Rozkvitne len na pár hodín a páchne ako mŕtvola! Okolo vzácneho kvetu sa tlačí veľa zvedavcov

Rozhodne nevonia ako ružička, ale aj tak kvet páchnuci ako rozkladajúca sa mŕtvola prilákal do botanickej záhrady San Maríno v americkom štáte Kalifornia návštevníkov túžiacich byť svedkami veľmi pominuteľného javu.

31.08.2023 00:00
zmijovac Foto:
Zmijovec titánsky v záhrade v San Marine, v Kalifornii.
debata

Vidieť, ako zmijovec titánsky, latinsky (Amorphophallus titanum), jeden z najväčších kvetov na planéte, odhalí svoje okvetné lístky, je vzácna udalosť.

Táto ohrozená rastlina z Indonézie, ktorá je podľa AFP bežnejšie známa pod názvom Titanov penis, kvitne raz za niekoľko rokov. A keď rozkvitne, vydáva silný zápach pripomínajúci jedlo, ktoré má svoje najlepšie chvíľky dávno za sebou.

loch ness Čítajte viac Obrovské pátranie po lochnesskej príšere sa skončilo! S akým výsledkom?

„Páchne ako hnijúce mäso,“ hovorí kurátor Huntingtonskej knižnice Bryce Dunn. Nepríjemný zápach hnijúceho mäsa je nevyhnutný na reprodukciu rastliny. „Snaží sa prilákať mrchožrútov, aby prileteli a opeľovali ju, takže čím viac šíri túto vôňu, čím viac múch priťahuje, tým lepšie je na tom rastlina,“ vysvetlil.

Rastlina, ktorá je vysoká ako dospelý človek, je v skutočnosti tvorená stovkami drobných kvetov, samčích a samičích, ktoré kvitnú v trochu odlišnom čase. A rovnako ako v prípade slávnych japonských čerešní či pivoniek je lepšie byť pri tom v správnom čase, ak chce človek obdivovať tento tajuplný zážitok.

„Akonáhle sa kvetina otvorí, do 48 hodín odkvitne. Takže je to veľmi, veľmi krátkodobý kvet, ale je celkom veľkolepý,“ povedal Dunn.

V pondelok sa v botanickej záhrade tlačilo mnoho návštevníkov, aby na vlastnej koži – či na vlastný nos – okúsili nepríjemný zápach. „Je to taká vzácna udalosť. Myslím, že mám šťastie, že to môžem vidieť,“ povedala Diana Dooová.

Niektorým sa dokonca zdalo, že páchnuca rastlina má až nezaslúžene zlú povesť. „Nepovedal by som, že smrdí ako mŕtvola, skôr zapácha ako smetiak,“ poznamenal Paul Rulmohr. „Ale to je jej vec,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvet #zmijovac titánsky

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Neriskujte svoje zdravie, obetujte radšej čas nato, aby ste sa cítili dobre.
Neberte si na plecia viac ako...