Festival v Cannes bez tieňa covidu! Porota už pózuje, 75. ročník čaká hviezdna smršť

Medzinárodný filmový festival v Cannes sa tento rok vracia k tradičnej podobe z čias pred pandémiou covidu-19.

17.05.2022 15:51
France Cannes 2022 Jury Photo Call Foto: ,
Prezident poroty MFF Cannes Vincent Lindon (v strede) a jeho kolegyne z poroty - zľava: Deepika Padukone, Noomi Rapace, Jasmine Trinca a Rebecca Hall.
debata (1)

Kvôli nej bola v roku 2020 jedna z najslávnejších prehliadok sveta kinematografie zrušená a vlani o pár mesiacov posunutá a sprevádzaná prísnymi protikoronaví­rusovými opatreniami. Rúška tento rok môžu odhodiť už nielen celebrity na červenom koberci. Tieň covidu-19 však aj vo francúzskom letovisku vystrieda tieň vojny na Ukrajine.

Prezident poroty MFF Cannes Vincent Lindon (v...
Herečka a členka poroty Deepika Padukone pózuje...
+3Prezident poroty MFF Cannes Vincent Lindon (v...

Slávnostné otvorenie filmového festivalu je naplánované na utorok 17. mája večer, už popoludní sa však s médiami stretli členovia medzinárodnej poroty, ktorá rozhodne o držiteľovi Zlatej palmy – teda hlavnej festivalovej ceny. Prezidentom poroty 75. ročníka sa stal francúzsky herec Vincent Lindon, ku ktorému sa pridali štyria páni a štyri dámy. Všetci členovia poroty sú v rámci filmového priemyslu či hereckej brandže výnimočné osobnosti, ktoré v minulosti prejavili umelecký talent.

zväčšiť Herečka a členka poroty Rebecca Hall. Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Herečka a členka poroty Rebecca Hall. Herečka a členka poroty Rebecca Hall.

Ženské kvarteto tvoria herečky Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone a Jasmine Trinca, mužskú zostavu tvorí iránsky režisér Asghar Farhadi, francúzsky režisér Ladj Ly, americký filmár Jeff Nichols a nórsky režisér Joachim Trier.

crimes of the future   MFF Cannes Čítajte viac Festival v Cannes neušetrí slabé žalúdky

O Zlatú palmu, hlavnú cenu festivalu, ktorý potrvá do 28. mája, bude súťažiť 21 filmov, z toho päť režírovali ženy. Taká účasť režisérok v hlavnej sekcii je v Cannes rekordná, vlani boli štyri a jedna z nich získala Zlatú palmu – so snímkou ​​Titan (Titane) to bola Francúzka Julia Ducournauová. Tá sa tak stala iba druhou ženou s týmto ocenením v histórii festivalu po Jane Campionovej, ktorá v roku 1993 bodoval so snímkou ​​Piano.

Medzi hviezdami na červenom koberci zažiari tento rok napríklad Tom Cruise, ktorý uvedie snímku Top Gun: Maverick, dlhoočakávané pokračovanie kultového filmu z roku 1986. Na svoje si prídu aj hudobní fanúšikovia. V predpremiére bude uvedená životopisná snímka Elvis austrálskeho režiséra Baza Luhrmanna. Premietať sa bude film o Davidovi Bowiem nazvaný Moonage Daydream, v ktorom diváci uvidia doposiaľ nezverejnené zábery z osobného archívu zosnulého speváka, či dokument Trouble in Mind o rokenrolovej legende Jerrym Lee Lewisovi, ktorý natočil režisér Ethan Coen.

Video
VIDEO: Takto štýlovo dorazil Tom Cruise na premiéru filmu Top Gun: Maverick.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #médiá #porota #Noomi Rapace #štart #Rebecca Hall #Cannes 2022 #Vincent Lindon

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...