Shakira pôjde pre daňové úniky pred súd, hrozí jej vysoká pokuta aj väzenie

Popová speváčka Shakira sa postaví v Španielsku pred súd kvôli obžalobe z daňových únikov. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odkazom na justičné orgány v Barcelone.

27.09.2022 14:35
shakira Foto:
Speváčka Shakira v roku 2014.
debata

Obžaloba žiada pre kolumbijskú umelkyňu viac ako osemročný trest za to, že nezaplatila 14,5 milióna eur. Shakira ale tvrdí, že španielskej štátnej pokladnici nič nedlhuje. V júli odmietla dohodu s prokuratúrou.

Španielska justícia zatiaľ neoznámila, kedy sa proces so speváčkou začne. Obžaloba okrem trestu väzenia v dĺžke ôsmich rokov a dvoch mesiacov žiada aj uloženie pokuty vo výške 24 miliónov eur a zákaz využívať daňové stimuly a zľavy po dobu 18 rokov.

484609769 Čítajte viac Shakira prelomila mlčanie o Piquém: Mám pocit, že všetko je len zlý sen, z ktorého sa prebudím

Obžaloba sa domnieva, že Shakira v rokoch 2012 až 2014 predstierala, že žije na Bahamách, ale v skutočnosti strávila aspoň 183 dní v roku v Španielsku. Tým sa stala španielskym daňovým rezidentom a vznikla jej povinnosť hradiť dane z príjmu v tejto európskej krajine. Speváčkini obhajcovia naopak tvrdia, že Shakira sa zdržiavala v Španielsku do roku 2015 len občasne.

Zamestnanci daňového úradu svoje tvrdenia o speváčkinej daňovej rezidencii zakladajú na analýze jej každodenného života zachyteného na sociálnych sieťach alebo platieb kreditnými kartami v kaderníctvach, na hodinách francúzštiny, v nahrávacích štúdiách aj obchodoch s oblečením.

shakira Čítajte viac Na Shakiru sa to valí! Pred časom rozchod s Piquém, teraz ju čaká súd

Speváčka tvrdí, že zložila na úhradu dlhu na dani a penále cez 17 miliónov eur. To obžaloba považuje za poľahčujúcu okolnosť. Priťažujúcou okolnosťou je podľa obžaloby naopak to, že Shakira na utajenie svojich daňových povinností použila spoločnosti v daňových rajoch, napísal denník El País.

Kvôli daňovým únikom španielske úrady v minulosti súdili napríklad slávnych futbalistov. Obvykle však takto súdení dostali len podmienené tresty či pokuty. Argentínsky útočník Lionel Messi dostal v roku 2017 podmienečný trest 21 mesiacov odňatia slobody, ktorý ale neskôr súdy zmenili na pokutu.

VIDEO: Slovenské celebrity a problémy so zákonom

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #Shakira #daňové úniky

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....