Elton John rozpredáva zbierku umenia, obsahuje skutočné skvosty

Britský spevák Elton John sa rozhodol rozpredať všetko vybavenie svojho bytu v americkej Atlante, ktorého sa zbavil vlani a do dražby tak mieri jeho úctyhodná umelecká zbierka, pódiové kostýmy alebo klavír.

13.01.2024 13:46
Elton John Foto: ,
Spevák Elton John.
debata

Medzi predmetmi, ktoré aukčná sieň Christie 's koncom februára ponúkne na kúpu, budú aj dva čiernobiele snímky českého fotografa Jozefa Sudka. Odhaduje sa, že celkový výnos z dražby dosiahne asi desať miliónov dolárov, píše denník The New York Times.

harry Čítajte viac Princ Harry a Elton John vyhrali ďalšie kolo ich boja s bulvárom

Najdrahšou položkou aukcie bude dielo od streetartového umelca Banksyho, ktorý zobrazuje maskovaného muža hádzajúceho kvety. Elton John ho získal priamo od autora v roku 2017 a jeho cena sa odhaduje na 1,5 milióna dolárov. Predávať sa bude aj portrét speváka od maliara Juliana Schnabela, plátna Sola Lewitta alebo rozsiahly súbor fotografií, kde sú zastúpené diela Andyho Warhola, Cindy Shermanovej, Roberta Mapplethorpea, Helmuta Newtona, Irvinga Penna či Richarda Avedona.

Elton John Čítajte viac Elton John predstúpil pred britský parlament, poslancom poslal naliehavý odkaz

John sa ako zberateľ zameral aj na fotografie klasikov z prvej polovice 20. storočia ako boli Henri Cartier-Bresson, André Kertész či Alfred Stieglitz a na stenách jeho bytu viseli aj snímky od Jozefa Sudka. V aukcii sa bude predávať Sudkova fotografia z 50. rokov minulého storočia s názvom Jarná prehánka, ktorá patrí do série snímok z okna jeho pražského ateliéru. Cena sa odhaduje až na 8000 dolárov. Na druhej Sudkovej fotografii z roku 1928 sú šálky z porcelánového súboru navrhnutého Ladislavom Sutnarom.

Byt v Atlante bol od 90. rokov minulého storočia americkou základňou Eltona Johna a tiež ďalším miestom, v ktorom spevák zhromažďoval umenie. „Ako išiel čas, boli steny čoraz viac zaplnenejšie. Elton si nikdy neschovával veci do šuplíka, kupoval ich preto, aby s umením žil,“ povedal v staršom rozhovore hudobníkov partner David Furnish.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elton John #zbierka

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...