Vtrhla do filmu ako tínedžerka, zamilovalo si ju celé Francúzsko. Zneužitie moci od mužov? Zažila som ho, priznáva Sophie Marceau. Toto ju ochránilo...

Keď sa v roku 1980 dostal na plátna kín a neskôr na televízne obrazovky film Večierok, Európa našla nový idol. V tom čase ešte tínedžerka Sophie Marceau sa postupne stala aj absolútnym miláčikom publika.

22.03.2024 00:00
France Cannes 2021 Everything Went Fine Red Carpet Foto: ,
Herečka Sophie Marceau na filmovom festivale v Cannes v roku 2021.
debata (4)

Aj dnes – bezmála 45 rokov od nakrútenia slávneho Večierka sa Marceau naďalej objavuje vo filmoch či vybraných televíznych projektoch, naposledy dokonca uchvátila v divadle v predstavení La Note. A vďaka svojmu príťažlivému fyzickému vzhľadu je často aj hviezdou v módnych magazínoch.

France Cesar Awards Čítajte viac Tým, ktoré prehovorili, aj tým, ktoré nemohli... slová ocenenej režisérky pre obete sexuálneho násilia tnú do živého. Koľko predátorov ukrýva svet filmu?

Azda ten najslávnejší, francúzsky Vogue ju najnovšie oslovil znovu a Sophie Marceau pózuje na titulnej strane aprílového vydania. Dnes 57-ročná kráska má na sebe minikreáciu z dielne značky Louis Vuitton a do objektívu strúha svoj povestný a nezameniteľný úsmev. Na prvý pohľad udrie do očí aj účes, ktorý herečka predvádza – pre našinca by sa mohlo zdať vhodné prirovnanie ku legendárnej „Majke z Gurunu“. (Faktom je, že tento strih má oficiálny názov purdie a francúzskej filmovej dive mimoriadne svedčí).

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue France (@voguefrance)

Popri nových záberoch sú však nepochybne dôležité aj slová, ktoré znejú v sprievodnom rozhovore. Kto iný ako Marceau sa môže vyjadrovať k minulosti a skúsenostiam mladých herečiek vo filmovom priemysle, ktoré často čelia nátlaku či dokonca sexuálnemu obťažovaniu (Francúzsko momentálne žije viacerými kauzami obťažovania či dokonca podozrení a obvinení zo znásilnenia).

Eve Gilles Čítajte viac Po 100 rokoch je prvou Miss s krátkymi vlasmi: Francúzska kráska rozdelila krajinu, jej odpoveď na hejty však nemohla byť lepšia

„Napodiv si myslím, že ma sláva ochránila. Ľudia so mnou nemohli robiť príliš veľa, no zároveň som nebola úplne chránená. Aj ja som si prešla skúškami. Všetko, čo dnes počujete v tlači o moci mužov nad ženami, som zažila na vlastnej koži vo svetovej kinematografii tak, ako to zažili iné ženy vo svojich profesiách. A je skutočne dôležité hovoriť o týchto veciach – pre ženy aj mužov,“ vyhlásila v rozhovore, ktorý s ňou urobil francúzsky módny časopis.

Herečka Sophie Marceau v kreácii AMI Paris na... Foto: ALFONSO CATALANO / SGP / Profimedia
Sophie Marceau Herečka Sophie Marceau v kreácii AMI Paris na červenom koberci v Cannes.

Prezradila tiež, že svoju pozíciu si dokázala ochrániť aj vďaka výchove a tomu, čo videla sama doma. „Moja mama veľmi trpela tým, že ju otec nebral vážne a očakával, že sa za neho vydá a bude sa správať ako slúžka. Bola to jej výchova, ale aj skúsenosti, ktoré mi pomohli v mojom vlastnom živote,“ uviedla herečka.

Sophie Marceau Čítajte viac Bez konkurencie! Sophie Marceau predviedla figúru študentky, v novom filme aj úplne nahú

Rodáčka z Paríža si veľmi rýchlo uvedomila, že sa netúži stať len novým sexsymbolom – hoci tento status jej často pripisovali už ako tínedžerke. Šestnásťročná Sophie napríklad odmietla rolu vo filme, ktorý sa neskôr stal veľmi kontroverzným. Hlavná hrdinka v tínedžerskom veku v ňom totiž zviedla svojho nevlastného otca. Marceau sa dokonca o dva roky neskôr vykúpila z nevýhodnej zmluvy s veľkým filmovým štúdiom a väčšinu peňazí na to si požičala. Následne sa sústredila na dramatickejšie úlohy a hoci v jej charakteroch často nechýbala vášeň či živočíšnosť, herečka si strážila, kde sa objaví a ako sa prezentuje.

zväčšiť Herečka Sophie Marceau a jej kolega Pierre... Foto: Profimedia
Sophie Marceau a jej kolega Pierre Cosso Herečka Sophie Marceau a jej kolega Pierre Cosso na zábere z filmu Večierok 2 z roku 1983.

Možno aj tento fakt nahral tomu, že sa z nej stala obdivovaná francúzska umelkyňa. Pozície sexsymbolu a vzoru krásy pre mnohé ženy aj mužov sa však, samozrejme, nevyhla. Galériu najkrajších francúzskych herečiek, medzi ktorými Sophie nechýba, nájdete nižšie.

Sophie Marceau v roku 1999 v snímke Jeden svet...
Aj francúzska herečka a speváčka Vanessa...
+48Francúzska herečka Lea Seydoux v kreácii Louis...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #Vogue #sexuálne obťažovanie #Sophie Marceau

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...