Na Smradľavú mačku ani jej smiech sa nedá zabudnúť: Mala byť vedkyňa, skončila ako slávna Phoebe - Lisa Kudrow má 60

Na predposledný júlový deň pripadá dátum narodenia jednej z najznámejších hviezd televízneho sitkomového žánru. Tento rok je pritom úplne špeciálny.

30.07.2023 07:42
LA Premiere of "Shining Vale" Foto: ,
Herečka Lisa Kudrow na zábere z roku 2022.
debata

Okrúhlu šesťdesiatku oslauje 30. júla 2023 americká herečka Lisa Kudrow, známa predovšetkým ako rozverná masérka Phoebe zo seriálu Priatelia.

Postava Phoebe plavovlásku nielen preslávila, ale v roku 1998 jej vyniesla aj Cenu Emmy za najlepšiu vedľajšiu komediálnu úlohu. Cena Emmy a mnoho ďalších nominácií vrátane Zlatého glóbusu dokazujú, že Lisa Kudrow to nijako nepokašľala, keď vymenila začínajúcu vedeckú kariéru za herectvo.

Herečka Michelle Yeoh a jej manžel Jean Todt. Čítajte viac Zasnúbili sa po pár týždňoch, prešlo 6992 dní a bola... svadba! Oscarová víťazka si vzala dlhoročného partnera

Narodila sa 30. júla 1963 v kalifornskom Encine, kde tiež vyrástla. Vyštudovala biológiu na Vassare a chcela ísť v stopách svojho otca lekára. Túžba hrať bola však silnejšia. Dopredu v hereckej kariére ju postrčila pobláznená servírka Uršula v seriáli Som do teba blázon, podľa ktorej bola neskôr napísaná práve Phoebe.

Herečka Lisa Kudrow  na zábere z roku 1994, pri...
Trio herečiek (zľava): Lisa Kudrow, Courteney...
+9Herec David Schwimmer s kolegyňami Lisou Kudrow...

Herečka však má oveľa širší register, ako ukázala napríklad vo filme Strážcovia času (1997) alebo ako staropanenská učiteľka Lucia v komédii Všetci moji muži (1998). V roku 2016 sa objavila vo filmovej adaptácii amerického bestselleru Dievča vo vlaku.

zväčšiť Herečka Lisa Kudrow  na zábere z roku 1994, pri... Foto: Profimedia
Lisa Kudrow Herečka Lisa Kudrow na zábere z roku 1994, pri nakrúcaní prvej sezóny seriálu Priatelia.

Seriál Priatelia – v origináli Friends – sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie i spôsoby správania mnohých ľudí. Posledný diel seriálu o osudoch Rachel, Moniky, Phoebe, Joeyeho, Chandlera a Rossa mal premiéru v máji 2004. Vyvrcholenie desiatej série vtedy na stanici NBC sledovalo len v Amerike vyše 52 miliónov divákov.

julia roberts kolaz Čítajte viac O tohto krásavca sa kedysi bila Julia Roberts s Cameron Diazovou, jeho čaru podľahla aj Aniston. Spoznali by ste ho dnes?

So svojimi 236 epizódami boli Priatelia jedným z najúspešnejších televíznych projektov z prelomu storočia. V roku 2021 sa fanúšikovia seriálu dočkali špeciálu, na ktorom sa zúčastnili hviezdy seriálu a ich hostia. Mimochodom, pieseň Smradľavá mačka, ktorú spievala ako pomerne neortodoxná alternatívna hudobníčka Phoebe v Priateľoch, sa neskôr dočkala verzie na koncerte Taylor Swiftovej. Kudrow ju vtedy prišla zahrať na gitare so slávnou hudobnou megastar.

Lisa Kudrow si v roku 1995 vzala francúzskeho podnikateľa v odbore reklamy Michela Sterna. Majú spolu dnes už dospelého syna Juliana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #priatelia #komédia #Lisa Kudrow #jubileá hviezd

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...