Sekt jej prastarého otca pili už na Titanicu. Zosnulá moderátorka Palugyayová pochádzala z rodiny, ktorá mala prvé auto aj prvé kino

Smutná správa sa objavila v týchto dňoch v slovenských médiách. Ešte minulý týždeň zomrela známa slovenská logopedička, ktorá bola zároveň moderátorkou na detskej televízii Jojko Lucia Palugyayová.

26.02.2024 19:27
Logopedička a moderátorka Lucia Palugyayová. Foto:
Logopedička a moderátorka Lucia Palugyayová.
debata (24)

„S veľkou bolesťou v srdci, naša láska, mamička Lucia Palugyayová nás opustila bez rozlúčky dňa 20. 2. 2024,“ stojí v parte, ktoré zverejnili zástupcovia rodiny. Píše sa tam tiež, že posledná rozlúčka s Palugyayovou, ktorá pomohla mnohým deťom s rečovými ťažkosťami, bude v stredu 28. februára. Rodina príčinu úmrtia neuviedla. Podľa medializovaných informácií zomrela na následky mozgovej príhody.

Luciu Palugyayovú poznali detskí diváci, ale aj rodičia vďaka relácii Rapotáčik, ktorá sa dočkala až troch sérií a s úspechom sa vysielala na obrazovkách detskej televízie. Svoje skúsenosti profesionálka z Inštitútu detskej reči zúročila aj v úspešnej detskej knihe.

Lucia Palugyayová Čítajte viac Zomrela moderátorka detskej televízie Jojko Lucia Palugyayová

O Palugyayovej sa už menej vedelo (aspoň medzi jej klientmi či televíznymi fanúšikmi), že pochádzala aj z veľmi slávnej rodiny. Jej prastarým otcom bol vinár a obchodník Jakub Palugyay. Lucia Palugyayová sa v jednom z rozhovorov priznala, že o rodinnej histórii toho veľa najprv nevedela. Dôvodom bol aj fakt, že veľkopodnikateľská minulosť jej rodiny nebola v časoch socialistického Československa žiadaná.

„Vyrastala som v období, keď história rodiny Palugyayovcov bola v komunistickej spoločnosti viac menej tabu. Takže som málo vedela o tom, akú významnú úlohu hralo víno v našej rodine. Až časom, postupne, som sa dozvedala fakty a históriu o našom rode. Okrem iného aj to, že rodina Palugyayovcov vlastnila prvé auto v Bratislave, založila aj prvé kino a z jej hotela u Zeleného stromu vznikol neskôr jeden z najznámejších hotelov – hotel Carlton,“ prezradila neskôr moderátorka v rozhovore na portáli Palugyay.sk. Prezradila tiež, že z rodinnej kroniky sa dochovali údaje o tom, že sekt Palugyay sa popíjal už na slávnom Titanicu.

Kenneth Mitchell Čítajte viac Choroba, ktorá zabila partnera Sandry Bullockovej, si vzala ďalšiu obeť v Hollywoode. Podľahol jej herec z hitu Captain Marvel

Svojho prastarého otca, ktorý značku založil, síce nepoznala, neskôr sa však dozvedela mnohé výnimočné fakty o vinárskom podnikaní rodiny a tiež s vášňou podporovala pokračovanie vínarskej tradície. Bol to totiž práve rod Palugyayovcov, ktorý z niekdajšieho Prešporku urobili mesto veľkých a slávnych vín.

Lucia Palugyayová, Ján Krampl Čítajte viac Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

Víno sa dokonca kedysi vyrábalo v známom Palugyayovom paláci, dnes pod správou Ministerstva zahraničných vecí, pod etiketou Château Palugyay. Okrem Palugyayovho paláca na Pražskej ulici v Bratislave sa ďalší nachádza aj na Hlavnom námestí. Len kúsok od neho, na Zelenej ulici, býval kedysi aj moderátorkin prastarý otec Jakub Palugyay.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #úmrtie #Titanic #moderátorka #Lucia Palugyayová

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...