John Travolta má 70! Pre Tarantina zahrá čokoľvek si zaželá, aj Pipi Dlhú Pančuchu

Filmový svet dobyl John Travolta už v 70. rokoch 20. storočia v dvoch slávnych muzikáloch - Horúčka sobotňajšej noci a Pomáda, kde zaujal pohybovým talentom a taliansko-americkým šarmom.

18.02.2024 13:00
John Travolta Foto:
John Travolta vo filme Pulp Fiction (1994).
debata

Po tomto raketovom štarte s oscarovou nomináciou ale nejaký čas hral v priemernejších snímkach. O jeho triumfálny comeback sa postaral v 90. rokoch kultový režisér Quentin Tarantino so svojím filmovým trhákom Pulp Fiction – Historky z podsvetia, kde niekdajšiemu dievčenskému idolu zveril úlohu svojrázneho dlhovlasého gangstera Vincenta Vegu. Bola z toho ďalšia nominácia na Oscara a Travolta išiel odvtedy z filmu do filmu, stvárnil množstvo rozmanitých typov. 18. februára oslávil rovnú 70-ku.

S Tarantinom to ale nebolo len tak. Travoltu si pre hlavnú úlohu vo svojom filme musel priamo vyvzdorovať: „Kohokoľvek, len nie Travoltu,“ nechápavo a márne vraj oponoval producent Harvey Weinstein. A prehovárať musel režisér aj herca samotného. Dopadlo to však nad očakávania dobre. Brutálny, šokujúci a nečakane zábavný film zaujal bizarnými historkami a odkazmi na popkultúru a zožal Zlatú palmu v Cannes a Oscara za pôvodný filmový scenár. Travolta znova zaujal davy a to nielen svojím nezabudnuteľným tanečným číslom s Umou Thurmanovou. „Urobil by som pre neho čokoľvek, pretože mi dal druhú šancu v kariére. Či si bude želať, aby som pre neho hral Pipi Dlhú Pančuchu, urobím to rád,“ vyhlásil pred rokmi vďačne o Tarantinovi.

O herectve sníval Travolta už v detstve. Budúci tanečník, spevák a herec sa narodil 18. februára 1954 v Engelwoode v štáte New Jersey ako najmladší zo šiestich detí futbalového poloprofesionála talianskeho pôvodu, neskôr obchodníka s pneumatikami a írskej herečky a učiteľky herectva. Matka ho prihlásila do dramatickej školy v New Yorku, kde študoval herectvo a tanec.

John Travolta (vpravo) a moderátor Amadeus Čítajte viac Ponižujúce a trápne? Kačací tanec namiesto ladných pohybov, Travolta sa zvŕtal v talianskej televízii, potom jej zakázal použiť zábery

Potom jazdil s muzikálovou spoločnosťou a po nejakom čase odišiel do Hollywoodu. Vo filme debutoval v roku 1975. Rok nato ho režisér Brian De Palma obsadil do výraznej vedľajšej úlohy v slávnom horore Carrie so Sissy Spacekovou. A v roku 1977 prišiel muzikál Horúčka sobotňajšej noci, ku ktorému hudbu na pomedzí popu, rocku a disko vytvorila britská skupina Bee Gees. Travolta sa stal idolom vtedajšej mládeže.

Nasledoval druhý, možno ešte slávnejší muzikál Pomáda (1978), v ktorom Travolta vytvoril slávny pár s austrálskou herečkou Oliviou Newtonovou-Johnovou. Obe snímky z prostredia diskoték vyjadrovali životný štýl vtedajšej mladej generácie a stali sa kultovými. Veľa sa v nich tancovalo a na tanec Johnny sám nedá dopustiť: "Je to časť mojej duše, robí šťastným mňa aj ľudí okolo. A moje deti tiež, " vyhlásil v roku 2013 pri návšteve Karlových Varov.

zväčšiť Kelly Preston a  John Travolta na archívnej... Foto: Profimedia
travolta Kelly Preston a John Travolta na archívnej snímke.

Po oslnivom úspechu „Horúčky“ a Pomády prišiel v roku 1980 Mestský kovboj, rovnako s vplyvmi popkultúry a o rok neskôr thriller Výstrel v réžii Briana de Palmu, ktorý kritika prijala dobre, ale u divákov prepadol. Z hercovej filmografie nasledujúcich rokov najviac vyniká komerčne úspešná trilógia komédií Pozri, kto to hovorí z prelomu 80. a 90. rokov. Travolta si tu zahral pilota a lietanie je už roky jeho veľkou vášňou aj v súkromí. Vlastní viaceré licencie na lietanie s tryskáčom a súkromné letisko má priamo pri svojej rezidencii na Floride.

kelly Preston Čítajte viac Okamihy šťastia Prestonovej a Travoltu ukončila rakovina! Herečka by oslávila narodeniny

Po drvivom úspechu Pulp Fiction z roku 1994 išiel Travolta z úlohy do úlohy a stvárnil množstvo rozmanitých typov. Či už je to jeho neurotik v Meste šialencov (1997), vojak v Tenkej červenej línii (1998), americký prezident vo Farbách moci (1998), armádny vyšetrovateľ v Generálovej dcére (1999), terorista v Swordfish: Operácia Hacker (2001), otec rodiny v Malom svedkovi (2001), protidrogový agent v Zelenom pekle (2003), hasič v Okrsku 49 (2004) či kuriózna rozložitá Edna v muzikálovom hite Hairspray (2007).

John Travolta v roku 2020.
John Travolta a Kelly Preston v roku 2018 v...
+7John Travolta a Kelly Preston v roku 1991.

Ďalšie ceny pozbieral Travolta opäť ako gangster v čiernej komédii Chyťte ho! (1995) a ďalej si zahral aj v akčných snímkach Operácia: Zlomený šíp (1996) či Tvárou v tvár (1997). V roku 2013 mal premiéru thriller Sezóna zabíjania, s ktorým Travolta prišiel ako jedna z hlavných hviezd na 48. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. V tejto snímke si zahral spolu s ďalším držiteľom tejto karlovarskej ceny (z roku 2008) Robertom De Nirom: „Je to esej o vojnovej dobe a ľuďoch, ktorí aj neúmyselne páchali vojnové zločiny,“ priblížil film vo Varoch. Pri otvorení festivalu si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Travolta bol od roku 1991 ženatý s herečkou Kelly Prestonovou, ktorá zomrela v roku 2020. Majú spolu dcéru Ellu a syna Benjamina. Ich najstaršie dieťa, syn Jett, zomrel v roku 2009 ako 16-ročný na srdcovú chorobu zvanú Kawasakiho choroba. Tragickú udalosť zdrveným rodičom pomohla prekonať viera. Travolta je od roku 1975 členom Scientologickej cirkvi a aktívne bojuje proti údajnej diskriminácii cirkvi v niektorých častiach sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Tarantino #John Travolta

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...