Oscary boli výnimočné, počet divákov tiež: Tomu sa povie pád sledovanosti!

Koronakríza sa nepodpísala len na podobe slávnostných ceremoniálov filmových gala, ale tiež na ich sledovanosti. Pádu sa neubránil ani oscarový galavečer, hoci bol v mnohých ohľadoch výnimočný a prevratný.

27.04.2021 09:15
APTOPIX 93rd Academy Awards - Press Room Foto: ,
Zľava: Producent Peter Spears, herečka Frances McDormand, režisérka Chloe Zhao a producenti Mollye Asher a Dan Janvey so soškami pre film Zem nomádov.
debata

Ako informoval portál magazínu Variety s odvolaním sa na dáta Nielsen Live+Same Day, nedeľňajšie udeľovanie cien Americkej filmovej akadémie prilákalo približne 9,85 milióna divákov. Hoci toto číslo môže znieť na prvé prečítanie ohurujúco, faktom je, že ide o poriadny prepad v porovnaní s minulým rokom. Počet divákov klesol až o 58 percent v porovnaní so šou, ktorú vysielali po celom svete minulý rok vo februári, pred nástupom pandemickej krízy.

Podobný pád však pred pár týždňami zaznamenal aj galavečer vyhlásenia Zlatých glóbusov, ktorý navyše zožal výraznú kritiku od divákov, ale aj televíznych komentátorov.

93rd Academy Awards - Arrivals Čítajte viac Móda 93. Oscarov: Úchvatná Mulligan, odhalená Zendaya aj zamilovaná Berry s Pořízkovou

Nedeľňajšie vyhlásenie 93. ročníka Oscarov prinieslo pritom niekoľko prevratných momentov, či už v podobe slávnostnej akcie, alebo v prípade víťazov. Napríklad ocenená herečka vo vedľajšej úlohe Jun Ju-čung, ktorá získala sošku za svoj výkon vo filme Minari, je vôbec historicky prvou ázijskou herečkou, ktorá túto cenu dostala. Čínsko-americká režisérka Chloe Zhao, ktorá triumfovala so svojou prácou na snímke Zem nomádov, je zase prvou ázijskou režisérkou a len treťou ženou v poradí, ktorá si prevzala Oscara v režisérskej kategórii.

Sacha Baron Cohen a jeho manželka Isla Fisher...
Carey Mulligan a jej manžel, Marcus Mumford...
+6Sophie Newton a  James Newton Howard pózujú...

V prípade Zhaovej však zaujme napríklad fakt, že o jej úspechu vôbec neinformovali hlavné štátne čínske médiá. Čiastočne vymazané boli i príspevky na sociálnych sieťach týkajúce sa ocenení tejto režisérky, ktorá má americké občianstvo a je medzinárodne známa ako Chloé Zhao. Začiatkom marca čínske noviny Global Times ešte Čao chválili ako „pýchu Číny“, keď Zem nomádov bodovala na 78. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov.

Prístup Pekingu sa ale zmenil po tom, čo sa v Číne na internete rozšíril starší rozhovor s režisérkou, v ktorom svoju krajinu kritizovala ako „miesto lží“. V posledných dňoch boli z čínskeho internetu vymazané reklamné materiály i odkazy na Zem nomádov a informácie o filme tiež zmizli z čínskych webstránok na predaj lístkov.

Herečka Vanessa Kirby sa objavila na oscarovom...
Colman Domingo si obliekok na seba pomerne...
+50Noninovaná režisérka Emerald Fennell v šatách z...
debata chyba
Viac na túto tému: #pokles #sledovanosť #Oscar #pád #diváci #Chloé Zhao

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...