Finálová dvanástka šou Pečie celé Slovensko je pestrá, pomer mužov a žien sa zmenil a na svoju veľkú šancu čakajú nové suroviny. Ako prezrádza porotkyňa Jožka, zvlášť kreatívni cukrári pochádzajú z… Tipnete si, ktorá časť Slovenska boduje najviac? (video nižšie).
Počas jedenástich týždňov predstaví svoje cukrárske umenie dvanásť amatérskych pekárok a pekárov, z ktorých napokon vzíde víťaz šou – majster pekár. Divákom sa opäť prihovorí stabilná dvojica moderátorov Juraj Bača a Milan Junior Zimnýkoval a výrobky súťažiacich budú hodnotiť porotkyne Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová.
Cesta pred kamery nebola ani pre jedného zo súťažiacich jednoduchá, záujem o účasť v šou malo vyše 250 amatérskych pekárov. „S každou sériou badať veľký rozdiel v pripravenosti potenciálnych súťažiacich,“ začína hodnotiť Jozefína Zaukolcová. „Počas kastingu do prvej série amatérski pekári ešte nevedeli, do čoho idú, kasting do aktuálnej časti bol celkom iný. Záujemcovia dorazili pripravení a mnohí priniesli naozaj výnimočné dezerty.“
Výmena na sladkom tróne
Zatiaľ čo minulý rok kastingom do sladkej šou kraľovali trendové tartaletky, tento rok im prvenstvo v obľúbenosti ukradli iné lahôdky. „Zákusky z odpaľovaného cesta, craquelin a francúzske veterníčky,“ vymenúva Zaukolcová. A čo chute? „Cukrári sa nebáli experimentov, nevyhýbali sa marakuji, z klasiky dominovali maliny a nesklamala ani čokoláda a karamel,“ dodáva. "Slováci sú na jednej strane konzervatívni a na druhej veľmi kreatívni. Mne sa veľmi páčilo, keď priniesli niečo, čo som nepoznala, z ich kultúrneho dedičstva. Niečo z ich kraja, regiónu,“ objasňuje druhá porotkyňa šou Petra Tóthová.
Jožka Zaukolcová sa netají tým, že už pred rokmi sa do centra jej pozornosti dostala čokoláda a práca s ňou. Prišla si na svoje, čo sa tejto suroviny týka, aj počas kastingov? „Niektorí zvládli techniky práce s čokoládou výborne, ale tým, že sa pečie v stane, v ktorom sú pomerne vysoké teploty, a čokoláda si pýta chlad, pracovať s ňou v šou je pomerne náročné.“
Kreatívny východ
Zatiaľ čo v predošlých sériách stabilne súperila štvorica mužov a osmička žien, v aktuálnej bude ich pomer iný. Zásteru si oblečú len traja pekári, jeden z nich je dokonca benjamínkom tretej série (galéria). Tínedžer Adam má len 17 rokov, no napriek tomu si šikovný cukrár z dedinky Ľubica v okrese Kežmarok vstupenku do finálovej dvanástky vybojoval. Na opačnej strane vekového spektra stojí Klára z Rimavskej Soboty, 65-ročná dôchodkyňa, ktorá je najstaršou súťažiacou. Ako prezrádza, jej snom je malý bufet, kde by predávala pagáče a buchty s domácim slivkovým lekvárom.
„V tejto sérii máme naozaj silný východ Slovenska,“ prezrádza Zaukolcová. A čímže východniari tak výrazne zabodovali? „Nápadmi, prevedeniami a najmä kreativitou, ktorú sme mali možnosť vidieť. Zároveň z nich bolo cítiť, ako na sebe tvrdo pracovali. Šou si chceli nielen užiť, ale čo najviac sa počas nej naučiť.“
Nováčikom v sladkej šou podáva aj tento rok pomocnú ruku víťaz prvej série Miroslav Miňo Macuľa, ktorý sa stal súčasťou tímu už v dvojke. „Ja by som chcel povzbudiť práve mužov pekárov, ktorí sa boja vôbec prihlásiť do takejto šou. Prekonajte to! Ja viem, že doma ich pečie veľa, ale na Slovensku si stále myslíme, že pečenie je doménou žien. Pritom sú to práve muži, ktorí sú svetoznámi cukrári. Tak sa pečenia nebojte,“ hovorí s úsmevom.
Tým, že sám prešiel celou šou, vie sa dobre vcítiť do pocitov nováčikov, chápe ich stres. „Ide o nové prostredie pred kamerou, musia zvládať všetko naraz – otázky moderátorov a porotkýň, pokyny režisérov a k tomu ešte aj piecť. Prvé časti v stane sú tak náročné,“ dodáva. Spolu s garantkou šou, cukrárkou Natachou Pacal majú na starosti technické výzvy aj výber surovín. „Pre mňa je najzaujímavejšou surovinou tretej série yuzu čokoláda, ja som s touto surovinou ešte nepracoval, takže aj pre mňa išlo o novinku,“ dodal.
Čítajte viac Juraj Bača: Ide to aj bez intríg a erotikyDivákov tak čaká tretia séria, ale toto číslo zrejme nebude konečné. V Británii, odkiaľ formát pochádza, sa odvysielalo už trinásť sezón šou The Great British Bake Off. Ako vidí budúcnosť slovenskej verzie Jožka Zaukolcová? „Jasné, že by sme chceli čo najviac pokračovaní, ja dúfam, že aspoň desať ich bude. Výzvou je, samozrejme, prichádzať stále s novými a novými zadaniami, s Petrou hľadáme úlohy tak, aby sme sa neopakovali a najmä, aby boli pre diváka v každej časti čo najzaujímavejšie.“