9 miliónov zhliadnutí za pár dní, zo Šóguna je nový televízny megahit: Zhovárali sme sa exkluzívne s jednou z jeho hviezd

Pravda sa zhovárala exkluzívne s japonským hercom Takehirom Hirom, ktorý stvárňuje jednu z hlavných postáv v novom seriáli. Pre slovenského diváka to bude možno tak trochu aj nostalgický návrat k jeho pôvodnej verzii.

11.03.2024 00:00
Pictured: Takehiro Hira as Ishido Kazunari.... Foto:
Herec Takehiro Hira ako Ishido Kazunari v seriáli Šógun.
debata

Vzdialenosť medzi nami tvorila síce tisícky kilometrov, ale vďaka moderným technológiám to už vlastne dnes nič nemusí znamenať. Japonský herec Takehiro Hira žije väčšiu časť roka na Havaji. Odtiaľ pravidelne cestuje za prácou do Ameriky, ale aj do rodného Japonska. V krajine vychádzajúceho slnka je považovaný za slušnú celebritu – vďaka za to patrí jeho výraznej divadelnej kariére, keď ako herec na doskách, ktoré znamenajú svet, stvárnil klasických hrdinov ako napríklad Jaga v Othellovi.

Vďaka televízii a historickému seriálu Atsuhime, v ktorom stvárnil posledného japonského šóguna – vojenského vládcu a veľkovojvodu – sa potom dostal cez obrazovky aj do väčšiny japonských domácnosti. Poznať ho môže aj našinec, objavil sa napríklad v akčnom filme Snake Eyes z roku 2021 či naposledy v snímke Gran Turismo, ktorá aktuálne beží na obrazovkách Netflixu. Vôbec tou najaktuálnejšou úlohou v jeho zozname je však postava lorda Ishida v novom spracovaní slávneho románu Šógun – knihy podľa Jamesa Clavella, ktorú vysiela streamovacia platforma Disney+.

Zľava: Herci Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Hiroyuki...
Herečka Anna Sawai na premiére seriálu Šogún v...
+9Herec Takehiro Hira na slávnostnej premiére...

O nej bola reč aj v našom rozhovore, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom Zoomu ešte začiatkom februára, aby sme potom počkali, kým uplynie embargo na jednotlivé informácie a seriál príde do vysielania. Medzitým už má Šógun na konte prvý rekord. Stal sa najúspešnejším hraným seriálom platformy Hulu a FX Productions. Za pár dní ho zhliadlo 9 miliónov ľudí a podľa štatistík vytvoril 630 miliónov minút pozretí. Reč je pritom len o prvých dvoch epizódach.

Japonská elita pred divákmi zo Západu

Skalný televízny fanúšik, špeciálne ten so slabosťou pre historické témy, si možno ešte pamätá pôvodné televízne spracovanie knižnej predlohy. Na obrazovky sa v roku 1980 dostal Šógun, v ktorom titulnú rolu stvárnil Richard Chamberlain a po jeho boku sa predvádzala elita japonských hercov. Slovenskí diváci sa k seriálu dostali až o niekoľko rokov neskôr. Nová verzia sa nesnaží pôvodnú kopírovať, predlohou bol v prvom rade román Jamesa Clavella, na ktorého pozadí sa však dnes snažia tvorcovia nielen ukázať historické udalosti a súvislosti, ale priniesť divákovi aj vlastnú interpretáciu a pohľad na dejinné udalosti či motivácie postáv.

Herec Takehiro Hira na slávnostnej premiére... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
LA Premiere of "Shogun" Herec Takehiro Hira na slávnostnej premiére novinky Šogún.

Hira, ktorý stvárňuje lorda Ishidu, ho nikdy nevidel, priznal otvorene. „Bol som už v tom čase v Amerike ako študent. Snažil som sa naučiť čo najlepšie po anglicky a tak som sa celkom zámerne držal ďalej od japonského jazyka a japonského materiálu,“ vysvetlil pre Pravdu. Hoci seriál sa opakovane vysielal, Hira sa k nemu už nikdy nevrátil a rozhodol sa nečítať ani knihu od britského spisovateľa Clavella. „Urobil som to celkom zámerne. My sme sa snažili vytvoriť niečo nové. A ja som nechcel do mojej práce vnášať nejaké vopred konceptualizované myšlienky,“ pokračoval 49-ročný člen bohatého hereckého osadenstva.

Bel Powley v kreácii Miu Miu a herec Liev Schreiber Čítajte viac Som Židovka a toto je aj príbeh mojej rodiny. Nedovoľme mladým zabudnúť, hovorí hviezda nového seriálu

Čo spája Šóguna z roku 2024 s jeho televíznym predchodcom, je prevaha japonských charakterov. Na televíznej obrazovke sa objavujú známe tváre ázijskej kinematografie. Mnohé z nich už etablované aj v západnej produkcii. Titulnú rolu tvorcovia zverili do rúk herca Hiroyukiho Sanadu, známeho z projektov ako Posledný samuraj, Nezvestní či Westworld. Po jeho boku sa predstavuje éterická a v rodnej krajine mimoriadne populárna Anna Sawai či živelný a nezameniteľný Tadanobu Asano. Samozrejme, európsky a americký divák bude s napätím očakávať, ako svoju postavu uchopil predstaviteľ britského lodivoda Blackthornea (v pôvodnom seriáli Richard Chamberlain), ktorého hrá herec Cosmo Jarvis.

Ako veľká stena plná smutnej melódie

Zatiaľ čo všetci menovaní sú v príbehu akoby súčasťou jednej strany – hoci v príbehu plnom zápletiek, intríg a mocenských bojov nie je vlastne nič čierno-biele – charakter lorda Ishidu, ktorého stvárňuje Takehiro Hira, je vnímaný ako úhlavný nepriateľ a prekážka na ceste lorda Toranagu stať sa šógunom. Pôsobí neoblomne, majestátne, tvrdo, rozhodnutia robí bez zľutovania, no niekde pod tvrdým povrchom sa skrýva aj jeho strach či dokonca komplexy.

Herec Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga v... Foto: Kurt Iswarienko/FX
Herec Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga v novom seriáli Šógun. Herec Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga v novom seriáli Šógun.

„Lord Ishido má obyčajný pôvod, narodil sa v chudobnej rodine a postupne sa vypracoval do vysokej mocenskej pozície. Také niečo bolo v Japonsku v 16. storočí priam nemožné a to mu dodáva jeho silu a aj determinovanosť. Zároveň tým, že pochádza z roľníckej triedy, dlhé roky zažíval útlak a nerovnoprávnosť, je v ňom sformovaný hnev – dlhé roky hnevu voči tým, ktorí sa narodili ako urodzení. To aj definuje jeho vzťah s Jošim Toranagom,“ ozrejmuje japonský herec.

Nicholas Galitzine a herečka Julianne Moore Čítajte viac Jeho krása ohúrila aj kráľa, vďaka ambicióznej matke sa stal jeho mocným milencom: Moore a Galitzine excelujú vo vášnivom návrate do histórie

Prekvapí ho, keď sa opýtam, či nevníma svoju postavu priam až ako shakespearovského antihrdinu. Nie som totiž prvý, kto s takým prirovnaním prišiel, hovorí mi z pracovne svojej vily na Havaji. „Robí ničomné veci a je bezohľadný, ale nechcel som ho hrať ako klasickú postavu alebo ako niekoho zo Shakespearea,“ prezrádza Hira, ktorý má na konte pár divadelných postáv klasickej drámy a tragédie. Pre jednotlivé party vraj nemá jasne určenú hereckú metódu, ktorou by sa jej dostal „na kĺb“, jednu vec však robí priam metodologicky. „Hľadám a definujem ústrednú melódiu. Tematickú pieseň pre postavu. Keď ju počúvam, počúvam ju stále dookola a hrám si postavu v hlave a snažím sa ju oživiť,“ vysvetľuje.

Pri postave z nového seriálu skladbu našiel tiež. „Nepamätám si presný názov, ale bola to pieseň o osamelosti. Smutná, clivá. Ako som povedal, lord Ishido bol zo skromných pomerov, nemal veľa priateľov – predurčil ho na to jeho pôvod, výchova. Vnímam ho ako veľmi osamelého človeka, muža, ktorému málokto rozumel. A myslím si, že aj to definuje jeho konanie,“ ozrejmuje svoj pohľad Takehiro Hira. Postavu však hral aj fyzicky – hoci nie v zmysle, ako je zvyčajne zvyknutý.

zväčšiť Zľava: Herci Tokuma Nishioka, Cosmo Jarvis,... Foto: ČTK / Jiji Press Photo / Morio Taga
848717732 Zľava: Herci Tokuma Nishioka, Cosmo Jarvis, Hiroyuki Sanada, Anna Sawai a Takehiro Hira na predstavení seriálu Śógun v Tokiu.

Jeho obratnosť a pohybový talent ho v minulosti predurčili na viacero rol s bojovými schopnosťami. Dokáže narábať s mečom, jazdiť na koni, bitky mu nerobia problém. V Šógunovi však Hira svoju silnú fyzickosť prejavuje inak. „Som to ja, kto iným dáva rozkazy, aby za neho bojovali. Ale vo fyzickom aspekte je slovo Ishido ako kamenná budova alebo stena ako kameň. Takže som chcel pôsobiť ako taká veľká stena v ceste Toranagu stať sa šógunom. Trochu som pribral a nabral nejaké svaly, ale fyzicky sa prejavujem menej,“ konštatuje Hira.

Aj škridla musela byť autentická

Seriál Šógun nakrúcali prevažne v kanadskom Vancouveri už v roku 2022, pričom postprodukčné práce trvali niekoľko ďalších mesiacov. O hodnovernosť podoby historického Japonska, či už, čo sa týka kulís, výpravy, kostýmov, masiek, alebo bojových scén, sa postarali konzultanti z Japonska a hlavným cieľom tvorcov bolo diváka preniesť dokonalým vizuálnym zážitkom do feudálneho Japonska v roku 1600. Kulisy mesta Ósaka a hradu, v ktorom sa odohrávajú zase interiérové scény, vybudovali na odľahlom horskom úbočí.

zväčšiť Záber zo seriálu Šógun, ktorý sa od 27.... Foto: Katie Yu/FX
“SHOGUN” -- "Anjin" -- Episode 1 (Airs February 27) Pictured (C): Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga. CR: Katie Yu/FX Záber zo seriálu Šógun, ktorý sa od 27. februára 2024 začína vysielať na Disney+.

„Nakoniec sme postavili toľko kulís, koľko by vzniklo pre celovečerný film s 80 až 100 dňami natáčania,“ prezrádza v tlačových materiáloch produkčná dizajnérka Helen Jarvisová. Autentickosť bola kľúčová, a tak obrovský priestor dostali aj starožitníci, historici a zberatelia. Dokonca aj najjednoduchšie prvky na scéne mali špecifické detaily, aby sa zachovala autenticita doby. Dobrým príkladom sú napríklad strešné škridly na budovách, ich replikovanie prebiehalo unikátnym spôsobom, aby sa dosiahla špeciálna farebnosť hliny. A vyrobili ich vyše 10-tisíc. To je len odrobinka obrovskej produkcie, za ktoré bola zodpovedná televízna spoločnosť FX Productions a ktorá podľa záberov z prvých zverejnených epizód skutočne dotiahla scény do absolútnej dokonalosti ilúzie historického Japonska.

Rocco Siffredi a jeho manželka Rosa Caracciolo Čítajte viac 1400 pornofilmov a teraz je tu Supersex: Rocco Siffredi očami feministky a v podaní talianskej hviezdy, na premiére tiekli slzy a usmievali sa hercovi synovia

Samozrejme, ani tie najprepracovanejšie kulisy či kostýmy však nedokážu utiahnuť príbeh bez silného obsahu. Obavy, že by seriálu chýbal, však určite mať divák nemusí. Seriál pre televíziu vytvorila dvojica showrunnerov Rachel Kondová a Justin Marks – manželia, pre ktorých je síce Šógun prvým skutočne epickým projektom, ale ktorých resumé obsahuje napríklad niekoľko literárnych cien či v prípade Marksa aj oscarovú nomináciu za najlepší adaptovaný scenár za film Top Gun: Maverick.

Televízia je dnes pre hercov raj

Desaťdielny seriál sa od 27. februára vysiela na streamovacej platforme Disney+, no tvorcovia sa rozhodli nezverejniť všetky epizódy naraz. Pribúdajú postupne. Látka si to zaslúži. Rovnako ako nasadenie celého tímu, ktorý za Šógunom stojí a predstavuje viac ako tisíc ľudí z hereckého aj tvorivého či z produkčného osadenstva. Takehiro Hira sa lúči s Pravdou slovami, ktoré sú tiež venované súčasnému televíznemu priemyslu. Hovorí najmä v pozitívnom kontexte.

Trailer k seriálu Šógun
Video
Zdroj: Disney+

„Televízia dnes je ako séria filmov. Ak máte desať epizód, kvalitou sa dokážu priblížiť tomu, aby ste sa na ne pozerali ako na desať kratších filmov. Vždy ma zaujímala kvalita a dnes veľmi rád pracujem v televízii, pretože tam nechýba. Ako herec môžete odhaliť množstvo aspektov postavy, priestor je pre hercov skutočne skvelý. A potom je tu, samozrejme, aj dosah. Dokáže byť obrovský,“ odkazuje z Havaja a sám ešte v tej chvíli čaká na výsledok projektu, ktorý patrí medzi najambicióznejšie historické seriály posledných rokov.

Katarína Morháčová Čítajte viac Štrajk hercov v Amerike? Vrátila som sa domov a pracovala tu. Ale príjmy v Európe sú o dosť nižšie, priznala Katarína Morháčová

Vy si už prvé epizódy môžete pozrieť a čoskoro v Pravda Magazíne s nami nahliadnuť aj do zákulisia tvorby kostýmov. Pre Pravdu ho odhalil kostýmový dizajnér Carlos Rosario, s ktorým tiež vznikol exkluzívny rozhovor v rámci seriálu Šógun.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #nakrúcanie #shakespeare #produkcia #Disney+ #Šógun #Takehiro Hira #epos

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...