Mnohí zabudli, ona však nie! Sklenaříková oplakáva zosnulého dizajnéra, ktorý jej kedysi dal šancu zažiariť. Takto znie jej odkaz do neba

Nezabudla na neho. Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková si pripomenula jedného z velikánov francúzskej módy, ktorého tvorba však postupne zapadala prachom.

29.02.2024 00:00
Adriana Sklenaříková Foto:
Slovenská rodáčka, modelka, moderátorka a celebrita Adriana Sklenaříková (Karembeu) počas otváracieho ceremoniálu Svetového pohára v rugby vo Francúzsku.
debata

Pred necelým týždňom vo veku 76 rokov zomrel francúzsky dizajnér Claude Montana, jeden z priekopníkov módy, ktorého zvykli prezývať aj „kráľom plecných vypchávok“. Vôbec prvú prehliadku mal v roku 1976, pričom v tom čase preukázal veľkú zručnosť a inovatívnosť pri spracovaní kožených materiálov.

Adriana Karembeu Sklenaříková Čítajte viac Sklenaříková o novej láske mlčí, hovoria zábery z Instagramu: svalnatý fešák hladká ruku blond krásky, na krku jej visí amulet, aký nosí Slovenka

Postupne sa Montana zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti francúzskej módnej scény a v 80-tych rokoch definoval podobu módy aj vďaka spomenutým vypchávkam v ramenách. Hoci niekoľko sezón tvorili kľúčový kód jeho estetiky, postupne od nich ustupoval a posledné roky sa viac sústreďoval na návrat k futuristickým inšpiráciam v módnych kreáciách.

Spoločnosť House of Montana, ktorú rodák z Paríža a potomok španielskeho otca a nemeckej matky založil, zbankrotovala v roku 1997. Montana sa k móde ešte vrátil pár kolekciami, ktoré vytvoril ako autor pre konfekčné značky či napríklad knihou o jeho živote, ktorá vznikla v roku 2010.

675127881 Čítajte viac Keď sa pre nich prvýkrát vyzliekla, písal sa rok 2002! Dnes má 53 rokov a právom ovládla mólo Dolce & Gabbana, môže byť ešte viac sexy?

Slávna Slovenka Sklenaříková mala česť pre Montanu predvádzať a nezabudla na to, keď sa pred pár dňami potvrdili správy o úmrtí 76-ročného návrhára. „Môj drahý Claude, Vy, jeden z prvých návrhárov, s ktorými som mala možnosť pracovať na začiatku svojej kariéry, vy, ktorí ste mi dali túto príležitosť ukázať sa spolu s vami, zostávate v mojej pamäti za vašu neuveriteľnú štedrosť a láskavosť,“ napísala Sklenaříková na sociálnej sieti a pridala aj záber z móla z Montanovej prehliadky.

zväčšiť Dizajnér Claude Montana na zábere s topmodelkou... Foto: Profimedia
Claude Montana na zábere s topmodelkou Carlou Bruni Dizajnér Claude Montana na zábere s topmodelkou Carlou Bruni v zákulisí prehliadky v roku 1996.

„Je mi smutno, keď počujem o vašom odchode. A tiež mi je veľmi smutno, keď zisťujem, koľko ľudí na vás zabudlo – na obrovský módny talent, ktorý upadol do zabudnutia napriek tomu, že bol jedným z najkreatívnejších vo svojej generácii,“ dodala tiež 52-ročná blondínka.

Montanova tvorba sa dnes dá vidieť napríklad v múzeách alebo súkromných zbierkach, no módny ateliér nemal toľko šťastia ako iné skrachované či zatvorené ateliéry, ktoré sa po niekoľkoročnej pauze vrátili na módny trh. Možno aj Adrianine slová prebudia viac záujmu o tvorbu zosnulého tvorcu. V minulosti jeho tvorbu znožňovala napríklad aj speváčka Cher a na prehliadkach sa okrem Slovenky Adriany predvádzali slávne krásky ako Linda Evangelista, Carla Bruni či Eva Herzigová.

Pozrite si tiež: Rozhovor so slovenskou topmodelkou Michaelou Kocianovou

Povedali mi good luck, bejby a poslali za robotou. Štart v New Yorku nebol ľahký
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #móda #Instagram #spomienka #Adriana Sklenaříková #Claude Montana

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...