Kult menom Matrix oslavuje štvrťstoročie. Vtrhol do kín a zmenil kinematografiu. A čo jeho hviezdy? Takto vyzerajú dnes

Kultový americký sci-fi film Matrix mal premiéru pred štvrťstoročím, 24. marca 1999 v Los Angeles, do kín v USA sa potom dostal 31. marca 1999.

24.03.2024 00:00
679890919 Foto:
Herec Keanu Reeves a jeho dve sestry Kim Reeves a Karina Miller na slávnostnej premiére filmu Matrix 24. marca 1999.
debata (1)

Film napísali a režírovali sestry Wachowské (vtedy ešte bratia). Išlo o prvý diel filmovej série s Keanom Reevesom, Laurencom Fishburnom, Carrie-Anne Mossovou, Hugom Weavingom a Joeom Pantolianom v hlavných úlohách. V prípade hlavných hrdinov sa pozornosť sústreďovala najmä na ústredného predstaviteľa Keanu Reevesa.

Ten sa zaradil medzi najlepšie platené hviezdy a aj s prestávkami sa mu darilo vracať sa do centra pozornosti a nakrúcať kasovo úspešné filmy. Aktuálne je to najmä séria John Wick, v rámci ktorej sa z Reevesa stal neohrozený akčný hrdina „po 50-ke“. V sérii sa objavuje aj jeho kolega z Matrixu Fishburne.

Herečka Carrie-Anne Moss na zábere z roku 2017.
Herečka Carrie-Anne Moss prišla na premiéru v...
+7Herečka Carrie-Anne Moss, ktorá v tom čase...

Zvyšok osadenstva už zaznamenal menšie úspechy v rámci komerčných projektov, no s nakrúcaním a herectvom neprestali. Napríklad Carrie Anne-Moss sa objavuje v kanadskej aj americkej produkcii, dnes však už zväčša béčkových filmov či televíznych projektoch. Hugo Weaving si zahral napríklad v sérii Hobit či vo filme Atlas mrakov alebo na Oscara nominovanom Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny.

Čím nadchol svet Matrix?

Film Matrix bol natočený najmä v austrálskom Sydney. Snímka zobrazuje dystopickú budúcnosť, v ktorej je ľudstvo nevedomky uväznené vo vnútri Matrixu, simulovanej reality, ktorú vytvorili inteligentné stroje, aby rozptyľovali ľudí a zároveň využívali ich telá ako zdroj energie. Keď počítačový programátor Thomas Anderson, vystupujúci pod hackerskou prezývkou Neo, odhalí pravdu, pripojí sa k vzbure proti strojom spolu s ďalšími ľuďmi, ktorí boli z Matrixu oslobodení.

zväčšiť Matrix 4 nakrútili tvorcovia tiež, ale veľa... Foto: Continental Film
Matrix Resurrections 01 Matrix 4 nakrútili tvorcovia tiež, ale veľa vody nenamútil.

Matrix je príkladom kyberpunkového subžánru science fiction. V snímke možno nájsť mnoho odkazov ako na rôzne filozofické a náboženské myšlienky, tak na hackerskú a kyberpunkovú subkultúru. Film sa preslávil tiež vďaka svojmu vynikajúcemu spracovaniu súbojov v hongkongskom štýle a inšpiráciou v japonskom anime.

Sydney Sweeney v kreácii Marca Bouwera Čítajte viac Pred 20 rokmi v nich uchvátila Angelina Jolie, teraz si jej šaty obliekla najsexi blondínka Hollywoodu. Rozdiel? Neprehliadnuteľný...

Matrix sa dočkal širokého uznania kritikov, ktorí ocenili jeho inovatívne vizuálne efekty, akčné sekvencie a zábavnosť, a zaznamenal tiež obrovský kasovný úspech, keď pri rozpočte 63 miliónov dolárov zarobil vyše 460 miliónov dolárov a stal sa najzárobkovejším filmom spoločnosti Warner Bros.

zväčšiť Herečka Carrie-Anne Moss prišla na premiéru v... Foto: SITA/AP, Noah Berger
Premiere of "The Matrix Resurrections" Herečka Carrie-Anne Moss prišla na premiéru v kreácii Oscar de la Renta.

V roku 2000 získal film štyri Oscary – za najlepšie vizuálne efekty, najlepší strih, najlepší zvuk a najlepší strih zvuku. Film získal aj množstvo ďalších ocenení.

Úspech filmu viedol v roku 2003 k uvedeniu dvoch celovečerných pokračovaní, Matrix Reloaded a Matrix Revolutions, tie však už nezaznamenali také nadšené reakcie ako prvý príbeh. Štvrtý film s názvom Matrix Resurrections bol uvedený do kín v decembri 2021.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Matrix #sci-fi #film #hviezdy po rokoch

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...