Hviezdy Hollywoodu vyrazili do ulíc! Ted Lasso, bláznivá pestúnka Fran či Rosario Dawson, takto štrajkujú herci

Hollywood a filmový priemysel zažíva situáciu, aká tu nebola niekoľko desiatok rokov. Filmový priemysel zasiahli štrajky hercov, ktorí sa pripojili k scenáristickým odborom. Do ulíc vyrazili aj slávne tváre.

15.07.2023 12:00
Joely Fisher, herečka a prezidentka organizácie... Foto: ,
Zľava: Herečka Joely Fisher, herečka a prezidentka organizácie SAG-AFTRA Fran Drescher a Duncan Crabtree-Ireland, zástupca a vyjednávač SAG-AFTRA počas protestu pred priestormi štúdií Netflix v Los Angeles.
debata

Ako zaznamenali fotoreportéri počas piatku, na viacerých protestoch v Los Angeles, Kalifornii a New Yorku sa objavili aj hviezdy dobre známe z televíznych či filmových projektov. S transparentmi, niektoré oblečené v tričkách s logom hereckej asociácie, ktorá ich zastupuje a bude v ich mene vyjednávať.

Emily Blunt, Cillian Murphy a Florence Pugh Čítajte viac Veľkolepá premiéra v Londýne a potom... trojica hlavných hercov na protest odišla. Dôvod? Bojujeme za...

Medzi protestujúcimi sa objavil napríklad herec Jason Sudeikis, ktorého diváci dobre poznajú ako futbalového kouča Teda Lassa. Pred štúdiami Netflix protestovala napríklad aj herečka a šéfka organizácie SAG-AFTRA Fran Drescher, ktorú slovenský divák dobre pozná zo sitkomu o bláznivej pestúnke Fran.

Herec Jason Sudeikis, známy napríklad zo...
Herečka a šéfka odborov SAG-AFTRA Fran Drescher...
+7Herečka Rosario Dawson sa zúčastnila na...

Ďalšie známe tváre, ktoré sa objavili v rámci protestov pred štúdiami Paramount, HBO či Warner Bros. bola aj herečka Rosario Dawson alebo herec Dermot Mulroney. Už niekoľko hodín pred štartom protestov v uliciach sa viacero hereckých hviezd zapojilo do štrajku pozastavením projektov a nakrúcaní či dokonca filmových premiér.

Herečka Rosario Dawson sa zúčastnila na... Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Rosario Dawson Herečka Rosario Dawson sa zúčastnila na protestnom pochode pred priestormi štúdií Warner Bros. v Kalifornii.

Napríklad z londýnskej premiéry filmu Oppenheimer odišla herečka Emily Blunt a jej dvaja kolegovia Cillian Murphy a Matt Damon ako vyjadrenie spoluúčasti a podpory štrajku hereckej asociácie. Medzi protestujúcimi sú aj členovia štábov filmov Deadpoll 3, záverečného filmu Mission: Impossible či projektu Venom. Zdroje tvrdia, že protesty by mohli zasiahnuť aj dokončovanie ďalšieho z filmov Avatar či projektu Gladiátor, ktorý je voľným pokračovaním filmu Ridleyho Scotta z roku 2000.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Hollywood pre štrajk pozastavuje prvé projekty. Ohrozené je pokračovanie Deadpoola či Mission: Impossible

Organizácia SAG-AFTRA, ktorá hercov zastupuje, má podobné ciele ako odborový zväz WGA scenáristov. Obe skupiny požadujú zvýšenie podielu na ziskoch streamovacích služieb, ako aj väčšie príspevky na sociálne a zdravotné poistenie a striktné pravidlá ohľadom nahradzovania ľudskej práce umelou inteligenciou, píše The New York Times. Zväz producentov AMPTP tvrdí, že odborom ponúkol „historické“ navýšenie odmien aj ďalšie zlepšenie pracovných podmienok, a podľa šéfa spoločnosti Disney Boba Igera požiadavky odborárov „nie sú realistické“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #protest #Jason Sudeikis #herci #Rosario Dawson #Fran Drescher

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...