Drsné hádky s mladším synom, údajná nevera korunného princa... bol to ťažký rok. Obetovala dánska kráľovná korunu, aby zachránila situáciu?

Na verejnosti vyzerajú priam bezchybne. Perfektný úsmev, dokonalo zvládnuté obradné gestá a pravidlá, ktoré nastavili za uplynulé stáročia ich "modrokrvní" predkovia. Ani v dánskej kráľovskej rodine však nie je všetko vraj ideálne, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať.

04.01.2024 17:00
Dánsky korunný princ Frederik a korunná... Foto: ,
Dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary na stretnutí so zástupcami diplomatických služieb v paláci Christiansborg v Kodani.
debata

Záver roka ovládli správy o tom, že 83-ročná kráľovná Margrethe II. sa vzdáva trónu a abdikuje. Presne 14. januára ju nahradí jej najstarší syn, korunný princ Frederik. Spoločne s manželkou, korunnou princeznou Mary, sa stanú kráľom a kráľovnou Dánska, potvrdil palác v oficiálnom vyhlásení. O čom sa však už nejaký čas hovorí tiež (vyslovene neoficiálne), sú viaceré problémy priamo v kráľovskej rodine.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Čítajte viac O pár dní z nej bude dánska kráľovná, štart do nového roka mala úchvatný. Lepšie šaty si princezná Mary vybrať nemohla, farba povie všetko

Prvým z nich mal byť naštrbený vzťah s mladším synom, princom Joachimom, ktorého pôvod sa údajne viaže k zmenám v zákone a tiež postavení členov kráľovskej rodiny. Ako píše portál Abc.net.eu, už v roku 2016 kráľovná Margrethe II. súhlasila so zmenou financovania kráľovskej rodiny a kývla na to, že len priamy následník trónu bude dostávať od dánskej vlády „plat“ za výkon svojej funkcie. V tomto prípade sa teda bezstarostne môže cítiť len princ Christian, najstarší syn budúceho kráľa a kráľovnej. Jeho mladší súrodenci, ale aj bratranci a sesternice sa musia starať sami o seba a nájsť si prácu.

Mama, neber nám tituly…

Toto rozhodnutie údajne jednotliví členovia rodiny akceptovali, rozbroj však prišiel v roku 2022. Vtedy totiž kráľovná oznámila, že deti jej mladšieho syna prídu o tituly princ a princezná a budú „len“ gróf a grófka z Monpezatu. Rozhodnutie malo za následok, že princ Joachim vyjadril svoje sklamanie priamo pred médiami. Dokonca uviedol, že kráľovná zranila city jej vlastných vnúčat.

zväčšiť Dánsky princ Joachim a princezná Marie na... Foto: SITA/AP, Keld Navntoft
Dánsky princ Joachim a princezná Marie Dánsky princ Joachim a princezná Marie na novoročnom bankete nemohli chýbať.

„Všetci sme veľmi smutní,“ povedal vtedy princ Joachim pre dánsky portál Ekstra Bladet. Hoci kráľovná svoje rozhodnutie nezmenila, prinieslo to niekoľko týždňov ostrosledovaného konfliktu priamo na stránky dánskych denníkov a samotná kráľovná sa napokon synovi ospravedlnila za nedostatočné komunikovanie svojho rozhodnutia.

Dánska kráľovná Margrethe Čítajte viac Už len pár dní a bude z nich kráľ a kráľovná Dánska. Koniec Margaréty II. na tróne však značí drsnú zmenu aj pre tohto člena rodiny

Na novoročnom bankete, ktorý sa konal prvého januára, samozrejme, princ Joachim nechýbal. Vzťahy s kráľovskou matkou sú však podľa zdrojov z paláca od tohto „incidentu“ a roku 2022 naštrbené.

Princ Casanova?

Ďalšiemu škandálu musela čeliť dánska kráľovská rodina len nedávno. A ten sa týkal ešte väčšej „kauzy“. Objavili sa totiž tvrdenia, že korunný princ Frederik podvádza svoju manželku a matku jeho štyroch detí, korunnú princeznú Mary.

Dánska kráľovná Margrethe II. na bankete pre...
Dánsky korunný princ Frederik a korunná...
+3Zľava: Kráľovná Margrethe II. korunný princ...

Prišiel s nimi španielsky magazín Lecturas, ktorý priniesol dokonca zábery Frederika v spoločnosti mexickej boháčky a členky smotánky Genovevy Casanova. Stretnutie sa odohralo v Madride v októbri a bolo mimo oficiálneho rozvrhu povinností dánskeho princa. Dvojicu zachytili fotografi pri prechádzke mestom a ako následne spoločne vošli do jednej budovy. Viac na bulvárne dohady nebolo treba.

Casanova rezolútne poprela akýkoľvek romantický vzťah s budúcim dánskym kráľom a dokonca pohrozila žalobou španielskemu časopisu. Dánsky kráľovský palác sa odmietol vyjadriť „ku fámam alebo narážkam“. Korunný pár z Kodane sa však ocitol pod drobnohľadom médií a tie zachytávali aj najmenšie gestá správania sa manželky voči manželovi a naopak.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lecturas (@revistalecturas)

Nepomohlo, že princeznú Mary iba deň pred domnelou aférou zvečnili objektívy so slzami v očiach na verejnosti, hoci nie je známe, čoho sa tento emotívny prejav týkal. Viaceré bulvárne médiá sa následne viac začali hrabať v minulosti dnes 55-ročného Frederika, ktorý bol vraj v minulosti prezývaný „princ Casanova“ a známy účasťou na množstve večierkov.

Zdravie či manželstvo, čo zachraňuje kráľovná?

Údajný „škandál“ z jesene je podľa niektorých komentátorov hlavným dôvodom, prečo sa dánska kráľovná vzdala trónu. Viacerí komentátori kráľovských pomerov a diania naznačili, že by mohlo ísť o krok panovníčky, ako zachrániť manželstvo svojho syna. „Myslím si, že kráľovná sa domnievala, že manželstvo jej syna je v problémoch a rozhodla sa konať,“ citoval autora kráľovských kníh Phila Dampiera portál Daily Mail. „Dúfa, že Mary a Frederik prekonajú všetky rozdiely a spoja sa ako budúci kráľ a kráľovná,“ komentoval Dampier.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...
Dánska kráľovná Margrethe na zábere z...
+7Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...

Aká je naozaj pravda, samozrejme, vedia len samotní členovia dánskej kráľovskej rodiny. Isté však je, že ich prezentácia na verejnosti zachováva všetky prejavy súdržnosti a zjednotenia. Princezná Mary a jej manžel sa objavili s úsmevom na novoročnom bankete a o dva dni neskôr spoločne s kráľovnou vítali aj zástupcov diplomatických služieb.

Britain Royals Christmas Čítajte viac Neustále ich porovnávajú, keď vyrazili do kostola, nemohli byť rozdielnejšie. Kate verzus Mary? Dánska princezná je fakt šik...

Princezná Mary sa pritom stane vôbec prvou ženou narodenou v Austrálii, ktorá získa titul kráľovnej a jej diskrétnosť, ale aj schopnosť ustáť náročné situácie jej podľa viacerých zabezpečili, že sa stane kráľovnou a nie iba kráľovnou manželkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #syn #nevera #škandál #koruna #princezná Mary #kráľovná Margaréta II. #princ Frederik

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...