Išla som spať ako celkom obyčajný človek a ráno... Monica Lewinsky má 50, takto s ňou šiel čas

Američanka Monica Lewinsky, ktorá sa narodila 23. júla 1973, je známa z vyšetrovania sexuálnej aféry bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

23.07.2023 10:00
Monika Lewinsky Foto:
Takto sa rokmi menila Monika Lewinsky.
debata (25)

Kvôli afére čelil Clinton, ktorý bol prezidentom v rokoch 1993 – 2001, ako druhý prezident USA procesu impeachment. Ústavnú žalobu ale nakoniec ustál.

zväčšiť Prezident  Bill Clinton a stážistka  Monica... Foto: Profimedia
Monica Lewinsky Prezident Bill Clinton a stážistka Monica Lewinsky v roku 1996.

21. januára 1998 sa v médiách objavili informácie o sexuálnom pomere medzi prezidentom USA Billom Clintonom a bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Po celý rok, kedy kauza plnila popredné stránky novín, sa Clinton okrem podpory manželky Hillary tešil aj nebývalej podpore verejnosti. Dve tretiny Američanov boli počas vyšetrovania proti jeho zosadeniu, hoci už vtedy bolo zrejmé, že prezident v danej veci nehovoril vždy pravdu. K tomu, že klamlivo svedčil, sa Clinton priznal v januári 2001 – posledný deň v úrade.

zväčšiť Monica Lewinsky v LOndýne v roku 2023. Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Monica Lewinsky Monica Lewinsky v LOndýne v roku 2023.

V kauze pritom vyšetrovatelia prezidentove kontakty so stážistkou skúmali do najmenších detailov. Chceli dokázať, že Clinton pri výpovedi klamal, keď tvrdil, že s Lewinskou nemal „sexuálny pomer“. Ako dôkaz použili aj šaty, na ktorých testy DNA preukázali Clintonove spermie. To, čo sa nepodarilo vyšetrovateľom, nakoniec potvrdil sám prezident. Clinton vo svojich pamätiach, ktoré vyšli v roku 2004 uviedol, že „nevhodný vzťah“ začal v čase stresu počas krízy okolo štátneho rozpočtu koncom roka 1995.

Monica Lewinsky Čítajte viac Lewinskú rozzúrili v Izraeli: Dostala otázku o Clintonovi, vstala a odišla!

Clinton bol ale potrestaný len symbolicky päťročným zákazom právnej praxe v Arkansase a pokutou 25 000 dolárov. Pre Lewinsky však boli následky škandálu neblahé. „Ocitla som sa sama. Veľmi sama, pred všetkými sama. Opustená väčšinou kľúčových postáv tej krízy, ktoré ma dobre a dôverne poznali. Všetci sa zhodneme, že som urobila chyby. Ale plávať v mori samoty bolo desivé,“ povedala.

Prezident  Bill Clinton a stážistka  Monica...
Monika Lewinsky v roku 1999.
+10Monika Lewinsky v roku 2001.

Lewinsky vyštudovala psychológiu na Lewis-Clark State College (LCSC) a do Bieleho domu nastúpila ako stážistka v roku 1995. O vzťahu s Clintonom sa prvýkrát verejne vyjadrila v roku 2014. V súčasnej dobe je aktivistkou bojujúcou proti kyberšikane. V roku 2006 dokončila štúdiá sociálnej psychológie na Londýnskej ekonomickej škole (LSE). Jej životný príbeh bol aj témou tretej série seriálu American Crime Story (Americké kriminálne príbehy).

V jedinom momente, ako sa jej aféra s prezidentom USA „prevalila“, sa jej život otočil o 180 stupňov. „Išla som spať ako celkom obyčajný človek a ráno som sa zobudila ako globálne ponížená žena,“ vyjadrila sa v relácii „Doctor Oz“.

Monica Lewinsky Čítajte viac Rozžiarená Monica Lewinsky na premiére: Po štvrťstoročí od aféry s Clintonom odkazuje toto

"Bolo zopár okamihov, počas ktorých som si myslela, že to nezvládnem. V prvých týždňoch vyšetrovania moja mama trvala na tom, aby som mala počas sprchovania otvorené dvere. Bála sa, že si siahnem na život,“ opísala.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Bill Clinton #Monica Lewinsky #sexuálna aféra

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...