Rusko môže súťažiť na Eurovízii aj napriek invázii! Nie sme politická súťaž, tvrdia organizátori

Rusko sa bude môcť zúčastniť na tohtoročnom ročníku medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia, hoci vo štvrtok začalo inváziu na susednú Ukrajinu.

25.02.2022 07:00
Hungary European MTV Awards 2021 Arrivals Foto: ,
Víťazom ostatného ročníka súťaze Eurovízia (v roku 2021) sa stala talianska formácia Maneskin. Vďaka jej víťazstvu sa najbližší ročník bude konať v Turíne.
debata (17)

Organizátori uviedli, že sa jedná o kultúrnu, nie politickú akciu. Na májovú udalosť, ktorá sa má konať v talianskom Turíne, tak dostanú pozvánku Ukrajina aj Rusko, informoval server BBC News.

Na vyradenie Ruska zo súťaže vyzvala ukrajinská štátna televízia a rádio UA:PBC. Uviedli, že ruské vysielanie, ktoré dohliada na účasť krajiny v súťaži, bolo „hlásnou trúbou Kremľa a kľúčovým nástrojom politickej propagandy“. Podľa UA:PBC sa tiež podieľalo na „systematickom šírení dezinformácií“ proti Ukrajine, čo je v rozpore s hodnotami Európskej vysielacej únie (EVU), ktorá súťaž organizuje. „Situáciu budeme samozrejme aj naďalej starostlivo sledovať,“ dodali usporiadatelia Eurovízie. Ruská delegácia na pripomienky ukrajinských staníc zatiaľ nereagovala.

Víťazom 65. ročníka pesničkovej súťaže...
Víťazom 65. ročníka pesničkovej súťaže...
+2Víťazom 65. ročníka pesničkovej súťaže...

Napätie medzi oboma krajinami zatienilo aj predchádzajúce ročníky pesničkovej súťaže. Rusko bolo v roku 2016 favoritom, kým ukrajinská speváčka Jamala nezvíťazila so skladbou 1944 o deportáciách krymských Tatárov z rozkazu sovietskeho vládcu Josifa Stalina. Text piesne bol široko interpretovaný ako kritika ruskej anexie Krymu v roku 2014.

O rok neskôr zakázal Kyjev, ktorý súťaž hostil v roku 2017, vstup na ukrajinské územie ruskej speváčke Julii Samojlovovej. Ako dôvod uviedol, že hudobníčka bez súhlasu ukrajinských úradov navštívila Ruskom anektovaný Krymský polostrov. Rusko iného interpreta na Eurovíziu nevyslalo a súťaž v tom roku ani nevysielalo.

Sean Penn Čítajte viac Sean Penn nakrúca na Ukrajine dokument o invázii: Má väčšiu odvahu ako západní politici

Tohtoročný ročník Eurovízie sa bude konať v Turíne po tom, čo talianska rocková skupina Maneskin vyhrala súťaž v roku 2021. Rusko zatiaľ svojho zástupcu neoznámilo. Ukrajinu bude reprezentovať hiphopové trio Kalush Orchestra.

Skupina nahradila speváčku Alina Pašovú, ktorá z Eurovízie odstúpila po tom, čo čelila kritike za výlet na Krym v roku 2015. Nič nenasvedčuje tomu, že Pašová vstúpila na Krym z Ruska, ale uviedla, že kontroverzia okolo jej návštevy zatienila jej účasť v súťaži.

Ruská invázia na Ukrajinu sa stretla s ostrou kritikou západných lídrov. Mnoho krajín, vrátane USA a Veľkej Británie, na Rusko uvalilo tvrdé sankcie. Organizátori Eurovízie však trvajú na tom, že súťaž by mala byť oslobodená od politiky, pretože „spája národy a oslavuje rozmanitosť prostredníctvom hudby“. Rozhodnutie organizátorov už kritizovala napríklad švédska televízia SVT.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rusko #Eurovízia #účasť #Ukrajina #vojna na Ukrajine

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...