Jožka Zaukolcová: Vianoce so štipkou kôpru
Štedrý večer trávi Jožka Zaukolcová zvyčajne vo dvojici s manželom. Prípravy na Vianoce si tak delia spravodlivým dielom, varenie je však jej doménou. „Vianočné menu pripravujem vždy ja, manžel nevarí, on má na starosti iné predvianočné povinnosti, napríklad zdobenie stromčeka,“ prezrádza. Čo sa sviatočného menu týka, držia sa klasiky. „Na stole nechýba kapustnica, biela so smotanou, ale bez mäsa, iba s hríbami. Ako druhý chod máme zemiakový šalát a vyprážanú rybu.“
A hoci u nich doma vládne overená klasika, predsa len majú aj čosi svoje. „Ku kapustnici jeme namiesto chleba osúchy. Robia sa z kysnutého cesta a plnia sa zemiakovou kašou s maslom a so štipkou kôpru,“ opisuje. Ak ide o koláče, pri ich pečené si príde porotkyňa sladkej šou na svoje. „Obdobie Vianoc milujem aj pre ich vôňu – od orieškov cez vanilku a kakao až po škoricu, také sú u nás sladké Vianoce. Snažím sa piecť viac druhov zákuskov, aj pätnásť, ktoré potom rozdávam, lebo manžel ich už toľko nepoje.“

Petra Tóthová: Jeden koláč za každý mesiac v roku
Obdobie pred Vianocami opisuje Petra Tóthová ako uponáhľané. „O to viac sa teším na okamih, keď si všetci sadneme za sviatočný stôl.“ Tohtoročný Štedrý večer bude mať u nich doma intenzívnejšiu príchuť. „Náš syn už oslávil štyri roky, takže pomôže so zdobením stromčeka a tým, že je už väčší, ich bude určite prežívať ešte o čosi intenzívnejšie než po minulé roky.“ Čo sa ich sviatočného menu týka, kapustnica sa u nich doma nepodáva.
„Naše sviatočné menu tvorí hubová polievka a losos so zemiakovým šalátom. Samozrejme, aj kopec koláčov, najmä tých nepečených, lebo sú rýchle na prípravu,“ prezrádza porotkyňa sladkej šou. A koľko druhov suchých koláčikov pečie na sviatky? „Hovorí sa, že za každý mesiac v roku to má byť jeden druh, čiže aj ja sa snažím, aby sme na sviatky mali 12 druhov koláčov.“