Princ Harry bol obeťou odpočúvania médií, rozhodol súd. Noviny, ktoré žaloval, musia zaplatiť 140-tisíc libier

Britský princ Harry bol obeťou odpočúvania telefónu a nezákonného zhromažďovania informácií o ňom zo strany periodík spoločnosti Mirror Group Newspapers (MGN).

16.12.2023 11:00
Princ Harry Foto: ,
Princ Harry odchádza zo súdu na zábere z pondelka 27. marca 2023.
debata

Tá mu musí za spôsobenú ujmu zaplatiť 140 000 libier, rozhodol v piatok podľa agentúry AP londýnsky vyšší súd. Harry v reakcii vyhlásil, že dnešok je „veľkým dňom pre pravdu“, a zároveň vyzval úrady a políciu, aby zakročili proti osobám, u ktorých bolo zistené porušenie zákona. Mediálny dom MGN sa za svoje konanie v minulosti ospravedlnil.

Súd dal Harrymu do veľkej miery za pravdu v prvom z jeho niekoľkých sporov s bulvárnou tlačou. Podľa sudcu Timothyho Fancourta súd dospel k záveru, že odpočúvanie telefónov bolo u Mirror Group Newspapers „rozšírené a bežné“ dlhé roky a že „integrálnou súčasťou systému“ boli súkromní detektívi poverení nezákonným zhromažďovaním informácií.

Denmark Royals Čítajte viac Vzala si kabelku za 5000 eur, väčší rozruch vyvolal jej manžel: Rozkošný, komentovala grécka princezná pásku cez oko princa Pavlosa

„Súdim, že jeho telefón bol odpočúvaný len v miernom rozsahu a bolo to pravdepodobne pod dôkladnou kontrolou istých ľudí v každých novinách,“ konštatoval sudca. Dodal, že rozsiahle odpočúvanie a nezákonné aktivity sa diali v období od roku 1996 do roku 2011 a pokračovali aj v čase verejného vyšetrovania týchto praktík v britských tlačených médiách.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...
Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle sa...
+9Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...

Vedenie novín o praxi vedelo a krylo ju, povedal Fancourt. Pätnásť z 33 novinových článkov, ktoré boli predmetom súdneho sporu, bolo vytvorených s pomocou nezákonných prostriedkov, konštatoval súd.

Vo svojom ťažení proti britským médiám Harry požadoval 440 000 libier a stal sa prvým významným členom kráľovskej rodiny svedčiacim na súde za 130 rokov. Mladší syn kráľa Karola III. v júni osobne na súde dva dni podporoval tvrdenie, že skupina Mirror Group Newspapers zamestnávala novinárov, ktorí odpočúvali hlasové schránky, a najímala súkromných detektívov, ktorí používali podvodné triky a nezákonné prostriedky na získavanie informácií o vojvodovi zo Sussexu a ďalších členoch panovníckej rodiny.

meghan harry Čítajte viac Harry a Meghan to poriadne schytali! Takto sa animáky vysmievajú z ich 'úprimnej' túžby po súkromí či miliónov za nič od Netflixu

Harry tvrdil, že sa naň MGN zameriavala 15 rokov počnúc rokom 1996 a že viac ako 140 článkov v periodikách spoločnosti bolo výsledkom nezákonného zhromažďovania informácií. Súd sa zaoberal len 33 z týchto textov. Princ bol jedným zo zhruba 100 osobností, medzi ktorými boli aj herci, športové hviezdy a ďalšie celebrity, ktoré podali žalobu kvôli podozreniu z odpočúvania a nezákonného zberu informácií v rokoch 1991 až 2011. Piatkový verdikt rozhodol prvú z troch žalôb, ktorú Harry podal na bulvárne denníky. Sám tvrdí, že jeho životným poslaním je médiá reformovať.

zväčšiť Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle na... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle na archívnom zábere.

Harry v piatok podľa agentúry Reuters vyjadril potešenie nad tým, že kauzu vyhral, a vyzval políciu, aby začala trestné stíhanie MGN. „Dnes je veľký deň pre pravdu aj pre zodpovednosť,“ uviedol princ vo vyhlásení, ktoré prečítal jeho právny zástupca David Sherborne.

Rozsudok privítala aj žalovaná strana. „Vítame dnešný rozsudok, ktorý branži poskytuje nevyhnutné objasnenie, aby sa mohla posunúť ďalej od udalostí, ktoré sa stali pred mnohými rokmi,“ povedal hovorca MGN. „Tam, kde sa odohrali historické previnenia, sa bezvýhradne ospravedlňujeme, prevzali sme plnú zodpovednosť a zaplatili sme náležité kompenzácie,“ dodala MGN.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #princ Harry #súd #víťazstvo #bulvár

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...