Prečo sú ľudia aj po 20-tich rokoch stále zamilovaní do Lásky nebeskej? Tu je odpoveď

Keď sa odpísaná rocková hviezda, ktorú stvárnil Bill Nighy, konečne naučí text sviatočnej verzie piesne Love is All Around (príhodne premenovanej na Christmas is All Around), uvedomí si, aká je hrozná.

20.12.2023 10:00
Hugh Grant,  Martine McCutcheon Foto:
Hugh Grant a Martine McCutcheon vo filme Láska nebeská.
debata (1)

Jeho manažér s úsmevom súhlasí, že je to nezmysel, ale „z čistého zlata“. A tak sa na scéne objaví Láska nebeská, dvojhodinová smršť nepravdepodobných, pochybných a vyložene hlúpych milostných scén, podporená hviezdnym obsadením. Svet sa síce za 20 rokov posunul od časov vytáčaného pripojenia na internet, iPodu a džínsov s nízkym pasom, no sviatočná dráma Richarda Curtisa z roku 2003 zostáva vianočnou klasikou, hoci je kontroverzná, napísala BBC.

Vzájomne prepojené romantické príbehy postáv zo strednej triedy, ktoré si počas Vianoc vyznávajú lásku, každoročne čelia výčitkám kritikov, divákov a dokonca aj niektorých z tých, ktorí sa na filme podieľali a ktorí poukazujú na nerealistické zobrazenie lásky, pochybné rozhodnutia postáv a zastarané vtipy.

Málokto je kritickejší ako samotný Curtis, ktorý si zrejme každé Vianoce pridáva na zoznam nové výčitky. Na vlaňajšom stretnutí s hercami scenárista a režisér priznal, že film je „v niektorých chvíľach nemoderný“. „Nedostatok rozmanitosti vo mne vyvoláva nepríjemné a trochu hlúpe pocity,“ dodal potom.

Možno preto začal svoj sviatočný varietný program Christmas Actually montážou ľudí objímajúcich sa na letisku s hovoreným komentárom Hugha Granta, ktorý hovorí, že láska sa nezdieľa len počas Vianoc, ale aj cez sviatky svetla (díválí), íd al-fitr a chanuky.

Curtis sa tiež označil za „necitlivéhoo“, pretože do filmu zaradil vtipy o tučnote, „ktoré už nie sú vtipné“, a dodal, že „sám seba sklamal“, keď z konečnej podoby filmu vyškrtol dejovú líniu o komunite LGBT.

Napriek chybám a prešľapom si mnoho divákov od sviatočného filmu praje práve to, čo Láska nebeská ponúka: ľahký príbeh a oslavu lásky.

Hugh Grant,  Martine McCutcheon Čítajte viac Bacuľka z Lásky nebeskej sa pýši štíhlym telom! Trvalo to dlho, opisuje a prezrádza recept, ktorý funguje

„Neočakávam, že vianočné filmy budú majstrovské diela so skvelou sociálnou politikou. Som rada, keď sú to lacné romance, "povedala filmová kritička Helen O 'Harová. "Neuveriteľné herecké obsadenie, naozaj skvelé momenty, ktoré sa páčia každému a vtipné gagy nás nútia prehliadnuť zlé kúsky a dodávajú dnešnému sledovaniu pocit nostalgie,“ dodala.

O množstve skutočnej lásky možno debatovať, ale všetci sa zhodnú, že Grantov tanec na skladbu Jump od The Pointer Sisters z roku 1983 po kanceláriách v Downing Street je neuveriteľne vtipné.

Premiér by si samozrejme nikdy na Štedrý deň nevzal policajnú eskortu do „pochybnej časti Wandsworthu“, aby vyznal lásku svojej sekretárke. A nikto by nevyznával lásku manželke svojho najlepšieho priateľa prostredníctvom nápovedných kartičiek formátu A3. No práve tieto ikonické, aj keď trochu neštandardné scény, žijú ďalej aj po skončení filmu.

Bol to skutočný premiér Boris Johnson, kto v parlamentných voľbách v roku 2019 parodoval scénu s nápovednými kartičkami trochu menej romantickým vyhlásením, že „do budúceho roka dokončí brexit“.

Ďalej je tu Emma Thompson, nominovaná na cenu BAFTA za úlohu Karen, matky dvoch detí, ktorá odhalí takmer milostný pomer svojho manžela s jeho samoľúbou sekretárkou Miou. „Scénka v Láske nebeskej, keď Emma Thompsonová otvára CD Joni Mitchellovej, je jednou z najlepších scénok v dejinách filmu,“ napísal jeden z fanúšikov na sociálnej sieti X. Na tiktoku je táto scéna najsledovanejšia z filmu, jeden príspevok dosiahol takmer desať miliónov zhliadnutí.

Aké je teda tajomstvo dlhovekosti filmu Láska nebeská? Vianoce. V iných ročných obdobiach by sme možno boli kritickejší k naivnému deju, gýčovitým prejavom lásky a zastaraným vtipom, no na Vianoce sa necháme ukolísať úprimným optimizmom Hugha Granta, ktorý hovorí: „Keď sa rozhliadnete okolo seba, tak zistíte, že láska je naozaj všade okolo nás“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film Láska Nebeská

+ Každé ráno si trochu zacvičte, budete tak mať zo seba lepší pocit.
Budúcnosť prináša neočakávané finančné...

+ Na bižutériu zabudnite, dnes to môže vašej pokožke len uškodiť.
Investícia do osobného rozvoja sa čoskoro ukáže...