Kráľ Frederik a kráľovná Mary čelia vlne kritiky! Spustil ju náramok na ruke nového kráľa

Luxusné kúsky oblečenia, šperky, autá a dokonca lode - členovia kráľovských rodín sa často tešia z poriadne štedrých darov.

25.01.2024 00:00
Dánsky kráľ  Frederik X. a kráľovná Mary Foto: ,
Dánsky kráľ Frederik X. a kráľovná Mary na balkóne paláca Christiansborg v Kodani.
debata (1)

Práve jeden takýto dar spustil vlnu kritiky smerom k dánskemu kráľovi Frederikovi X. a kráľovnej Mary. O čo ide?

Dánsky kráľ  Frederik X. a kráľovná Mary na...
Dánsky kráľ  Frederik X. a kráľovná Mary na...
+5Dánsky kráľ  Frederik X. a kráľovná Mary na...

Od výmeny na dánskom tróne ubehli dva týždne a kráľ Frederik (55) a kráľovná Mary (51) už čelia kritike týkajúcej sa práve luxusných darov. Nevôľu spustil náramok, ktorý mal dánsky kráľ na ruke počas okamihu, kedy pózoval spolu s manželkou na balkóne paláca Christiansborg. Ako uvádzajú viaceré zahraničné médiá, môže to byť dar od šperkárskej spoločnosti „Shamballa“. V tamojších médiách sa už ozvali hlasní kritici dánskej kráľovskej rodiny, ktorí volajú po väčšej transparentnosti v otázke luxusných darov.

zväčšiť Na ruke kráľa Frederika vidieť náramok od... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
frederik Na ruke kráľa Frederika vidieť náramok od šperkárskej spoločnosti "Shamballa".

„Kráľovská rodina má moc. Ak zastávate verejnú funkciu, nie je dovolené prijímať dary,“ povedal Jesper Olsen, predseda Transparency International Danmark, pre dánsku spravodajskú sieť DR Nyheder. Verí, že je to znepokojujúci signál, keď spoločnosti a súkromné osoby môžu tajne dávať drahé dary kráľovskej rodine. „Kráľovská rodina musí prestať prijímať takéto dary, pretože to vyvoláva pochybnosti o tom, či darom môže darca získať pre seba istú výhodu,“ opísal.

Dánsky kráľ  Frederik X. a kráľovná Mary Čítajte viac Šaty pre novú kráľovnú! Voľba očarujúcej Mary pre historický okamih? Elegantná biela so štipkou výnimočnosti

Kráľ Frederik a kráľovná Mary v minulosti už dostali do daru autá, lode či drahé oblečenie. Podľa medializovaných informácií dostala napríklad Mary v minulosti množstvo značkových šiat a tašiek. V roku 2002 kráľovnú Margrethe (83) potešil norkový kabát od spoločnosti „Kopenhagen Fur“. Frederik údajne v roku 2007 dostal loď v hodnote 360-tisíc eur. Ako darčeky k svadbe v roku 2004 dostali Mary a Frederik päť áut, ale od roku 2018 už kráľovská rodina neprijíma vozidlá zadarmo.

Princezná Mary v roku 2004 ako nevesta.
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...
+14Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...

Keďže aktuálne sa v Dánsku diskusia o kráľovských daroch opäť rozprúdila kvôli spomínanému náramku, palác je nútený reagovať. V súvislosti so zmenou na tróne sa kráľovský pár rozhodol zverejniť a upraviť usmernenia pre prijímanie darov členmi kráľovskej rodiny. Nové usmernenia budú neskôr zverejnené na webovej stránke kráľovskej rodiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dary #kráľovná Mary #kráľ Frederik X.

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...