Prekvapivá zmena počas korunovácie Karola III. Koruna so slávnym diamantom zostane v trezore, nik nechce konflikt

Pri májovej korunovácii britského kráľa Karola III. a jeho manželky Camilly nebude použitá koruna s kontroverzným diamantom Koh-i-Noor. Podľa webu stanice BBC to oznámil Buckinghamský palác.

15.02.2023 06:28
Kráľ karol III. Foto: ,
Kráľ Karol III. počas návštevy sýrskej diaspóry - komunity, ktorej členovia sa spojili v poslednýcch dňoch, aby pomohli svojim krajanom po zemetrasení v Sýrii.
debata (6)

Takmer 106-karátový drahý kameň je súčasťou korunovačných klenotov a je citlivým predmetom diskusií o britskej koloniálnej minulosti.

Kráľovná manželka Camilla bude vo Westminsterskom opátstve 6. mája korunovaná po boku Karola III. korunou kráľovnej Márie, ktorá už bola vybratá z londýnskeho Toweru, aby mohla byť jej veľkosť upravená pre Camillinu hlavu. Podľa BBC pôjde o prvý prípad v modernej histórii, kedy bude existujúca koruna „recyklovaná“ pre ďalšiu korunováciu.

Britain Royals Christmas Čítajte viac Korunovácia kráľa Karola III. dostala logo, vytvoril ho dizajnér iPhonu: Takto vyzerá!

Koh-i-Noor je diamant pôvodom z Indie, ktorého vlastníctvo je predmetom sporov. Už niekoľko dekád naňho vznášajú nároky právnici z Indie, Pakistanu, Iránu či Afganistanu. Práve kvôli obavám z diplomatických nezhôd s Indiou sa podľa BBC monarchia rozhodla korunu s drahokamom nepoužiť.

zväčšiť Záber z roku 2002 na korunu so slávnym a... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
koruna, diamant, Koh-i-noor Záber z roku 2002 na korunu so slávnym a kontroverzným diamantom The Koh-i-noor.

Bývalý britský premiér David Cameron v roku 2010 pri návšteve Indie vyhlásil, že diamant zostane v Británii. „Ak by sme raz povedali áno, potom by sme tiež niekedy mohli nájsť prázdne Britské múzeum,“ povedal vtedy Cameron s odkazom exponáty, ktoré sa do Británie dostali počas jej koloniálnej vlády nad značnou časťou sveta.

kate koláž Čítajte viac Kate, Kate, Kate, ale... Ešte viac obsypaná diamantmi bola krásna Sophie, grófka z Wessexu!

Drahokam bol pôvodne súčasťou náramku, kráľovná Viktória ho nosila ako brošňu. Do koruny bol prvýkrát zasadený pred korunováciou kráľovnej Alexandry, manželky Eduarda VII., v roku 1902. Deväť rokov nato bol vložený do koruny kráľovnej Márie a konečne v roku 1937 do koruny Alžbety, matky zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Na verejnosti sa naposledy objavil na rakve kráľovnej-matky pri pohrebe v roku 2002.

Kráľ Karol III. prichádza v sprievode kráľovnej...
Princezná Kate z Walesu počas recepcie pre...
+6Princezná Kate z Walesu počas recepcie pre...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt #India #korunovácia #koruna #diamant #kráľ #Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...