Pekárka Timi: Zásadné životné rozhodnutie už padlo! Z víťazky sladkej šou bude...

V nedeľu večer Slovensko dopieklo a spoznalo v poradí tretieho majstra pekára. Chutný titul si v čisto ženskom finále šou Pečie celé Slovensko vybojovala 25-ročná Timi Strnálová z Levoče. Len čo získala jeden titul, musela bojovať o ďalší. A to už chcelo pevné nervy. O nešťastných krémešoch, oslave sladkého víťazstva či odvážnom cukrárskom pláne porozprávala pre Pravdu krátko po víťazstve.

14.12.2023 00:00
timi Foto:
Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi.
debata

Slovensko dopieklo a pre vás sa šou skončila najlepšie, ako mohla. Išli ste do tretej série so sebavedomím, že titul majsterky pekárky môže byť váš?

Do tretej série som sa prihlásila s maličkou dušičkou, či sa mi pošťastí dostať aspoň na prvý kasting. Podarilo sa a ja som mohla predviesť to, čo pečiem najradšej – makrónky a kváskový chlebík. Postupne som sa prebojovala aj kamerovkami a prepiekla sa do finálovej top dvanástky. Pamätám si moment, keď nám oznámili prvú technickú výzvu – Kardinál rezy. Ja som ani len netušila, ako vyzerajú. Vtedy nastal okamih, kedy som si v duchu hovorila: Čo tu robím? Budem rada, ak sa udržím aspoň do tretej časti. Ale epizódy šli ďalej a ďalej a ja som sa ani nenazdala a zrazu tu bolo finále, z ktorého som odišla s titulom majsterky pekárky 3. série Pečie celé Slovensko.

Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi.
Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi...
+18Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi...

Odmenili ste samú seba za víťazstvo?

Hneď deň po finále som sa odmenila štátnicami na Fakulte športu Prešovskej univerzity, ktoré som úspešne obhájila a získala titul magister. Nijako špeciálne sme však moje dva tituly neoslávili. Počas promócií som si upiekla tortu a spolu s rodičmi a kamarátkou Miškou sme si užili spoločný obed. No najviac som oslávila víťazstvo práve v Bernolákove so všetkými jedenástimi súťažiacimi, celým štábom a užívali sme si spoločné chvíle.

timi Čítajte viac Sladká šou spoznala víťazku: Čo musela Timi zvládnuť hneď po finále, chcelo poriadne nervy. Bojovala o...

Takže s čerstvým titulom z univerzity sa budete venovať športu alebo vás zláka profesia, kde skôr uplatníte titul majsterky pekárky?

Síce šport milujem, ale ako som zistila, práve cukrárčina je oblasť, ktorej sa chcem v život venovať, ktorá ma bude napĺňať a baviť. Do súťaže som šla s tým, že skúsim šťastie. Nikdy som netúžila po vlastnej cukrárskej výrobni, ale počas natáčania som postupne začala meniť názor a po finále sme sa s rodičmi rozhodli, že ma podporia. Verím, že čoskoro budem mať v Levoči vlastnú cukrársku výrobničku.

Boli ste fanúšikom predošlých sérií? Keď ste sa stali zrazu jej súčasťou, čo ste prežívali?

Priznám sa, prvú sériu som vôbec nesledovala, pretože som ešte nepiekla. Druhú sériu som už pozerala každú nedeľu a obdivovala všetkých súťažiacich, ako pečenie zvládajú. Vtedy by mi ani nenapadlo, že by som sa o rok ocitla na ich mieste práve ja. Počas samotného natáčania ma často ovládol pocit, že vlastne len sledujem televíziu. Stres z pečenia som nemala, skôr z kamier a hodnotenia porotkýň. No postupom času som si celú skúsenosť začala užívať čoraz viac, stres a nervozita ustúpili.

zväčšiť Timi vo finále sladkej šou, jej 3D  torta. Foto: RTVS
atimi Timi vo finále sladkej šou, jej 3D torta.

Finále šou bolo priam nervydrásajúce, diváci s napätím čakali na konečný verdikt poroty. Ktoré okamihy záverečnej epizódy boli pre vás najnáročnejšie?

Za najnáročnejšiu považujem určite finálovú tortu. Počas nakrúcania som nemala žiadne skúsenosti s poschodovými tortami. Obavy som mala hlavne zo stability torty a časovej tiesne. Napriek tomu som si celú výzvu užila naplno.

Titulom majster pekár ste na jednej strane získali niečo výnimočné, zároveň sa vaša púť v sladkej šou skončila. S akými pocitmi ste dali zbohom stanu v Bernolákove?

Bernolákovo som opúšťala s veľmi pozitívnymi emóciami. Som vďačná všetkým, ktorí sa podieľali na tvorbe najsladšej šou. Bez tých, čo ju pripravovali a bez takéhoto zloženia top dvanástky by relácia nebola taká, ako ju diváci videli na obrazovkách. Za šesť týždňov vznikli priateľstvá a spomienky, ktoré mi navždy ostanú v srdci.

tomáš Čítajte viac Okamih, ktorý málokoho nerozplakal. Tomáš skončil pred dverami finále, so sladkou šou sa rozlúčil dúhovou tortou

Čo vás vôbec pritiahlo do tretej série?

Povedala by som, že druhá séria, ktorú som sledovala s veľkým nadšením a obdivom. Na instagrame som uvidela výzvu na kasting do tretej série a začala som nad tým intenzívne uvažovať, aj keď ma prenasledovali isté obavy. Prihlásila som sa najmä kvôli novým skúsenostiam a nadviazaniu nových priateľstiev.

Ste typ opatrného človeka, čo všetko zvažuje z každej strany, radí sa s okolím, alebo sa do nových vecí vrháte po hlave? Ako to bolo s vašou účasťou?

Skôr som človek, ktorý sa spolieha predovšetkým na seba. Všetko si premyslím s pokojom a rozvahou. Považujem sa aj za perfekcionistku. Vždy chcem výrobky dotiahnuť do dokonalosti a posledného detailu nielen výzorom, ale aj chuťovo. V súťaži som si vždy zvolila tú náročnejšiu cestu, pretože ma to svojím spôsobom posúvalo vpred a postupne som zisťovala, čo všetko dokážem vytvoriť za taký krátky čas.

Počas niekoľkých týždňov to boli v stane častokrát aj poriadne nervy. Na ktorú výzvu si spomínate doslova ako na nočnú moru?

Síce pre divákov to možno tak dramaticky nevyzeralo, no pre mňa bola nočnou morou šiesta epizóda s témou cukráreň. Potrápila ma nielen Esterházy torta, ale predovšetkým štafetky, kedy sa mi nepodarila čokoláda ani cesto. Vtedy som posledné minúty naozaj tŕpla, ako to celé dopadne a trošku som si aj poplakala. Napokon to nedopadlo najhoršie.

zväčšiť Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi... Foto: RTVS
pečie Víťazka 3. série Pečie celé Slovensko Timi Strnálová, bo jej boku majster pekár z 1. série - Miroslav Miňo Macuľa a majsterka pekárka 2. série - Lucka Gyenesová.

Diváci majú v pamäti aj naozaj nevydarenú výzvu s krémešmi (francúzskymi kockami). Skúšali ste ich odvtedy piecť? S akým výsledkom?

Francúzske kocky nás naozaj vytrápili. Ku koncu výzvy som sa už miestami aj smiala, pretože sme naozaj nevedeli, ako ich zachrániť. Zatiaľ som nemala čas ich doma vyskúšať, ale určite z nich plánujem reparát, aj keď som skončila druhá.

pečie Čítajte viac Zdesenie v tvárach porotkýň, absolútny prepadák sladkej šou! O to všetko sa postaral 'obyčajný' krémeš

Naopak, na ktorú výzvu ste naozaj hrdá, že sa vydarila dokonale podľa vašich predstáv?

Ja som bola nesmierne hrdá na jesennú tortu so sušeným ovocím a na finálovú tortu. Do súťaže som vstupovala s minimálnymi skúsenosťami a o dvoj-trojposchodových tortách som len snívala, netušila som, ako sa pripravujú. Spolusúťažiaci mi však poradili, ako torty poriadne vystužiť a že sa nemám čoho obávať.

Kto vás vlastne k pečeniu priviedol?

Pečenie ma bavilo odmalička a milovala som pripravovať s mamkou vianočné pečivo. Postupne som začala piecť sama podľa zahraničným videí a pred rokom som upiekla svoje prvé makrónky. Vtedy sa začala moja cesta za pečením.

Nemali ste po skončení šou pečenia už plné zuby? Dopriali ste si nejakú prestávku?

Ja som si pečenie počas celej súťaže užívala. Myslím, že som si dala po skončení šou od pečenia pauzu na dva týždne, kedy som nemala žiadne objednávky. Potom sa kolotoč opäť rozbehol a ja som si užívala pečenie ešte o čosi viac, bez časovej tiesne a desiatok kamier.

Timi a jej tsunami torta s názvom Tatranský...
Bento torta (miniatúrka tortička) od Timi.
+6Timi a jej cannoli  dezert s názvom "Talianska...

Sladkou šou žili aj sociálne siete. Ktorý váš dezert na nich zabodoval najviac?

Čo sa týka príspevkov zo súťaže, najviac ohlasov získalo cannoli, kedy som sa stala aj pekárkou týždňa deviatej epizódy, talianskeho kola. Ľudia však písali krásne komentáre aj na bombastickú tortu z prvej výzvy, rovnako aj na huňatú kravičku z piateho kola.

Šou sa na obrazovke skončila v predvianočnom čase, ako budú vyzerať vaše sviatky? Koľko druhov pečiva ste už stihli napiecť?

Moje sviatky budú dosť nabité a rúra pôjde na plné obrátky. Pred rokom som robila tiramisu a tento rok budeme dojedať zvyšky, ktoré ostanú z objednávok. Plánujem piecť makrónky a vianočné krabičky s cheesecakom, choux (chrumkavé francúzske veterníčky), medovými a opera rezmi. Najradšej pečiem pre každého, kto miluje sladké.

medová torta Čítajte viac Málokto ju nemiluje! Medová torta taká, ako má byť. Na chyby, ktoré jej chuť pokazia, upozorňuje vlastník originálnej receptúry

Aké dezerty patria tradične k vašim Vianociam? Objavia sa na sviatočnom stole aj nové, ktoré ste si priniesli zo sladkej šou?

Najtradičnejším dezertom je medová torta, ktorú som si ako dieťa vždy vypýtala od mamky a preto nikdy nechýbala na našom vianočnom stole. Tento rok určite plánujem upiecť aj mníšky zo semifinále.

Ako vyzerá vaše rodinné štedrovečerné menu a kto má pod palcom kuchyňu?

Na našom štedrovečernom stole nesmie chýbať kapustnica so sušenými slivkami, domácim kváskovým chlebíkom, grilovaným tuniakom a šalátom. Hlavným šefkuchárom Vianoc som ja, keďže nikdy nepustím rodičov k sporáku a tým pádom im nič iné nezostáva, len si užívať chutné jedlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #RTVS #Vianoce #torty #Pečie celé Slovensko #krémeš #Timi Strnálová #majster pekár

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....