Deň, keď sa jej zmenil život... princezná Leonor má 18 a právomoc zastúpiť kráľa. Madrid žil jej prísahou, prišla však aj drsná kritika

Najstaršia dcéra španielskeho kráľa Felipeho VI., princezná Leonor, ktorá v utorok 31. novembra 2023 oslavuje 18. narodeniny, v parlamente slávnostne zložila prísahu na španielsku ústavu.

31.10.2023 15:00
Španielska princezná Leonor Foto: ,
Španielska princezná Leonor odchádza z ceremoniálu v Madride po tom, čo prisahala na španielsku ústavu a oficiálne tak môže zastúpiť svojho otca, pokiaľ ten nebude spôsobilý vykonávať úlohu kráľa.
debata (5)

Ide o symbolický ceremoniál, ktorý majú na titulných stranách takmer všetky španielske denníky, vrátane katalánskeho denníka. Ten je pritom rovnako ako katalánski separatisti skôr kritický k španielskej monarchii, aj on však vysielal utorňajšiu ceremóniu on-line.

Princezná Leonor Čítajte viac Španielska princezná neohrnie nosom ani šaty za pár desiatok eur. A výsledok? Slávnej mame Letizii vyrástla poriadna konkurencia

Leonor v utorok, rovnako ako jej otec v januári 1986 v deň svojich 18. narodenín, sľúbila, že bude rešpektovať ústavu a španielske zákony a chrániť práva všetkých občanov a autonómnych regiónov. Tento akt podľa agentúry znamená, že odo dneška môže Leonor zastúpiť svojho otca, pokiaľ ten nebude spôsobilý vykonávať úlohu kráľa. Korunnou princeznou sa Leonor stala v júni 2014, keď sa jej otec stal kráľom.

Španielska princezná Leonor odchádza z...
Španielska princezná Leonor počas ceremoniálu v...
+7Španielska princezná Leonor v sprievode svojho...

Na slávnostnom ceremoniáli, na ktorom sa Leonor po zložení prísahy dočkala dlhého potlesku, sa okrem kráľa, kráľovnej a mladšej Leonorinej sestry Sofie zúčastnil okrem iného španielsky premiér Pedro Sánchez a takmer celá jeho vláda. Nedorazili traja ministri z dvoch radikálne ľavicových strán a ani poslanci nacionalistických a separatistických regionálnych strán.

zväčšiť Zľava: Španielska princezná Leonor a jej otec,... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Spain Princess Leonor Zľava: Španielska princezná Leonor a jej otec, kráľ Felipe, kráľovná Letizia a infanta Sofia na ceremoniáli v Madride.

„Podemos sa nezúčastní tohto aktu, ktorého cieľom je chrániť monarchiu, ktorú nikto nezvolil. Všetci zástupcovia štátu by mali byť demokraticky zvolení,“ napísala na sieti X ministerka Ione Belarraová, ktorá je pôvodom z Baskicka a ktorá sa rovnako ako ministerka Irene Monterová na ceremoniáli nezúčastnila. Obe sú zo strany Podemos, ktorá sa niektorými postojmi blíži k radikálnej ľavici. Nezúčastnil sa ani minister Alberto Garzón zo strany Zjednotená ľavica (IU), ktorá sa tiež stavia kriticky k monarchistickému zriadeniu.

815375573 Čítajte viac Za úchvatnou kráľovnou Letiziou sa otáčali hlavy - tá kráľovská už pred 20 rokmi. S manželom napodobili moment, keď sa zrodila ich láska

Neprekvapila neúčasť poslancov katalánskych separatistických strán a baskických a galícijských nacionalistov. Prísaha španielskej korunnej princeznej sa navyše koná v čase, keď vládni socialisti vyjednávajú so separatistami o podpore pre hlasovanie o dôvere premiérovi Sánchezovi pre ďalšie volebné obdobie. Požiadavkom separatistov je okrem iného zákon o amnestii pre politické činy spojené so snahou o nezávislosť Katalánska, proti čomu v nedeľu v Madride demonštrovalo vyše stotisíc ľudí.

Španielska princezná Leonor, následníčka... Foto: SITA/AP, Vincent West
Španielska princezná Leonor Španielska princezná Leonor, následníčka španielskeho trónu sa absolvovala ešte pred niekoľkými týždňami aj ceremoniál pod názvom "jura de bandera', v rámci ktorej zložila prísahu španielskej vlajke spoločne s ďalšími vojenskými kadetmi na vojenskej akadémii v Zaragoze.

Španielske médiá si veľmi všímajú aj to, že na ceremoniál neprišla Leonorina babička, emeritná kráľovná Sofia, ktorá tam nešla kvôli neprítomnosti svojho manžela, emeritného kráľa Juana Carlosa I. Ten žije od roku 2020 bez manželky v Spojených arabských emirátoch, kam odišiel v čase kedy čelil vyšetrovaniu kvôli daňovým únikom či korupcii. To už bolo ale zastavené.

Juan Carlos I. do Španielska od roku 2020 niekoľkokrát prišiel kvôli pretekom v jachtingu. Dnes by sa mal s manželkou Sofiou zúčastniť až na večernej súkromnej oslave narodenín svojej vnučky.

Princezná Charlene z Monaka a monacký knieža Albert Čítajte viac Svet zostal v šoku, toľko radosti a emócií ste na tvári princeznej Charlene dlho nevideli. A potom s Albertom skončili v...

Na oficiálne slávnosti boli pozvané stovky ľudí, vrátane skupiny mladých ľudí z rôznych odborov, napríklad dobrovoľníkov z mimovládnych organizácií, zdravotníkov, pracovníkov v školstve či kultúre, ktorí majú podľa televízie RTVE symbolizovať novú generáciu, ku ktorej patrí aj princezná Leonor.

Princezná Maria Chiara di Borbone na 76....
Zľava: Holandské princezné Ariane, Amalia a...
+21Princ Christian (najvyšší v strede) so svojimi...

Do budovy parlamentu na ceremoniál prišla Leonor s rodičmi a sestrou v dvoch historických vozidlách značky Rolls Royce sprevádzaná ochrankou na koňoch z kráľovského paláca. Po ceste princeznú vítali tisíce ľudí v uliciach. Do kráľovského paláca sa Leonor neskôr vráti na slávnostný obed a ešte pred ním dostane najvyššie španielske civilné vyznamenanie, rád Karola III.

Na bezpečnosť v Madride dohliada zhruba dvetisíc policajtov a v centre je kvôli tejto udalosti obmedzená doprava. Podľa španielskych médií ide ale o výrazne menšie opatrenia, než aké sprevádzali v roku 2014 korunováciu Felipeho VI., kedy bolo v uliciach metropoly policajtov asi sedem tisíc.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #ústava #zmena #prísaha #princezná Leonor #kráľ Felipe VI.

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...