Izraelská rodina sa súdi so štúdiom pre nový film Top Gun: Na toto ste nemali právo, tvrdí

Pozostalí po Ehudovi Jonajovi, ktorého článok z roku 1983 inšpiroval tvorcu úspešného filmu Top Gun, zažalovali štúdio Paramount Pictures za porušenie autorského práva pri pokračovaní filmu Top Gun: Maverick. Informujú o tom izraelské médiá.

08.06.2022 09:00
Jennifer Connelly a herec Tom Cruise Foto: ,
Herečka Jennifer Connelly a herec Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick.
debata

Film zarobil za desať dní na tržbách v kinách 557 miliónov dolárov a pokoril aj doterajšie rekordy Toma Cruisa a jeho snímok za prvý víkend premietania. Žiaden iný film Cruisa nezarobil za prvý víkend premietania toľko ako nové pokračovanie leteckých dobrodružstiev, z ktorých veľká časť bola točená vo vzduchu a nie je vytvorená pomocou trikov. (Pozrite si viac vo videu nižšie)

Ehud Jonaj sa narodil roku 1940 a po ukončení vojenskej služby v Izraeli sa presťahoval do Spojených štátov. Písal pre časopis California Magazine a v roku 1983 mu v ňom vyšiel článok s názvom Top Guns. Bol o výbornom letcovi Jogim z americkej výcvikovej leteckej základne a inšpiroval filmárov, ktorí podľa neho v roku 1986 natočili film Top Gun s Tomom Cruisom.

Video
VIDEO: Pozrite sa, ako vznikalo pokračovanie filmu Top Gun

Jonaj zomrel v roku 2012 a žalobu na filmové štúdio podala vdova po ňom Šoš a jeho syn Juval, ktorí žijú v Izraeli. Paramount podľa nich kúpil autorské práva len pre prvý film, ale ich platnosť už vypršala a vrátila sa znova Jonajovej rodine.

Britain Top Gun Maverick Premiere Čítajte viac Smiem, vaša výsosť? Cruise galantne viedol za ruku vojvodkyňu Kate! Hotový bol z neho aj princ William

Podľa denníka Haarec Paramount na sťažnosť nereagoval. Hollywoodsky server Deadline ale s odvolaním sa na hovorcu Paramountu napísal, že požiadavky Jonajovej rodiny sú neopodstatnené.

Rodina požaduje podiel na zisku z tohtoročného pokračovania filmu. Chce tiež zabrániť Paramountu film distribuovať a točiť ďalšie diely. Právnik rodiny Marc Toberoff v rozhovore s izraelským rozhlasom povedal, že sa autorské práva rodine vrátili v roku 2020. Podľa amerických zákonov sa vracajú tieto práva pôvodným majiteľom po 35 rokoch.

Herečka Jennifer Connelly v kreácii Louis...
Britská herečka Hayley Atwell prišla podporiť...
+17Herec Miles Teller a jeho manželka Keleigh Sperry.

Keď sa rodina snažila so štúdiom Paramount rokovať, štúdio ju podľa Toberoffa ignorovalo. So žalobou príbuzní podľa médií čakali, až sa film začne premietať, aby zistili, či je aj pokračovanie založené na Jonajovom článku. Po zhliadnutí filmu došli k záveru, že áno.

Top Gun: Maverick

Pozrite si snímky z nového filmového hitu

Fotogaléria
Monica Barbaro ("PHOENIX") vo filme TOP GUN:...
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...
+3Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Tom Cruise #autorské práva #Top Gun: Maverick

+ Stanovte si svoj jedálniček a dodržiavajte presné časy kedy jete.
Vydržte v maximálnom tempe a dostanete sa tam,...

+ Sny sa vám môžu splniť, len musíte tomuto stavu pomôcť aj vy sama.
Networking je dôležitý, nové kontakty otvoria...