2,5 miliardy ľudí po celom svete sledovalo pohreb princeznej Diany! Uskutočnil sa pred 25 rokmi

Pred 25 rokmi, 6. septembra 1997, sa v Londýne konal pohreb britskej princeznej z Walesu lady Diany, ktorá zahynula v 36 rokoch 31. augusta 1997 pri dopravnej nehode v Paríži.

06.09.2022 19:30
Britain Princess Diana Foto: ,
Na smutné výročie úmrtia princeznej Diany si zaspomínali ľudia pred Kensingtonským palácom.
debata

Na pohrebe sa zúčastnilo vyše milióna ľudí a v televízii ho sledovalo 2,5 miliardy ľudí na celom svete.

Princess Diana Legacy Čítajte viac Aj 25 rokov po smrti je princezná Diana ikonou! Monarchiu zmenila zásadným spôsobom

Princezná Diana (narodená 1. júla 1961 v Sandrin­ghame) bola prvou manželkou následníka britského trónu princa Charlesa a matkou ich dvoch synov. Po rozvode sa sústredila na charitatívnu prácu pre Červený kríž a najmä na boj proti AIDS a pozemným mínam. Patrila medzi najznámejšie a najpopulárnejšie svetové osobnosti. Spolu so svojím vtedajším priateľom zahynula pri automobilovej nehode v Paríži.

1982: Princ Charles a princezná Diana s ich...
1994: princezná Diana spolu so synom, princom...
+6Rok 1982: Princezná Diana pózuje so svojím...

Vo Westminsterskom opátstve bolo na pohrebe prítomných okolo 2000 smútočných hostí vrátane mnohých politikov, manželiek štátnikov a celebrít z umeleckého sveta. Na pohrebe princeznej Diany sa zúčastnili aj státisíce ľudí v uliciach Londýna. Po skončení obradu zavládlo v kráľovstve na minútu ohlušujúce ticho, ktoré pretrhli zvony opátstva a velebné tóny organov. Diana bola potom pochovaná v rodinnom sídle stredoanglického Althorpu neďaleko Northamptonu. Uloženie rakvy do zeme sa uskutočnilo len v úzkom rodinnom kruhu.

Britský spevák Elton John zaspieval počas pohrebu vo Westminsterskej katedrále svoju pieseň Candle In The Wind o „svieci, ktorá dohorí dávno predtým ako tvoja legenda“. „Na začiatku poslednej slohy sa mi zlomil hlas a skutočne som sa zadúšal city,“ povedal John, ktorého bola Diana dlhoročnou priateľkou. „Musel som jednoducho zavrieť oči, zaťať zuby a prekonať to. Priechod citom som dal, až keď som dospieval a kedy som pocítil obrovskú úľavu nad tým, že som nahrávku zvládol a nepoplietol som slová,“ priznal spevák, ktorý skladbu o pár hodín neskôr nahral v štúdiu. Hneď prvý deň sa jej vo Veľkej Británii predalo vyše 600-tisíc výliskov.

Na smutné výročie úmrtia princeznej Diany si...
Na smutné výročie úmrtia princeznej Diany si...
+3Na smutné výročie úmrtia princeznej Diany si...

Singel sa neskôr stal s asi 33 miliónmi predaných kusov podľa rôznych odhadov druhým najpredávanejším singlom všetkých čias. Prekonali ho len Biele Vianoce Binga Crosbyho s 50 miliónmi predaných kópií.

Candle in the Wind je Johnov známy hit zo 70. rokov, ktorého text bol na počesť Diany pozmenený. Pôvodne ho totiž naspieval pre americkú herečku Marilyn Monroeovú, ktorá (rovnako ako princezná) zomrela v 36 rokoch. Slová novej verzie prepísal Johnov textár Bernie Taupin. Diana je v nej označovaná za ružu Anglicka. John za singel získal cenu Grammy za rok 1997 za mužský popový výkon.

Prečo je princ William miláčikom verejnosti? Tu sú jasné dôvody!

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Diana

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...