

04.06.2022 11:30
Britain Platinum Jubilee Foto: ,
Alžbeta II. na balkóne Buckinghamského paláca.
debata (3)

Dlhovekosť

Alžbeta II. je najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim panovníkom v britských dejinách. Teraz vládne 70 rokov a necelé štyri mesiace. Predchádzajúci rekord v dĺžke vlády držala jej praprababička kráľovná Viktória a predstavoval 63 rokov, sedem mesiacov a dva dni. Vo svojom veku je Alžbeta II. tiež najstarším vládnucim panovníkom v súčasnosti na svete. Iba dvaja králi v histórii vládli dlhšie ako ona: francúzsky kráľ Ľudovít XIV. (vyše 72 rokov medzi rokmi 1643 a 1715) a thajský kráľ Pchúmipchon Adundét (70 rokov a štyri mesiace, od 9. júna 1946 do 13. októbra 2016).

Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...
Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...
+5Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...

Cestovateľka

Ako kráľovná navštívila Alžbeta II. viac ako 100 krajín, čo je ďalší rekord pre britského panovníka a tiež absolvovala viac ako 150 návštev krajín Spoločenstva. Najčastejšie bola v Kanade, celkom 22-krát, z európskych krajín najčastejšie vo Francúzsku, ktorého jazykom hovorí a to 13-krát. Podľa výpočtov denníka The Daily Telegraph dosiahla celková dĺžka jej ciest hodnotu 42 obletov zemegule a to do novembra 2015, keď vo svojich 89 rokoch prestala lietať do zámoria. Jej najdlhšia cesta do zahraničia trvala 168 dní (od novembra 1953 do mája 1954) a navštívila počas nej trinásť krajín.

Britain Platinum Jubilee Čítajte viac Spokojná kráľovná a po jej boku? Na balkóne Buckinghamského paláca len tí najvernejší - dokonalá Kate, William a ich deti

Veľmi vyťažená

„Prehlasujem pred vami, že celý svoj život, či už krátky alebo dlhý, bude zasvätený službe vám,“ povedala Alžbeta II. ešte ako princezná počas svojich 21. narodenín. Za svojej vlády uskutočnila asi 21 000 schôdzok, udelila „kráľovský súhlas“ s asi štyrmi tisíckami zákonov a prijala veľké množstvo vysoko postavených osôb v rámci 112 štátnych návštev. Patrili k nim etiópsky cisár Haile Selassie v roku 1954, japonský cisár Hirohito v roku 1971, poľský prezident Lech Walesa v roku 1991 a americký prezident Barack Obama v roku 2011. V Buckin­ghamskom paláci sa uskutočnilo viac 180 záhradných slávností, ktoré navštívilo viac ako 1,5 milióna ľudí.

Cesta Alžbety II. na trón odštartovala najväčším škandálom, aký britská monarchia dlho nezažila – pozrite si video!

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

14 premiérov

Alžbeta II. zažila 14 premiérov, od Winstona Churchilla (1951 až 1955) až k Borisovi Johnsonovi, ktorí ju na pravidelných schôdzkach, obvykle raz týždenne, informovali o hlavnom vývoji aktuálnej situácie v krajine. Panovníčka sa tiež stretla s trinástimi z celkom štrnástich amerických prezidentov, ktorí vládli počas jej vlády, od Harryho Trumana (1945 až 1953) až po Joea Bidena. Jediný, s kým sa nestretla, bol Lyndon Johnson (1963 až 1969). Kráľovná, hlava anglikánskej cirkvi, sa tiež na oficiálnych návštevách stretla so štyrmi pápežmi, ktorými boli Ján XXIII. v roku 1961, Ján Pavol II. v rokoch 1980, 1982 a 2000, Benedikt XVI. v roku 2010 a pápež František v roku 2014.

Britain Platinum Jubilee Photo Gallery Čítajte viac Čo sa deje? Alžbeta II. narýchlo mení plány, na piatkovej bohoslužbe sa nezúčastní

Milión gratulácií

Počas svojej vlády kráľovná rozoslala celkom asi 300 000 gratulácií Britom, ktorí dovŕšili vek sto rokov a asi 900 000 gratulácií párom, ktoré oslávili diamantovú svadbu (60 rokov). Ona sama bola vydatá viac ako 73 rokov za princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli. Dĺžka jej manželstva je ďalším rekordom britského panovníka.

CORRECTION Britain Platinum Jubilee Čítajte viac OBRAZOM: Princ Louis hviezdou 'balkónového' vystúpenia! Takto prežívali veľký okamih tí najmenší z kráľovskej rodiny

Asi 200 portrétov

Kráľovná Alžbeta II. pózovala pre asi 200 portrétov, pri prvom mala sedem rokov.

Priekopnícke činy

Alžbeta II. ako prvý britský panovník v roku 1986 navštívila Čínu a 16. mája 1991 vystúpila v americkom parlamente.

Svoj prvý e-mail poslala panovníčka 26. marca 1976, počas návštevy výskumného centra na ministerstve obrany. Prvá oficiálna internetová stránka Buckinghamského paláca bola založená v roku 1997. Prvý tweet zverejnila v roku 2014 a prvý príspevok na instagrame v roku 2019.

zväčšiť Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Platinum Jubilee Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa Kate, princ Louis, princezná Charlotte na balkóne Buckinghamského paláca počas podujatia Trooping the Colour.

Video s Jamesom Bondom

Alžbeta II. je jedinou panovníčkou, ktorá (takmer) skočila padákom s Jamesom Bondom a to v krátkom videu na úvodný ceremoniál Olympijských hier v Londýne v roku 2012. V tomto videu Craig ako agent James Bond vojde do kráľovninej pracovne, kráľovná povie: "Dobrý večer, pán Bond a nechá sa odprevadiť k vrtuľníku, ktorý ju spolu s Bondom dopraví na olympijský štadión v Stratforde. Keď krátky film pri otváraní olympijských hier skončil, objavil sa nad štadiónom skutočný vrtuľník, z ktorého vyskočili dvaja kaskadéri oblečení ako kráľovná a Bond. Keď sa zniesli na zem, skutočná kráľovná vošla za búrlivého potlesku na štadión, ale za sprievodu manžela.

Podľa vtedajšieho riaditeľa oddelenia dramatických relácií BBC Nicholasa Browna panovníčka podala pri natáčaní bezchybný výkon. „Zvládla to pri prvom zábere… Je to profesionálka,“ povedal Brown. V apríli nasledujúceho roku dostala Alžbeta II. čestnú cenu Britskej akadémie filmovej a televíznej tvorby (BAFTA) za svoju podporu filmového priemyslu, ale aj za prekvapivé stvárnenie „najpamätnejšej bondgirl“ na olympijských hrách v Londýne.

VIDEO: Princ Louis hviezdou „balkónového“ vystúpenia!

Video
Zdroj: Profimedia
Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...
Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...
+9Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II.

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...