Tvorcovia si však pre nich, ale aj pre divákov pripravili veľké prekvapenie – hodnotiť ich bude tentokrát až trojica porotkýň a pripravovať budú aj dezert za 250 eur.
Ak ste si už stihli obľúbiť šou Pečie celé Slovensko, potom je to bezpochyby aj pre jej dve porotkyne – Petru Tóthovú a Jozefínu Zaukolcovú. Obe sa pečeniu roky venujú profesionálne a pred kamerami hodnotia zručnosti súťažiacich. "Ide mi o detail, o estetické zladenie celého dezertu alebo torty. Pri dezertoch je dôležité nielen to, aby dobre chutili, ale aj očarili na pohľad,“ opísala v rozhovore pre TV Pravda Petra Tóthová, ktorá povýšila cukrárstvo na umenie (video).
Siedma epizóda opäť otestuje pekárske a cukrárske zručnosti finalistov, ostávajúca šestica tých najlepších zoberie divákov do Francúzska, ktoré je známe výnimočnou pekárskou a cukrárskou tradíciou. Ich výtvory bude tentoraz hodnotiť aj hosťujúca porotkyňa, cukrárka Natacha Pacal. Diváci ju síce na obrazovke ešte nevideli, ale k šou má až prekvapivo blízko. Je totiž odbornou garantkou projektu.
"Moja úloha začala už niekoľko mesiacov predtým ako sme začali natáčať. Výber súťažiacich, tvorba zadaní, konzultovanie osobnej a kreatívnej výzvy so súťažiacimi, konzultovanie a návrh potrebného náradia pre show… Bola som súčasťou celej prípravy a potom prišla moja hlavná úloha počas natáčania a síce konzultácie so súťažiacimi, zabezpečovanie potrebného náradia a surovín, pomoc štábu porozumieť cukrárskym procesom a podobne,“ prezrádza cukrárka a odborná garantka projektu Natacha Pacal.
Aj napriek tomu, že súťažiaci boli s Natachou v dennom kontakte, o jej účinkovaní v úlohe porotkyne až do poslednej chvíle netušili. Čo si pre nich pripravila?
Čítajte viac Išli jeho kilá hore? Juraj Bača o šou Pečie celé Slovensko aj o kalóriáchV osobnej výzve budú musieť finalisti pripraviť quiche, ktorý je v podstate slaný koláč. Najznámejším je Quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche, a pochádza z regiónu, kde sa Natacha narodila. Vo Francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo. Alebo samostatne ako rýchly snack (video dole).
V technickej výzve sa budú musieť súťažiaci popasovať s tradičným francúzskym Paris Brest. Francúzska klasika v okrúhlom tvare by mala pripomínať tvar kolesa. Paris Brest vymyslel cukrár Pierre Durand pri príležitosti cyklistických pretekov od Paríža do Brestu a späť. Originál je na vrchu posypaný mandľovými lupienkami. Paris Brest sa v modernejšom cukrárstve už robí v rôznych tvaroch, na dokonalosti mu to však neuberá.
Čítajte viac Musím utekať domov, môj syn pečie koláč! Junior v kuchyni zburcoval rodinuČerešničkou na torte bude kreatívna výzva. V nej budú súťažiaci pripravovať modernú Rubikovu kocku, ktorej cena sa pohybuje na hranici 250 EUR. Jej tvorca Cédric Grolet je jedným z najúspešnejších cukrárov na svete. Najznámejšie sú jeho dezerty Rubikova kocka a dezerty z ovocia, ktoré sú vizuálne dokonalé a ich chuť je veľmi príjemne výrazná.
Siedmu epizódu šou Pečie celé Slovensko uvidia diváci RTVS už v nedeľu 21. novembra o 20.30 h na Jednotke.