Nepríde? Korunovácia Karola III. sa blíži, ako je to s účasťou jedného z najmocnejších mužov sveta?

Termín májovej korunovácie kráľa Karola III. sa blíži a spolu s ním sa finalizuje aj zoznam oficiálnych hostí, ktorí sa na ceremoniáli zúčastnia. Ale tiež tých, ktorí neprídu.

04.04.2023 07:56
Germany Britain Royals Foto: ,
Kráľ Karol III. a jeho manželka Camilla, kráľovná manželka v paláci Bellevue.
debata (8)

Najnovšou správou je, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa na tejto ostrosledovanej udalosti a prvej korunovácii britského monarchu po viac ako 70 rokoch nezúčastní prezident Spojených štátov amerických Joe Biden.

meghan, harry Čítajte viac Je to tu! Dostali Harry a Meghan pozvánku na korunováciu Karola III.? Konečne jasná odpoveď

Ako však zároveň píše denník The Guardian, nie je to až také nezvyčajné. Americkí prezidenti podobné udalosti tradične vynechávajú, v Londýne však USA bude mať svojho zástupcu v podobe prvej dámy USA – Bidenovej manželky Jill Bidenovej.

Banket  s britským panovníkom Karolom III. a...
Niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová...
+7Niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová...

Korunovácia Karola III. vo Westminsterskom opátstve sa bude konať 6. mája a zúčastnia sa na nej predstavitelia mnohých krajín sveta. Britský monarcha nastúpil na trón po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vlani v septembri.

zväčšiť Prvá dáma Spojených štátov amerických (USA)... Foto: SITA, MZV SR
Jill Biden a minister zahraničných veci a európskych záležitostí Ivan Korčok Prvá dáma Spojených štátov amerických (USA) Jill Biden a bývalý minister zahraničných veci a európskych záležitostí Ivan Korčok počas príletu prvej dámy USA na bratislavské Letisko Milana Rastislava Štefánika.

Joe Biden prišiel na pohreb zosnulej panovníčky a stal sa historicky prvým americkým prezidentom, ktorý sa zúčastnil na britskom štátnom pohrebe. Na korunováciách britských panovníkov sa doteraz nezúčastnil ani jeden prezident Spojených štátov. Na korunováciu zosnulej Alžbety II. v roku 1953 vtedajší prezident USA Dwight Eisenhower namiesto seba poslal osobitnú delegáciu. Niektoré britské osobnosti a zákonodarcovia aj napriek historickému precedensu pravdepodobnú Bidenovu neúčasť na korunovácii kritizujú.

Britain Royals Čítajte viac Majú Harry a Meghan odvahu odmietnuť pozvanie na korunováciu? Odborník na kráľovskú rodinu má jasnú odpoveď

Buckinghamský palác by mal rozposlať oficiálne pozvánky na korunovačnú ceremóniu v priebehu apríla. Na zozname hostí sa nachádza približne 2000 osôb. V médiách, samozrejme, pozornosť budí najmä otázka, ako to bude s účasťou mladšieho syna kráľa Karola III., teda princa Harryho, ktorý sa oficiálne vzdal povinností člena britskej monarchie a presťahoval sa do USA.

Princ Harry s manželkou Meghan tiež za posledné obdobie viackrát kritizovali monarchiu a v memoároch, ktoré vyšli v januári tohto roka, sa princ Harry verejnosti zdôveril s mnohými skúsenosťami a zážitkami zo „zákulisia“ života v kráľovskej rodine, ktoré vyvolali rozruch. Napriek tomu, že vzťahy medzi ním a zvyškom rodiny sú údajne na bode mrazu, pozvánku na korunováciu s manželkou Meghan dostali. Zúčastniť by sa však nemali ich deti, teda ani princ Archie, ani princezná Lilibet.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #korunovácia #Jill Biden #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...