Jej krásu obdivoval celý svet, svadbu s kniežaťom sledovali milióny! Osud však Grace Kellyovej prichystal smutný koniec

Bola jednou z najkrajších herečiek slávneho režiséra Afreda Hitchcocka. Monacká kňažná a niekdajšia filmová hviezda Grace Kelly bola považovaná v USA aj za módnu ikonu.

14.09.2022 00:00
Grace Kelly Foto:
Grace Kelly pózuje na portréte so zásnubným prsteňom od monackého kniežaťa Rainiera.
debata

Hitchcock o nej vyhlásil, že je súčasne ohňom aj ľadom. Napriek tomu nemala ešte ani tridsať, keď vymenila strieborné plátno za aristokratické výslnie monackého dvora. Jej oslnivý život mal krutý koniec – tragicky zahynula pri autonehode 14. septembra 1982 v 52 rokoch.

Knieža Rainier a jeho manželka - herečka Grace...
Herečka Grace Kelly na zábere z roku 1955.
+4Herečka Grace Kelly na zábere z roku 1954 pri...

Grace sa narodila vo Philadelphii 12. novembra 1929 do rodiny Johna Brendana Kellyho, ktorý bol trojnásobným olympijským víťazom vo veslovaní. V päťdesiatych rokoch zažiarila vo filmoch Okno do dvora, Na pravé poludnie, Vražda na objednávku, Z nóbl spoločnosti či Dievča z vidieka, za ktorý dostala Oscara. Celkovo si však zahrala len v jedenástich snímkach.

695447759 Čítajte viac Fíha! Na takýto záber Alberta a Charlene sme čakali mesiace

V roku 1956 sa z nej stala princezná z Monaka, pretože sa vydala za následníka trónu princa Rainiera. Odplávala vtedy z New Yorku loďou s rodinou, družičkami a asi 80 kusmi batožiny smerom k francúzskej Riviére. V Monaku ju vítalo 20 000 ľudí v uliciach. Obrad sledovalo asi 30 miliónov ľudí pri televíziách.

Grace získala novú (doživotnú) rolu monackej kňažnej. Svojmu manželovi porodila tri deti, Caroline, Alberta a Stephaniu. Ponechala si americké aj monacké občianstvo a začala pôsobiť v rôznych charitatívnych spolkoch.

zväčšiť Knieža Rainier a jeho manželka, kňažná Grace z... Foto: AFP / AFP / Profimedia
Knieža Rainier a jeho manželka, kňažná Grace z Monaka Knieža Rainier a jeho manželka, kňažná Grace z Monaka na archívnom zábere s ich deťmi - princeznou Caroline, princom Albertom a princeznou Stephanie.

V septembri 1982 stihol kňažnú Grace srdcový záchvat za volantom, keď išla v aute s dcérou Stephaniou. Vyleteli z cesty a zrútili sa do údolia. Stephanie prežila, Grace na následky zranení zomrela deň potom v nemocnici. Rainier III. sa už neoženil, sám zomrel v roku 2005.

princovia William (vľavo) a Harry Čítajte viac Žiaden príkaz od kráľa! Nepridáte sa k nám aj s Meghan, napísal vraj princ William bratovi

Portrét kňažnej Grace je umiestnený na monackej pamätnej dvojeurominci z roku 2007. o Grace Kellyovej vzniklo niekoľko televíznych aj filmových projektov. Najznámejšou je asi snímka v hlavnej úlohe s Nicole Kidmanovou z roku 2014, ktorá však kritikov veľmi nenadchla.

VIDEO: Princ Albert II – všestranne nadaný monacký knieža

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #krása #herectvo #úmrtie #Grace Kelly #Kňažná Grace #módna ikona

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...