Kráľovná, zvodná psychopatka aj čarodejnica: Táto dáma zvládne všetko, oslavuje 55

Helena Bonham Carter je herečkou so širokým registrom - vie byť zvodnou femme fatale i ohavnou čarodejnicou, tiež viktoriánskou šľachtičnou, opičou doktorkou, narkomankou či vrahyňou. Stvárnila tiež kráľovnú Alžbetu vo filme Kráľova reč a najnovšie aj jej dcéru, princeznú Margaret, v ocenenom seriáli streamovacej platformy Netflix s názvom Koruna.

26.05.2021 10:00
Virus Outbreak Britain Florence Nightingale... Foto: ,
Herečka Helena Bonham-Carter si robí selfie so svojím synom Billym Raymondom Burtonom v priestoroch Westminster Abbey v Londýne.
debata

Mladší diváci poznajú Bonhamovou Carterovú ako sadistickú čarodejnicu Bellatrix Lestrangeovú vo filmoch o Harrym Potterovi, pre skoršie ročníky je spojená s horormi a fantasy filmami režiséra Tima Burtona, a to ako Mŕtva nevesta alebo pani Lovettová, ktorá pečie bochníky plnené ľudským mäsom vo filme Sweeney Todd: diabolský holič z Fleet Street, či ako Srdcová kráľovná v Alici v krajine zázrakov.

Tí najstarší si na ňu spomenú v dobových drámach, ktoré jej priniesli najvyššie ocenenie: "Začínala som s nimi ako devätnásťročná bez akéhokoľvek hereckého vzdelania. Veľmi rada som vtedy hrala v dobových filmoch, ale stačilo. Chcela som už tiež publikum šokovať, "vysvetlila herečka, ktorá si v roku 1999 podmanila Ameriku svojím výkonom v úlohe drsnej Marly v Klube bitkárov režiséra Davida Finchera, po boku Brada Pitta a Edwarda Nortona.

Herečka Helena Bonham Carter v roku 1998 na...
Herečka Helena Bonham Carter na zábere z roku...
+6Herečka Helena Bonham Carter a jej bývalý...

Narodila sa 26. mája 1966 v londýnskej štvrti Golden Green psychoterapeutke Elene španielskeho pôvodu a Raymondovi Bonhama Carterovi, bankárovi, ktorý pochádzal z významnej britskej politickej rodiny. Je pravnučkou bývalého britského premiéra Herberta Henryho Asquitha, ktorý stál na čele vlády v rokoch 1908 až 1916, medzi jej príbuzných patria členovia rôznych šľachtických rodov. Aj preto mala blízko k nedávnej úlohe princeznej Margaret. Jej strýko, politik Mark Bonham Carter, bol princezniným dôverným priateľom.

Od deväťdesiatych rokov spolupracovala Bonham Carterová so známymi hercami a režisérmi. Napríklad s Melom Gibsonom v Hamletovi alebo s Woodym Allenom v Mocnej Afrodíté. „S režisérom Kennethom Branaghom som toho ale ako slobodná zažila viac. Stretli sme sa, keď ma režíroval a hral so mnou vo Frankensteinovi (1994),“ povedala. Potom s ním niekoľko rokov žila.

Virus Outbreak Britain Florence Nightingale Service Čítajte viac Selfie so synom aj odkaz pre vládu: Helena Bonham Carter vzdala poctu zdravotníkom

Potom do jej života vstúpil ďalší režisér, tentoraz Američan Tim Burton, s ktorým natočila osem snímok. Stretli sa na nakrúcaní Planéty opíc v roku 2001. „Jeho filmy pre mňa boli ďalší rozmer mojej práce. Hlavne tie zlé a hrozné roly sa mi páčili. Človek sa v nich vykričal a odreagoval, vďaka nim zmizli všetky frustrácie.“ V tej dobe bola s Timom vnímaní verejnosťou ako divoký excentrický pár. Žili v Londýne v dvoch domoch údajne prepojených chodbou. Majú spolu dve deti – syna Billyho Raya a dcéru Nell. Rozišli sa koncom roka 2014.

Nomináciu na prestížnu cenu BAFTA dostala Bonhamová Carterová už v roku 1992 za romantickú drámu Rodinné sídlo, prvú nomináciu na Oscara získala za Krídla vášne (1997), druhú za Kráľovu reč (2010). Hrala aj v Shakespearovom Hamletovi (1990, Franco Zeffirelli) a v novej verzii Večera trojkráľového (1996). Za prínos drámy jej kráľovná Alžbeta II. v roku 2011 udelila Rád britského impéria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #Helena Bonham Carter #Tim Burton #jubileá hviezd

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...