Urobil niečo, čomu sa kráľovská rodina desaťročia vyhýba. Slová princa Williama o tom, čo by si želal, znejú jasne

Následník britského trónu princ William prekvapil v ostatných dňoch verejnosť aj predstaviteľov krajín po celom svete.

21.02.2024 07:05
Princ William Foto: ,
Princ William na zábere návštevy v sídle Britského Červeného kríža v Londýne.
debata (2)

Princ, podobne ako zvyšok úzkeho okruhu jeho rodiny, vrátane panovníka kráľa Karola III. a zosnulej Alžbety II. sa nezyknú verejne vyjadrovať k politickým záležitostiam. Aj preto prekvapilo, keď následník trónu v utorok vyzval na ukončenie bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Kráľ Karol III. a jeho manželka, kráľovná Camilla Čítajte viac Prišli prvé slová od kráľa Karola III. pre verejnosť: Áno, má rakovinu, ale vo svojej diagnóze objavil aj niečo pozitívne

„Som hlboko znepokojený strašnými ľudskými obeťami, ktoré si konflikt na Blízkom východe vyžiadal od teroristického útoku Hamasu zo 7. októbra,“ uviedol syn kráľa Karola III. podľa vyhlásenia Kensingtonského paláca. „Zahynulo príliš veľa ľudí. Ako mnohí iní aj ja chcem, aby sa boje čo najrýchlejšie skončili,“ konštatoval William.

zväčšiť Princ William na návšteve sídly Britského... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Princ William Princ William na návšteve sídly Britského červeného kríža v Londýne.

Situácia v Pásme Gazy si naliehavo vyžaduje zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci. Podľa Williama je „kľúčové, aby sa na miesto dostala pomoc a boli prepustení rukojemníci“. Obrovský rozsah ľudského utrpenia podľa neho ukázal, aký dôležitý je trvalý mier. „Ani v najtemnejších chvíľach nesmieme podľahnúť zúfalstvu. Naďalej verím, že možno dosiahnuť lepšiu budúcnosť, a odmietam sa tejto nádeje vzdať,“ uzatvoril William.

Britain BAFTA Film Awards 2024 Čítajte viac Prišiel sám ako prst! Smutný pohľad na princa Williama však vystriedali úsmevy. Dôvodom bola dáma menom Cate...

Britská kráľovská rodina dbá na zachovanie nestrannosti a len veľmi zriedka sa vyjadruje ku konfliktom vo svete. Williamov otec, kráľ Karol III., je hlavou Spojeného kráľovstva a ďalších 14 krajín Spoločenstva národov (Commonwealth). Jeho postavenie je reprezentatívne a nezasahuje do politických diskusií, upozornila agentúra AFP.

Princ William, princ z Walesu prichádza na...
Americký herec Tom Cruise sa objavil ako čestný...
+4Princ William (vpravo) v rozhovore s americkým...

William sa tento týždeň plánuje zúčastniť na niekoľkých podujatiach súvisiacich s konfliktom na Blízkom východe. V programe má stretnutie s pracovníkmi humanitárnych organizácií a účasť v debate o antisemitizme v synagóge. Iba pred pár dňami sa 40-ročný starší syn kráľa Karola III. zúčastnil aj na vyhlásení filmových cien BAFTA. Je totiž čestným prezidentom organizácie BAFTA. Hoci po iné roky ho na podujatí vždy sprevádzala manželka Kate, tentoraz pre rekonvalescenciu po operácii neprišla. Princovi robili spoločnosť iné známe tváre – viac v odkaze).

Herečka Margot Robbie prišla v kreácii Armani...
Topmodelka Naomi Campbell (vľavo) a herečka...
+42Princ William, prezident BAFTA prichádza na...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #princ William #konflikt #mier #Pásmo Gazy #výzva

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...