Má Británia nového miláčika? Briti ju kedysi zatracovali, dnes kráľovná Camilla zachraňuje monarchiu s chorým kráľom

Kedysi ju Briti vnímali ako ženu stojacu za krachom manželstva milovanej princeznej Diany a následníka trónu Charlesa a obávali sa, že do kráľovskej rodiny nevnesie nič dobré.

19.02.2024 00:00
Britain Royals Foto: ,
Kráľovná Camilla na zábere z recepcie v Clarence House.
debata (1)

Po nástupe Karola III. na trón sa ale pozícia jeho ženy Camilly úplne premenila. V čase choroby svojho muža a princeznej Kate zaujala uvoľnený priestor a začala sa starať o toľko dôležitý kontakt vládnucej dynastie s verejnosťou, napísala agentúra AP.

camilla Čítajte viac Po princovi Williamovi sa do povinností pustila už i Camilla! Prehovorila aj o manželovi, jeho stav opísala ako...

„Je to pozoruhodná premena,“ povedal dlhoročný glosátor diania pri britskom kráľovskom dvore a niekdajší spravodajca BBC Michael Cole. „Myslím, že si Camilla, kráľovná Camilla rozhodne zaslúži rešpekt. Robí mimoriadne dobrú prácu,“ dodal.

Prvá dáma Francúzska Brigitte Macron (vpravo) v...
Britská kráľovná Camilla (vľavo) a prvá dáma...
+4Britská kráľovná Camilla (vľavo) s kráľom...

Kráľ nedávno zrušil až do odvolania všetky svoje verejné aktivity, keďže podstupuje liečbu nešpecifikovaného typu rakoviny. Princezná Kate sa zotavuje po operácii a jej manžel William sa tiež načas uchýlil do ústrania, aby jej bol nablízku. Hoci sa teraz už vrátil k práci, Camilla rodine výrazne pomohla v ťažkej chvíli, súdi AP.

Italy Funeral Čítajte viac S rodinou ich vyhnali z krajiny, keď mal deväť. Život talianskeho princa poznačilo údajné zabitie aj basa. A toto je žena, ktorá teraz dostane všetko!

Väčšine Britov pritom trvalo dlhé roky, kým prišli novej partnerke následníka trónu na meno. Mimomanželský vzťah predchádzal koncu Charlesovho zväzku s obľúbenou princeznou Dianou. Matka princov Williama a Harryho potom zomrela pri dopravnej nehode v roku 1997.

Nesympatie Britov voči Camille, ktorá dovtedy používala priezvisko Parkerová-Bowlesová, mierne zoslabli v roku 2005, keď si budúceho kráľa vzala za muža. Naplno ju však verejnosť rehabilitovala až po Karlovom predvlaňajšom nástupe na trón, poznamenala AP. Šesťdesiatsedem­ročná kráľovná sa chopila úlohy vo viac ako stovke charitatívnych organizácií a projektov. Angažuje sa v dobročinných aktivitách siahajúcich od boja s negramotnosťou cez podporu obetí domáceho násilia až po pomoc seniorom.

Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Britain Royals Christmas Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná Camilla na archívnom zábere.

Len nedávno si žena kedysi nie príliš lichotivo vykreslená médiami získala sympatie plnej sály novinárov, keď zavítala na udeľovanie cien asociácie zahraničných dopisovateľov v Londýne. „Mám v rodine novinárov a tiež o mne za tie roky vyšiel jeden alebo dva články,“ prinútila k smiechu celú sálu.

Princ William, princ z Walesu Čítajte viac S bratom sa nestretol, namiesto toho vítal v Londýne slávneho herca. Na leteckom gala princ William odkázal: Ďakujeme za všetky vaše správy!

Najdôležitejšie je ale pravdepodobne to, že urobila kráľa ľudskejším, menej vzdialeným ľudu. Kým predkovia kráľovskej rodiny jazdili do nemocnice a z nej sami, Camilla manžela pri nedávnom prepúšťaní z liečby sprevádzala a bola mu oporou, ako by si želal každý. A pred pár dňami sa počas návštevy koncertu zastavila u ľudí pýtajúcich sa na kráľov stav a hovorila im, že sa mu darí skvele.

Pozrite si tiež
Vojvodkyňa Meghan a princ Harry  v kanadskom...
Vojvodkyňa Meghan a princ Harry  v kanadskom...
+5Vojvodkyňa Meghan a princ Harry  v kanadskom...

„Zaslúži si veľké ocenenie,“ myslí si autorka životopisnej knihy o súčasnom britskom panovníkovi Sally Bedellová Smithová. Ale nie všetci to však vidia rovnako. Mladší Karolov syn Harry ju v memoároch obvinil, že sa pred rokmi snažila vylepšiť svoj obraz v médiách tým, že tlači o ňom poskytovala informácie. Bez ohľadu na to je však nespochybniteľné, že je v súčasnej neľahkej dobe Camilla pre kráľovskú rodinu nedoceniteľným prínosom, poznamenala AP.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #náklonnosť #miláčik #verejnosť #ťažké časy #kráľovná Camilla

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...