Kráľovná Letizia, princezná Charlene či krásna Rania z Jordánska - európski králi, cisár aj šejk vzdali úctu Alžbete II.

Hoci pozornosť sveta sa sústreďovala počas pondelňajšieho štátneho pohrebu najmä na členov britskej kráľovskej rodiny, do Londýna prišli vzdať úctu zosnulej panovníčke aj monarchovia z iných kútov Európy či z iných častí sveta. Nechýbali ani známe a médiami milované tváre.

19.09.2022 15:07
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia Foto: ,
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia odchádzajú z priestorov Westministerského opátstva.
debata (2)

Do Londýna pricestovali mnohí z nich už počas víkendu a v nedeľu večer sa zúčastnili na jednej zo slávnostných recepcií na počesť zosnulej panovníčky. Počas pondelňajšieho obradu vo Westministerskom opátstve sa potom zúčastnili osobne spoločne so štátnikmi a hosťami z celého sveta.

Kate, princezná z Walesu Čítajte viac OBRAZOM: Princezná Kate ako symbol dôstojnosti, smutná Meghan a Harry opäť bez uniformy - tak dali zbohom kráľovnej

Alžbete II. prišiel prejaviť úctu napríklad holandský kráľ Willem-Alexander s manželkou – kráľovnou Maximou a mamou, kráľovnou Beatrix. Nechýbal ani španielsky kráľ Felipe so svojou očarujúcou polovičkou Letiziou, španielskou kráľovnou. Dlhší čas sa špekulovalo, či sa objaví na pohrebe aj Felipeho otec – bývalý španielsky kráľ Juan Carlos, ktorého dokonca s Alžbetou II. spájalo aj príbuzenské prepojenie. Napokon však krajinu reprezentoval iba kráľ Felipe s manželkou.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

Do metropoly Veľkej Británie pricestoval tiež monacký knieža Albert II. s manželkou – princeznou Charlene. Dvojicu zachytili objektívy pri odchode z Westministerského opátstva, kde sa štátny pohreb konal. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa predstavitelia európskych monarchií držia pri sebe. Zábery fotografov zachytili v jednej spoločnosti napríklad aj dánsku kráľovnú Margrethe či švédskeho kráľa Carla Gustafa s manželkou, kráľovnou Silviou. Zostavu dopĺňala aj belgická kráľovná Mathilde.

zväčšiť Monacký knieža Albert a jeho manželka,... Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
724103615 Monacký knieža Albert a jeho manželka, princezná Charlene z Monaka.

V radoch usadených priamo v kostole sa potom objavili tiež zástupcovia kráľovstviev na blízkom východe. Prišiel napríklad jordánsky kráľ Abdulláh II. a jeho polovička – jordánska kráľovná Rania Al-Abdulláh. Pozvanie prijal aj japonský cisár Naruhito s manželkou – cisárovnou Masako, ománsky sultán Hajsám bin Tárik Saíd či katarský šejk Tamim bin Chalífa Sání.

724152899 Čítajte viac Deti, ktoré uniesli pohľad celého sveta! George a Charlotte náročný okamih zvládli, mama Kate bola ich oporou

Zástupcov šľachtických rodín čaká ešte v pondelok jedno oficiálne podujatie. Väčšina z nich by sa mala objaviť aj na rozžehnaní tela kráľovnej, ktoré sa koná vo windsorskej Kaplnke sv. Juraja. Na hrade Windsor panovníčku v rámci súkromného obradu, už len s najbližšou rodinou, pochovajú v pondelok večer. Uložená bude po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

zväčšiť Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka -... Foto: SITA/AP, Gareth Fuller
Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka - kráľovná Rania Al-Abdulláh Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka - kráľovná Rania Al-Abdulláh z Jordánska. Za nimi sedí japonský cisár Naruhito s manželkou - cisárovnou Masako.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľovná Letizia #princezná Charlene #kráľ Felipe #kráľ Willem-Alexander

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...