Slávna influencerka predávala bábovky, ľudia kupovali, lebo si mysleli, že pomáhajú charite... výsledok? Talianska vláda chystá tvrdý zákon

Taliansko sprísni dohľad nad dobročinnými aktivitami influencerov a firiem. Za klamlivé oznámenia im bude hroziť pozastavenie činnosti až na rok či pokuta až do výšky 50 000 eur (1,2 milióna korún).

27.01.2024 10:30
Chiara Ferragni Foto: ,
Influencerka Chiara Ferragni v kreácii Schiaparelli na festivale Sanremo.
debata

Počíta s tým návrh zákona, ktorý vo štvrtok schválila vláda, píše agentúra ANSA. Nové pravidlá sú podľa tlače reakciou na kauzu okolo známej módnej influencerky Chiary Ferragniovej, ktorá bola tvárou predaja vianočných báboviek. Akcia pritom vyvolávala dojem, že jej výťažok pôjde na dobročinné účely. Namiesto toho veľká časť zarobených peňazí poslúžila na pokrytie honoráru Ferragniovej.

Kauza okolo Ferragniovej vypukla po tom, čo spoločnosť, ktorá ju zastupuje, dostala pokutu od Protimonopolného úradu jeden milión eur za reklamnú akciu na predaj vianočných báboviek v roku 2022.

Influencerka Chiara Ferragni na výstave Vita...
Talianska influencerka Chiara Ferragni pred...
+10Influencerka a podnikateľka Chiara Ferragni na...

Na obaloch báboviek bola vyfotografovaná Ferragni a bolo na ňom aj oznámenie, že nákupom ľudia podporia najväčšiu detskú nemocnicu v Turíne. Bábovky sa predávali za niekoľkonásobne vyššiu cenu, ako je v prípade podobnej vianočnej pochúťky (panettone) bežné. Protimonopolný úrad však vyhodnotil oznámenie ako klamlivé, pretože výrobca báboviek poskytol jednorazový dar nemocnici ešte pred začatím predaja.

Chiara Ferragni v kreácii Schiaparelli Čítajte viac Začala nahými šatami a záver? Slávna influencerka vystavila vo verejnoprávnej televízii prsia v zlate

Ferragni, ktorá patrí k najvplyvnejším módnym influencerom v Európe, sa za svoje správanie ospravedlnila a sľúbila darovať turínskej nemocnici jeden milión eur. Spotrebiteľské združenia však na ňu podali trestné oznámenie. Ferragniovú nepriamo kritizovala aj premiérka Giorgia Meloni, keď vlani v decembri povedala, že by spoločenskými vzormi nemali byť „influenceri, ktorí zarábajú more peňazí tým, že nosia oblečenie a kabelky, alebo reklamou na predražené bábovky, pri ktorých sa vytvára dojem dobročinnosti“.

Herečka Danna Paola na prehliadke Fendi v Miláne.
Talianska megastar Chiara Ferragni na...
+6Valentina Ferragni sa objavila tiež na módnej...

Nový zákon bude vyžadovať, aby pri produktoch, ktorých predaj je spájaný s dobročinnosťou, bolo uvedené, aký je cieľ dobročinnej aktivity, kto je príjemcom peňazí a aké percento z predaja bude venované na charitu. Za porušenie bude hroziť pokuta až vo výške 50 000 eur alebo pozastavenie činnosti na jeden rok. Potrestaní navyše budú musieť zverejniť oznámenie o udelenom postihu na svojich profiloch a webových stránkach. Benefičné predaje bude nanovo musieť hlásiť Protimonopolný ú­rad.

Emma Brooks. Čítajte viac Boja sa vrások, o kozmetike vedia viac než ktokoľvek pred nimi. Generáciu Z trápi, aby nevyzerala staršie. A je pre to ochotná veľa urobiť

S ďalšou reguláciou potom prišiel v januári telekomunikačný úrad. Ten rozhodol, že po najvplyvnejších influenceroch, ktorí majú napríklad aspoň jeden milión sledujúcich, bude vymáhať rovnaké pravidlá, ktoré platia pre televízie či rozhlasové stanice. Influenceri tak napríklad budú mať nanovo povinnosť jasne označiť reklamné oznamy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #predaj #zákon #škandál #charita #honorár #Chiara Ferragni #influencerka

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...