Ich zakázaná láska dojala milióny divákov. Ona v skutočnosti ľúbila kolegu a kňaz Ralph priznal, že má rád mužov. Miláčik žien Chamberlain oslavuje 90

Bol 36. hercom na konkurze, ktorý sa pokúšal získať úlohu Dr. Kildarea v pripravovanom rovnomennom seriáli z medicínskeho prostredia. Vďaka tejto úlohe sa tak seriál, ale aj samotný herec stali cez noc senzáciou.

31.03.2024 07:50
Herec Richard Chamberlain Foto:
Herec Richard Chamberlain na archívnom zábere z úvodu svojej hereckej kariéry.
debata (3)

Týždenne dostával 12 000 listov od fanúšičiek a televízna rola mu vyniesla prvý Zlatý glóbus. Celosvetovo je však herec Richard Chamberlain, ktorý oslavuje okrúhle jubileum 90 rokov, známy najmä z filmov Traja mušketieri, Gróf Monte Christo či zo seriálu Vtáky v tŕni.

Bud Spencer a  Terence Hill Čítajte viac Vždy si myslel, že ma musí chrániť. Nechal som ho. Aj takto spomínal na Buda Spencera slávny Terence Hill. Oslavuje 85

Populárny americký herec, držiteľ troch Zlatých glóbusov a hviezdy na Hollywoodskom chodníku slávy sa narodil ako George Richard Chamberlain 31. marca 1934 v americkom Beverly Hills. Jeho rodičia Charles a Elsa boli dobre situovaní a keď mal Richard dva roky, presťahovali sa do sedemizbového domu.

Herec Richard Chamberlain a herečka Rachel Ward...
Herec Richard Chamberlain na archívnom zábere.
+4Zľava: Herci Richard Chamberlain, Rachel Ward a...

Na Beverly Hills High School ho ocenili ako najlepšie vychovaného chlapca v triede tejto vychýrenej strednej školy. Jeho cesta viedla najskôr k výtvarnému umeniu. Úžitkové umenie vyštudoval na kalifornskej Pomona College v Claremonte, neďaleko Hollywoodu. Po promócii sa rozhodol, že chce byť hercom, no čoskoro sa namiesto toho ocitol v armáde a dva roky si odslúžil v Kórei.

Tisícky listov a vyznania lásky

Po návrate do Los Angeles sa začal aktívne zaujímať o film. Dostal niekoľko príležitostných úloh, ktorými sa dokázal ako tak uživiť. Popritom vo voľnom čase navštevoval hodiny herectva. V tom čase televízne štúdia vyhlásili konkurz na stvárnenie hlavnej postavy pripravovaného seriálu Dr. Kildare (1961 – 1966). Tvorcovia hľadali novú tvár, z ktorej by spravili vychádzajúcu hviezdu. Zámer sa podaril a Chamberlain sa čoskoro stal idolom miliónov dievčat.

zväčšiť Herec Richard Chamberlain na premiére Twin... Foto: Profimedia
332928022 Herec Richard Chamberlain na premiére Twin Peaks v The Ace Hotel v Los Angeles

Na margo svojho vzhľadu sa raz vyjadril aj pre médiá. „Byť pekný znamená veľa rozličných vecí pre veľa rôznych ľudí. Ak ma označujú za pekného, som poctený a mám rodičov, ktorým za to môžem ďakovať. Realisticky povedané, byť pekné určite nebolí, špeciálne v hereckom biznise,“ komentoval Chamberlain. Aj on však čoskoro pochopil, že nechce byť „len“ pekná tvár z obrazoviek. Pri seriáli vydržal päť sezón a i keď mu okrem Zlatého glóbusu vyniesol aj tri zlaté medaily amerického filmového magazínu Photoplay, túžil byť viac serióznym hercom, v roli doktora nenachádzal toto uspokojenie. Po dvoch rokoch mimo filmovej branže sa rozhodol pre rázny krok skúsiť šťastie v Spojenom kráľovstve.

Riskovať sa nikdy nebál

V roku 1969 si zahral po boku Katharine Hepburnovej vo filme The Mad Woman Of Chaillot. Potom ale urobil rozhodnutie, pre ktoré sa žiadny Američan od dôb hereckej legendy Johna Barrymora vyše 40 rokov neodvážil. Postavil sa na britské divadelné dosky a v birminghamskom Repertory Theatre skvelo stvárnil Hamleta. Vystúpenie sa stretlo s výbornými ohlasmi odbornej kritiky i verejnosti.

Kelly Rohrbach Čítajte viac Keď nakrúcala v plavkách, celá pláž sa pozerala jej smerom. Táto forma je fuč a DiCapriova ex prekypuje šťastím

Návrat Chamberlaina do USA bol veľkolepý – stal sa najžiadanejším hollywoodskym hercom. Celosvetovo ho preslávili filmové úlohy ako mušketier Aramis z filmu Traja mušketieri (1973), Edmond Dantes v snímke Gróf Monte Christo (1975) a kráľ Ľudovít XIV. v dobrodružno-historickom filme Muž so železnou maskou (1977). Ešte väčší zásah mali neskôr jeho televízne úlohy a Chamberlain sa stal jedným z prvých hercov, ktorí sa plynule pohybovali medzi projektmi na veľkom plátne a televíznymi seriálmi a žali úspechy na „oboch brehoch“.

Ako 45-ročný si zahral v televíznom seriáli Šógun (1980), ktorý sa o niekoľko rokov v Česku či na Slovensku uvádzal aj pod názvom Zajatec japonských ostrovov. Úloha lodivoda Johna Blackthornea mu priniesla druhý Zlatý glóbus. Zaujímavosťou je, že v súčasnosti je na obrazovkách nové spracovanie Šóguna – Pravda má k dispozícii aj exkluzívne interview s jedným z jeho hrdinov.

Láska ako žiadna iná

Chamberlain o tri roky neskôr predviedol nezabudnuteľný výkon ako kňaz Ralph de Bricassart v televíznom seriáli Vtáky v tŕní (1983), kde účinkoval po boku Rachel Wardovej. Chamberlain neskôr o sceriáli uviedol, že pre neho bolo veľkým prekvapením, aký úspech dosiahol. „Chápete, veď to bola jedna tragédia a za ňou druhá a tretia a ďalšia, bolo to také smutné. Ale duchovný otec Ralph bol úžasný charakter. Bolo tam toľko čo hrať,“ komentoval Chamberlain. Zaujímavosťou bolo, že Vtáky v trní zrodili lásku aj v skutočnom živote – nie však medzi Chamberlainom a jeho kolegyňou. Herečka Rachel Ward milovala totiž hereckého kolegu Bryana Browna, dvojica sa vzala a dodnes sú manželmi (foto v galérii). „Nikdy som nevidel viac zaľúbených dvoch ľudí ako boli oni dvaja,“ spomínal neskôr Chamberlain na svoju seriálovú Meggie.

Herec Richard Chamberlain a herečka Rachel Ward... Foto: Profimedia
149589854 Herec Richard Chamberlain a herečka Rachel Ward v roku 1983 nakrútili seriál Vtáky v trní.

V nasledujúcich rokoch sa Chamberlain zaujímal okrem herectva aj o výtvarné umenie a o ekológiu. Angažoval sa napríklad pri ochrane prostredia Yosemite National Park v USA a na Havaji. Už na dôchodku sa objavil v seriáloch Zúfalé manželky (2007), Bratia a sestry (2010, 2011) či Mestečko Twin Peaks (2017). Účinkoval aj v poviedkovom horore Nightmare Cinema (2018) po boku Mickey Rourka. Za celoživotné zásluhy v kinematografii má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Veľké priznanie na záver

Až v záverečných dekádach svojej aktívnej kariéry sa Chamberlain verejne priznal k homosexualite, urobil tak vo svojej autobiografickej knihe Shattered Love (2003). Zároveň v nej priznal, že ak by o svojej sexuálnej orientácii hovoril skôr, s vysokou pravdepodobnosťou by nezískal väčšinu svojich najslávnejších ú­loh.

Pictured: Takehiro Hira as Ishido Kazunari.  CR: Kurt Iswarienko/FX Čítajte viac 9 miliónov zhliadnutí za pár dní, zo Šóguna je nový televízny megahit: Zhovárali sme sa exkluzívne s jednou z jeho hviezd

„Nič nie je tajomstvom akonáhle to poviete len jedinému človeku. Ak chcete, aby veeci zostali tajnými, nepovedze ich ani živej duši,“ hovoril Chamberlain a zdá sa, že sa tým aj celé dekády riadil. „Žiť príliš dlhý čas akoby ste boli niekto iný, nie je žiadna zábava,“ komentoval neskôr a hoci o svojom súkromí zvyčajne nehovoril, od svojho priznania viackrát vyjadril podporu ľuďom v komunite LGBTQ+. V súčasnosti žije v dome na havajskom ostrove na Oahu.

Pozrite si tiež

Mám tri deti a točím filmy, ide oboje, hovorí Anna Geislerová. Žiada si to aj obete, ale robíme ich všetci
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #kariéra #talent #Richard Chamberlain #Vtáky v tŕní #jubileá hviezd

+ Neobjednávajte si jedlo, pokúste navariť sami, bude to pre vás zdravšie.
Premýšľajte o dlhodobej finančnej...

+ Nájdite čas na relax, je to dôležité pre vašu dušu.
Snažte sa každý deň prekonávať sami seba tak, aby ste boli...