Barbie s atómovým hríbom na hlave či Oppenheimer bežiaci horiacim mestom s bábikou na pleci: Necitlivé koláže pobúrili Japonsko

Filmová spoločnosť Warner Bros sa ospravedlnila za príspevky na oficiálnom účte snímky Barbie, ktoré komentovali obrázky spájajúce známu bábiku s výbuchom atómovej bomby.

02.08.2023 11:07
Margot Robbie vo filme Barbie Foto:
Herečka Margot Robbie vo filme Barbie.
debata

Film Barbie mal v Spojených štátoch premiéru 21. júla, teda v rovnaký deň, keď do kín vstúpila snímka Oppenheimer o tvorcovi jadrovej bomby, čo podnietilo aj vznik fenoménu Barbenheimer. Mémy (z angličtiny memes) s bábikou Barbie a atómovým hríbom vyvolali rozhorčenie predovšetkým v Japonsku, ktoré sa ako jediná krajina sveta stalo na konci druhej svetovej vojny terčom jadrového útoku, informovali v utorok agentúra AP a server BBC News.

Britain Barbie Premiere Čítajte viac Barbie vládne slovenským kinám, ale spoznáte jej hviezdu Margot Robbie? Mala čerstvých 18, keď nafotila tieto zábery

Na jednom z meme šíriacich sa na internete je zachytená herečka Margot Robbie, ktorá stelesnila bábiku Barbie, s účesom v podobe atómového hríbu. „Ten Ken je ale kaderník!“ objavilo sa v reakcii na oficiálnom účte filmu Barbie.

Iný príspevok zobrazuje herca Cilliana Murphyho, ktorý hrá Roberta Oppenheimera, ako nesie na ramene Margot Robbie cez horiace mesto. „Toto bude nezabudnuteľné leto,“ znela reakcia oficiálneho účtu filmu Barbie.

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

V Japonsku tieto komentáre vyvolali početné kritiky, podľa ktorých autori príspevkov bagatelizovali jadrové útoky, pri ktorých v krajine zahynuli desaťtisíce ľudí. Kritici označili príspevky za hlúpe a neodpustiteľné a niektorí vyzvali na bojkot filmu Barbie, ktorého premiéra je v Japonsku plánovaná na 11. augusta.

„Nesmierne ľutujeme, že americký oficiálny účet filmu Barbie týmto spôsobom reagoval na príspevky fanúšikov Barbenheimera,“ uviedol v pondelok japonský distribútor Warner Bros. „Warner Bros ľutuje svoje necitlivé reakcie na sociálnych sieťach. Štúdio sa úprimne ospravedlňuje,“ odkázalo americké ústredie spoločnosti pre BBC.

Herečky America Ferrera (vľavo) a Margot Robbie...
Topmodelka Leomie Anderson v odvážnej kreácii...
+27Spevák Sam Smith prišiel na premiéru v modeli...

Japonsko je jedinou krajinou sveta, ktorá sa stala terčom jadrového útoku, keď Spojené štáty zhodili na konci druhej svetovej vojny atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. V Hirošime 6. augusta 1945 na následky výbuchu zomrelo asi 140 000 ľudí. Nagasaki stretol rovnaký osud 9. augusta, výbuch si celkom vyžiadal viac ako 80 000 životov. O šesť dní neskôr Japonsko kapitulovalo a ukončilo tým druhú svetovú vojnu.

Modelka Romana Škamlová na premiére filmu Barbie.
Moderátorka Vera Wisterová na premiére filmu...
+27Moderátorka Mária Zelinová s partnerom na...
debata chyba
Viac na túto tému: #ospravedlnenie #Warner Bros. #Barbie #meme #Oppenheimer

+ Doprajte si niečo sladké, prospeje vám to a upokojíte svoje nervy.
Nesnažte sa poučovať, každému to začne skôr...

+ Neobjednávajte si jedlo, pokúste navariť sami, bude to pre vás zdravšie.
Premýšľajte o dlhodobej finančnej...