Ťažká rana pre Jiřího Bartošku, vrátila sa mu rakovina. Herec je hospitalizovaný na onkológii

Už v roku 2014 bojoval český herec Jiří Bartoška s rakovinou. Bohužiaľ, choroba sa mu vrátila.

30.11.2023 10:23
bartoška jiří Foto:
Herec a prezident Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary - Jiří Bartoška.
debata (1)

Herec a prezident Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, Jiří Bartoška (76), sa opäť lieči na onkológii. Ako potvrdila hovorkyňa filmového festivalu Uljana Donátová pre idnes.cz, je hospitalizovaný v pražskej nemocnici v Motole. „Prezident MFF Karlovy Vary v súčasnej dobe podstupuje onkologickú liečbu. Nepodstúpil žiadnu novú operáciu. Ďalšie podrobnosti oznamovať nebudeme.“

zväčšiť Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoškaa jeho... Foto: KVIFF
prezident-festivalu-jiri-bartoska-s-manzelkou-andreou-bartoskovou Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoškaa jeho manželka Andrea.

V roku 2014 Jiří Bartoška bojoval s rakovinou lymfatických uzlín, v tom čase herec absolvoval aj chemoterapiu, pretože nádor pod hrudnou kosťou sa nedal odstrániť chirurgicky. Diagnózu sa vtedy herec dozvedel po biopsii v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole, po ktorej sa objavili správy, že má rakovinu pankreasu. V skutočnosti však trpel rakovinou lymfatických uzlín.

zväčšiť Záber zo seriálu Smysl pro tumor. Foto: ČT
Smysl pro tumor Záber zo seriálu Smysl pro tumor.

Bartoška má za sebou nakrúcanie seriálu pre Českú televíziu Smysl pro tumor, ktorý zobrazuje práve príbeh onkologických pacientov. Osemdielny seriál rozpráva príbeh o vážne chorom mladom mužovi, ale vyrozprávaný je optimisticky a s veľkou dávkou nádeje. Seriál je výnimočný aj tým, že na konci každej epizódy zdieľajú skutoční onkologickí pacienti pocity, ktoré ich sprevádzali jednotlivými fázami ochorenia. Premiéru bude mať na jar 2024 na obrazovkách Českej televízie. V hlavných úlohách sa okrem Jiřího Bartošku predstavia Filip Březina, Tereza Brodská či Pavel Řezníček.

zväčšiť Jiří Bartoška a Emília Vášáryová ako manželia v... Foto: Martin Črep
bartoška Jiří Bartoška a Emília Vášáryová ako manželia v novinke Šťastný nový rok 2.

Bartoška, jeden z najväčších elegánov v českom kultúrnom prostredí, sám seba považuje za človeka priťahujúceho problémy – mal trojku zo správania a bol jedným z najznámejších fajčiarov, ktorého prezývali chodiaca reklama na tabakový priemysel. Jeden z najvýraznejších a najpopulárnejších českých hercov stvárnil počas svojej hereckej kariéry na divadelných doskách, vo filme i v televízii množstvo skvelých charakterovo rôznorodých postáv od rozprávkového princa až po boha. Na čele Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary stojí od roku 1994.

Jiří Bartoška sa narodil 24. marca 1947 v Děčíne. V roku 1972 absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Po skončení školy krátko účinkoval v brnianskom Divadle na Provázku, odkiaľ zamieril v roku 1973 do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a potom do Mestských divadiel pražských. Od roku 1978 bol členom pražského Divadla Na zábradlí, z ktorého v roku 1991 odišiel do novozaloženého Divadla Bez zábradlí – viac o jeho kariéru tu.

Film Zbožňovaný v hlavnej úlohe s Jiřím...
Herečka Emília Vášáryová a jej český kolega...
+9Jiří Bartoška a Emília Vášáryová ako manželia v...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Jiří Bartoška

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...