Fešák z Kostí či Kevin Bacon pochodovali za lepšie platy pre hercov. DiCaprio si užíva na jachte a kde je, do pekla, Ben?

Protesty hercov a scenáristov v Spojených štátoch amerických pokračujú a do ulíc vyšli ďalšie známe tváre. Nielen našincovi však pri podpore protestov za lepšie podmienky a platy chýbajú v uliciach veľké mená.

20.07.2023 00:00
David Boreanaz Foto: ,
Herec David Boreanaz, známy zo seriálu Kosti, pred štúdiami NBC v Rockefeller Center v New Yorku.
debata (1)

Americký zábavný priemysel ochromil pred pár dňami herecký štrajk, ktorý sa pridal k protestom scenáristickej asociácie (tie trvajú bezmála dva mesiace). Herci sa ku scenáristom pridali nielen pre lepšie platové podmienky a benefity v rámci práce – problémom pre mnohých je aj umelá inteligencia, ktorú začali veľké filmové štúdia, ale aj televízie a filmové spoločnosti využívať čoraz viac. V budúcnosti sa pritom očakáva, že práve pomocou AI (z angličtiny artificial intelligence – umelá inteligencia) sa budú dať pokryť výrobné procesy na viacerých úrovniach, ktoré doposiaľ dávali prácu a živobytie umelcom a tvorcom.

Herec David Boreanaz, známy zo seriálu Kosti,...
Herec Alan Ruck a herečka Justine Lupe, známi...
+15Herečka a speváčka Vanessa Hudgens sa...

V uliciach Los Angeles a New Yorku sa objavili aj v uplynulých dňoch mnohé známe tváre – zväčša hrdinovia televízneho priemyslu. V New Yorku sa napríklad s transparentom objavil herec David Boreanaz, známy najmä z krimi seriálu Kosti. K hercom sa pridal aj manželský pár Kevin Bacon a Kyra Sedgwick. „Myslím si, že AI je veľký problém,“ citovala Bacona agentúra AP. On sám priznal, že je v pozícii, v ktorej si dokáže vyrokovať lepšie platové či zmluvné podmienky. Protesty však prišli s manželkou podporiť, aby vyjadrili „solidaritu pracujúcej triede, strednej triede našej únie“.

USA Hollywood štrajk scenáristi herci štúdiá zmluvy Čítajte viac Hollywoodske štúdiá tvrdia, že pred štrajkom ponúkli hercom jednu miliardu dolárov

Na protestoch pred štúdiami Paramount v Los Angeles bolo vidieť napríklad herečky Samaru Weaving, Hilary Duffovú či Vanessu Hudgensovú. Podporu štrajku vyjadrili aj hviezdy seriálu Boj o moc – herec Alan Ruck a jeho televízna manželka v podaní Justine Lupeovej. Herec Brian Cox vyjadril svoju solidaritu vyhlásením online.

zväčšiť Herecký a manželský pár Kevin Bacon a Kyra... Foto: SITA/AP, Ted Shaffrey
Kevin Bacon a Kyra Sedgwick Herecký a manželský pár Kevin Bacon a Kyra Sedgwick pred štúdiami NBCUniversal na Rockefeller Plaza v New Yorku.

Práve tlačové vyhlásenia či krátke videá na sociálnych sieťach zatiaľ prišli od hviezd ako George Clooney, Matt Damon, Margot Robbie, Jennifer Lawrence či Jessica Chastain. Niektorí herci sa však hnevajú, že nemajú viditeľnejšiu podporu od slávnych kolegov, ktorých honoráre sa často hýbu v miliónoch dolárov.

Jennifer Lopez a jej manžel Ben Affleck Čítajte viac To už je fakt rok? On trochu namosúrený, ona zvodne božská - Affleck s Lopezovou oslávili prvé výročie pod paľbou

Na jednom z transparentov sa dokonca objavil nápis smerujúci na jednu z mužských hviezd Hollywoodu. „Kde je, ku..a, Ben Affleck?“ pýtal sa nápis jedného z protestujúcich pred štúdiami Netflix. Na menších plagátoch potom boli aj odkazy ako napríklad: „Snažím sa zaplatiť nájom, nie tretiu a štvrtú hypotéku a palivo do privátneho lietadla.“

Viaceré médiá poukázali aj na fakt, že zatiaľ čo niektorí herci protestujú, napríklad ich hollywoodsky kolega Leonardo DiCaprio, ktorý sa často prezentuje ako aktivista za záchranu planéty, dovolenkoval v tej chvíli na súkromnej jachte v Saint Tropez.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #protest #Vanessa Hudgens #Kevin Bacon #David Boreanaz

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...