Popoluška po nórsky? Gýčovú klasiku spoza železnej opony nenahradí, píšu kritici

Budúci rok budú zrejme o priazeň divákov v nórskej televízii na Štedrý deň súperiť dva filmy o Popoluške.

27.12.2021 09:25
Tre Noetter til Askepott Astrid Smeplass som... Foto:
Speváčka Astrid Smeplass ako Popoluška v nórskej rozprávke Tri priania pre Popolušku.
debata (26)

Verejnoprávna televízia NRK vysiela už od roku 1975 česko-nemeckú rozprávku Tri oriešky pre Popolušku s Libušou Šafránkovou v hlavnej úlohe. Pre Nórov bol tento film doposiaľ neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, v zhruba päťmiliónovej krajine ho na Štedrý deň každoročne sleduje 800 000 ľudí. Práva na nórsky remake filmu režiséra Václava Vorlíčka Tri priania pre Popolušku, ktorý mal v Nórsku premiéru tento rok v novembri a v susednom Česku vo štvrtok, kúpila práva televízia TV2, napísal denník Verdens Gang.

Nový film vznikol ešte so súhlasom Vorlíčka, ktorý zomrel pred dvoma rokmi, a hlavnú rolu Popolušky v ňom stvárnila nórska speváčka Astrid Smeplassová. Recenzie v nórskej tlači sú zmiešané. Podľa denníka sa nórskemu filmu podarilo český film z roku 1973 celkom úspešne zmodernizovať – na to, aby českú „Popelku“ nahradil a stal sa vianočnou tradíciou, je to ale zrejme málo.

zväčšiť Herečka Libuše Šafránková a herec Pavel... Foto: TV Markíza
Tri orisky pro Popelku - foto Herečka Libuše Šafránková a herec Pavel Trávniček v kultovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku z roku 1973.

„Na rozdiel od česko-nemeckého filmu, do ktorého sa Nóri iracionálne zamilovali, je v novom filme scéna, kde sa bozkávajú dvaja muži, a tváre, ktoré nie sú výhradne biele,“ píše Verdens Gang s odkazom okrem iného na hercov Cengiza Ala s tureckými koreňmi, ktorý v nórskej verzii hrá princa.

Veľkej chvály sa dočkala predstaviteľka Popolušky Smeplassová. „Deväť a pol z desiatich popových hviezd je paralyzovaných, ak má pred kamerami stvárniť niekoho iného ako seba samého. Smeplassová si to ale užíva. A my si to užívame s ňou,“ píše Verdens Gang. „Scenár má pre ňu v podstate len dve úlohy – buď vyzerať veľmi smutne, alebo veľmi šťastne. To nie je na úlohu veľa, ale Smeplassová tieto požiadavky plní s vrelosťou a sebaistotou,“ dodáva Verdens Gang.

Tri orisky pro Popelku  2 Čítajte viac Trávníček hodnotí svojho nástupcu v novej Popoluške: Je to fešák! Súhlasíte s ním?

"Presvedčivý výkon popovej hviezdy ale ešte nerobí dobrý film, nieto ešte taký, ku ktorému sa budú chcieť diváci každoročne vracať. A ako celok pôsobia Tri priania pre Popolušku, bohužiaľ, dosť uponáhľaným dojmom. Napriek krásnym záberom nórskych hôr a veľkolepej orchestrálnej hudbe uvádza Verdens Gang.

Podobne vyznieva aj ďalšia recenzia, podľa ktorej sa autori filmu nedokázali rozhodnúť, pre koho je snímka určená. „Vyberať sa dá najmenej z troch skupín. Tou prvou sú dospelí tradicionalisti, ktorí chcú mať vo filme všetko tak, ako to bolo v českej verzii. Potom sú tu sebaironickí znalci Popolušky, ktorí chcú mať vo filme narážky na pôvodnú snímku, a potom jednoducho tí , ktorí sa často pozerajú na filmy o princeznách,“ píše denník Dagbladet. „Na snahe zacieliť na viacero skupín naraz nie je nutne nič zlé. Film Tri priania pre Popolušky sa však nešmýka hladko medzi cieľovými skupinami; on medzi nimi preskakuje. Výsledkom je schizofrenická zmes, ktorá sotva môže niekoho uspokojiť,“ dodáva Dagbladet.

šafránková, kubařová koláž Čítajte viac Popoluška Šafránková kontra Popoluška Kubařová! Kto vyhráva súboj v slávnych rozprávkových šatách?

„Film Tri priania pre Popolušky stačí na to, aby uspokojil najmenších divákov, zvlášť tých, ktorí poznajú naspamäť Ľadové kráľovstvo. Staršie deti a dospievajúci by ale pokojne zniesli väčšiu dávku drámy a romantiky,“ uvádza Verdens Gang. Všetkým potom bude podľa denníka chýbať nezabudnuteľný hlas rozprávača Knuta Risana, ktorý v prekrývacom nórskom dabingu, kedy je na pozadí počuť čeština, nahovoril v pôvodnej českej Popoluške všetky postavy.

„Tri želania pre Popolušku budú potrebovať od TV2 všetku pomoc, aby sa stali v Nórsku vianočnou tradíciou, a sú rozhodne príliš slabé na to, aby nahradili gýčovitú klasiku spoza železnej opony,“ konštatuje Verdens Gang.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Nórsko #Televízia #remake #Tri oriešky pre Popolušku #klasika #Astrid S.

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...