Veľkolepá premiéra v Londýne a potom... trojica hlavných hercov na protest odišla. Dôvod? Bojujeme za...

Jedným z najočakávanejších filmov tohto roka je nepochybne Oppenheimer režiséra Christophera Nolana. Vo štvrtok podvečer sa dočkal veľkolepej premiéry v Londýne. Málokoho však napadlo, čo bude nasledovať len pár hodín po tom, čo sa hlavné hviezdy filmu objavili na červenom koberci.

15.07.2023 07:15
Emily Blunt, Cillian Murphy a Florence Pugh Foto: ,
Zľava: Herečka Emily Blunt, Cillian Murphy a Florence Pugh na slávnostnej premiére filmu Oppenheimer
debata

Do britskej metropoly zavítali hlavné hviezdy snímky, v čele ktorých stojí herec Cillian Murphy a jeho britská kolegyňa Emily Blunt. Vo filme Oppenheimer, o mužovi, ktorý stvoril atómovú bombu, si zahral aj Matt Damon či Robert Downey Jr. alebo Florence Pugh.

Matt Damon Čítajte viac Mal som depresiu, keď som si uvedomil, že robím na filme, ktorý za to nestojí, priznal sa Damon. Záchrana prišla od manželky

Všetci menovaní sa vo štvrtok podvečer stretli so zástupcami médií a davmi fanúšikov. Veľkolepú premiéru sprostredkúvalo niekoľko živých vysielaní na kanáloch YouTube či na sociálnych sieťach. Takmer všetci herci sa ochotne zhovárali s novinármi a odpovedali na otázky týkajúce sa ambiciózneho filmu. V jednom momente však došlo k prekvapivému kroku – herec Cillian Murphy, erec Matt Damon a ich kolegyňa Emily Blunt premiéru opustili.

Herečka Florence Pugh na slávnostnej premiére...
Zľava: Matt Damon, Josh Hartnett, Tom Conti,...
+12Herec Josh Hartnett a jeho partnerka Tamsin...

Ako informovala stránka BBC, stalo sa tak v dôsledku štartu štrajku hereckých odborov v Hollywoode. Vedenie odborového zväzu amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) sa vo štvrtok rozhodlo začať štrajk po tom, čo sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiou na novej kolektívnej zmluve.

Herec Jason Sudeikis, známy napríklad zo...
Herečka a šéfka odborov SAG-AFTRA Fran Drescher...
+7Herečka Rosario Dawson sa zúčastnila na...

Tento krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. Herci sa totiž pridávajú k scenáristom, ktorí štrajkujú kvôli sporom o platy a pracovné podmienky už vyše dvoch mesiacov. Odbory scenáristov WGA (Writers Guild Association) protest hercov podporili.

zväčšiť Herečka Emily Blunt na slávnostnej premiére... Foto: SITA/AP, Scott Garfitt
Emily Blunt Herečka Emily Blunt na slávnostnej premiére filmu Oppenheimer v kreácii Alexander McQueen.

Naposledy Hollywood takýto dvojaký štrajk zažil v roku 1960. „Asi 160 000 televíznych a filmových hercov začína o polnoci štrajkovať… a spúšťa prvú uzávierku naprieč priemyslom v Hollywoode po 63 rokoch,“ zhrnul vývoj The New York Times. Filmoví aj seriáloví herci zase štrajkujú prvýkrát od roku 1980, uviedla agentúra AP.

Hollywood, štrajk, SAG-AFTRA Čítajte viac Ochromený Hollywood. Herci sa pridali k štrajku scenáristov

Vyjednávači odporučili členom odborov začať štrajk, a pripojiť sa tak ku scenáristom, ktorí sa o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie usilujú od mája. Rovnako tak ako scenáristi, aj herci sa obávajú, že ich profesiu ohrozujú stále sa vyvíjajúce nástroje umelej inteligencie a že z ich odmien ukrajujú streamovacie platformy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #protest #Emily Blunt #Cillian Murphy #Oppenheimer #scenáristi

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...