Francúzska herecká legenda mieri pred súd: Isabelle Adjani vraj zatajila milióny, chcela sa vyhnúť daniam

Francúzska herečka Isabelle Adjani sa má tento rok v októbri postaviť pred súd v Paríži kvôli daňovým podvodom a praniu špinavých peňazí.

20.07.2023 07:00
Herečka Isabelle Adjani v kreácii Dior. Foto: ,
Herečka Isabelle Adjani v kreácii Dior.
debata

Držiteľka piatich ocenení César podľa obžaloby maskovala finančný dar ako pôžičku a zriadila si fiktívny trvalý pobyt v Portugalsku, aby si nelegálne znížila dane, uviedla agentúra AFP. Herečka sa k tvrdeniu nevyjadrila.

Šesťdesiatosemročná herečka a speváčka sa údajných prečinov proti daňovej správe dopustila v rokoch 2013, 2016 a 2017. Zatajila „dar vo výške dvoch miliónov eur od Diagna Ndiayeho, maskovala ho ako pôžičku, čo jej umožnilo vyhnúť sa plateniu 1,2 milióna eur za prevod“, povedal AFP zdroj z justičných kruhov.

Harvey Weinstein Čítajte viac Sex bol v Hollywoode tovarom, skúška gaučom, každý to robil, tvrdí Weinsteinova obhajoba

Druhé obvinenie sa podľa rovnakého zdroja týka zriadenia fiktívneho trvalého bydliska v Portugalsku, čo viedlo k únikom na daniach z príjmu vo výške 236 000 eur.

Prípad bol otvorený v dôsledku zverejnenia takzvaných Panamských dokumentov (Panama Papers) v roku 2016, ktoré sa týkali zhruba 214 000 subjektov z 200 krajín sveta, z ktorých niektoré slúžili na ukrytie nelegálne získaného majetku. Súdne vypočúvanie sa začne v Paríži 19. októbra.

zväčšiť Francúzska herečka Isabelle Adjani na... Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Paris Fashion Ami F/W Francúzska herečka Isabelle Adjani na prehliadke značky AMI dizajnéra Alexandra Mattiussiho.

Adjani, stelesnenie francúzskeho šarmu, za svoj herecký um získala päťkrát Césara v kategórii najlepšia herečka a dve nominácie na Oscara. V roku 1972 nastúpila do prestížneho parížskeho divadla Comédie Française, ale svetovo známou sa stala práve vďaka kinematografii. V roku 1981 dostala na filmovom festivale v Cannes ocenenie za filmy Posadnutosť a Quartet.

Kevin Spacey Čítajte viac Dokáže svoju nevinu? Kevin Spacey stojí opäť pred súdom, sexuálne útoky na mužov rázne popiera

Mamadou Diagna Ndiaya je vplyvný senegalský podnikateľ, člen Medzinárodného olympijského výboru. Je tiež v organizačnom tíme, ktorý pripravuje Olympijské hry mládeže, ktoré bude v roku 2026 hostiť Senegal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #daňové úniky #Isabelle Adjani

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...