Jedna krásna Popoluška strieda druhú! Pokusov o kultovú rolu bolo veľa, ale... 50 rokov vládnutia Šafránkovej sa len tak neskončí

Obzrite si herečky, ktoré pred kamerami či na divadelných doskách stvárnili v nedávnom období Popolušku. Čo poviete na porovnanie so zbožňovanou Libušou Šafránkovou?

08.12.2023 00:00
debata

Slovenskí a českí diváci majú s rozprávkou o Popoluške navždy spojenú herečku Libušu Šafránkovú vďaka filmu režiséra Václava Vorlíčka Tri oriešky pre Popolušku z roku 1973. Ten sa so železnou pravidelnosťou dostáva na vianočné obrazovky už 50 rokov nielen u nás. Film sa desaťročia teší značnej popularite v Nemecku či v severských krajinách.

zväčšiť Tri oriešky pre Popolušku - kto by slávny film... Foto: Národní filmový archiv
Tri oriešky pre Popolušku Tri oriešky pre Popolušku - kto by slávny film nemiloval.

Filmových, divadelných či muzikálových verzií slávnej rozprávky sú však desiatky, ak nie stovky. A hneď niekoľko ich vzniklo počas uplynulých piatich rokov.

zväčšiť Camila Cabello ako krásna filmová Popoluška. Foto: Profimedia
Camila Cabello Camila Cabello ako krásna filmová Popoluška.

V roku 2021 sa k divákom dostal filmový muzikál z dielne Amazon prime – Popoluška (Cinderella) v znamení krásnej speváčky Camily Cabello. Táto Popoluška bola hudobnou verziou klasickej rozprávky o osirelom dievčati a zlej macoche, ktorú spopularizovali bratia Grimmovci a Charles Perrault. Okrem Camily Cabello sa v muzikáli objavili hviezdy zvučných mien – Pierce Brosnan, Minnie Driver, Idina Menzel či Nicholas Galitzine.

V roku 2021 vznikla nórska verzia slávnej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, so súhlasom Václava Vorlíčka, v hlavnej úlohe so speváčkou Astrid Smeplass. Zatiaľ, čo očarujúca blondínka sa v nórskej tlači stretla s pozitívnymi reakciami na stvárnenie kultovej úlohy, s filmom to až také ružové nebolo. „Presvedčivý výkon popovej hviezdy ešte nerobí dobrý film, nieto ešte taký, ku ktorému sa budú chcieť diváci každoročne vracať. A ako celok pôsobia Tri priania pre Popolušku, bohužiaľ, dosť uponáhľaným dojmom. Aj napriek krásnym záberom nórskych hôr a veľkolepej orchestrálnej hudbe,“ uviedla nórska tlač.

zväčšiť Speváčka Astrid Smeplass ako Popoluška v... Foto: Storm Films
Tre Noetter til Askepott Astrid Smeplass som Askepott Speváčka Astrid Smeplass ako Popoluška v nórskej rozprávke Tri priania pre Popolušku.

V roku 2020 ožil nemecký zámok Moritzburg neďaleko Drážďan, kde sa slávny film pred polstoročím nakrúcal, takisto rozprávkou Tri oriešky pre Popolušku. Išlo o muzikál, v ktorom si Popolušku zahrala rakúska herečka, rodáčka z Viedne, Sandra Maria Huimann. Modrooká blondínka mala z úlohy nesmiernu radosť: „Tešila som sa ako malé dievča na Popolušku,“ prezradila pre nemecký server TAG24 a ako dodala, Vo Viedni sa dokonca naučila kvôli úlohe viesť kočiar a absolvovala kaskadérsky kurz.

Do Moritzburgu (14 km od Drážďan) sa v termíne od 22. novembra do 25. februára 2024 vracia Popoluška. Zimná výstava venovaná filmu sa tu koná pravidelne každý rok počas niekoľkých týždňov. Na výstave môžu ľudia ľahko stráviť aj niekoľko hodín, pokiaľ sa začítajú do natáčacích denníkov. Tie sú spracované digitálne a detailne sa venujú každému zo 40 natáčacích dní. Najväčšou pýchou Moritzburgu sú ale originálne kostýmy a rekvizity. Výstava láka nielen Nemcov, ale aj fanúšikov z celej Európy a vstupenky na podujatie bývajú častokrát beznádejne vypredané.

zväčšiť Nemecký zámok Moritzburg - exteriér a výstava v... Foto: Profimedia
Moritzburg Nemecký zámok Moritzburg - exteriér a výstava v interiéri.

V roku 2018 sa na divadelné dosky dostal v premiére muzikál pod taktovkou režiséra Filipa Renča, ktorý do úlohy Popolušky obsadil herečku Kateřinu Klausovú (v alternácii s Nikolou Ďuricovou), s ktorou predtým spolupracoval na filme Lída Baarová.

zväčšiť Hlavnú roku v muzikáli Tři oříšky pro Popelku... Foto: Profimedia
Kateřina Klausová Hlavnú roku v muzikáli Tři oříšky pro Popelku získala Kateřina Klausová.

Muzikál Tri oriešky pre Popolušku, ktorý vznikol na motívy slávnej rozprávky Václava Vorlíčka, však napokon nepriniesol očakávaný úspech a projekt pre finančnú náročnosť produkcia po niekoľkých mesiacoch stopla.

zväčšiť Muzikál Tři oříšky pro Popelku mal premiéru v... Foto: Profimedia
Nicol Ďuricová Muzikál Tři oříšky pro Popelku mal premiéru v roku 2018, v hlavnej úlohe Nikola Ďuricová (Popoluška).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tri oriešky pre Popolušku #Libuše Šafránková

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...