Tajomstvo holandského princa odhalené, dôkazy hovoria jasne: Pred vojnou bol členom Hitlerovej strany

Holandský princ Bernhard bol v 30-tych rokoch minulého storočia členom nemeckej národne socialistickej strany NSDAP.

09.10.2023 14:00
Austria Dutch Royals 1966 Foto:
Holandský princ Bernhard (vľavo) a iránsky šach Reza Pahlavi na zábere z roku 1966. Celkom vpravo stojí holandská kráľovná Juliana.
debata (1)

Podľa webu spravodajskej stanice BBC holandské úrady potvrdili autentickosť straníckej knižky manžela niekdajšej kráľovnej Juliany. Bernhard, ktorý zomrel v roku 2004, príslušnosť k strane nacistického vodcu Adolfa Hitlera celý život popieral.

Princ William (vľavo) a princ Harry Čítajte viac Princ Harry hovorí o bratovi ako o úhlavnom nepriateľovi. Na nacistickú uniformu ho vraj nahovoril on a Kate

Nemecký šľachtic Bernhard, ktorý si následníčku holandského trónu vzal v roku 1937, bol počas vojny aktívny v holandskom protinacistickom odboji. Po vojne bol tiež dekorovaný za svoju činnosť v Britskom kráľovskom letectve (RAF).

zväčšiť Holandská kráľovná Beatrix na archívnom zábere... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
kráľovná Beatrix Holandská kráľovná Beatrix na archívnom zábere z roku 2013.

Už za jeho života v 90. rokoch však začali holandskí bádatelia na základe objavenej kópie straníckeho preukazu raziť tézu, že bol pred vojnou aktívnym členom nacistickej strany. Otec neskoršej dlhoročnej holandskej kráľovnej Beatrix to popieral. Po jeho smrti však bádatelia objavili aj originál straníckej legitimácie, ktorej pravosť teraz potvrdili úrady.

maxima Čítajte viac Dokonale vyladený retro look v štýle jesene! Ale o účes kráľovnej Maximy sa postaral nežiaduci kaderník - vietor

„Princ nemal inú možnosť ako popierať, že bol členom nepriateľského klubu. Klubu, ktorý zničil jeho krajinu a posielal ľudí do koncentračných táborov,“ povedal podľa BBC holandský novinár Jan Tromp, ktorý s princom pred rokmi aj na tému nacistickej minulosti viedol niekoľko rozhovorov.

Bernhard zomrel vo veku 93 rokov ako jeden z najpopulárnejších členov holandskej kráľovskej rodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #kráľovná Beatrix #Princ

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...