Ex-kolegovia z Priateľov reagovali na smrť Perryho: Toľko by sme mohli povedať, ale teraz budeme smútiť...

Po bezmála dvoch dňoch konečne prehovorili. Všetci spolu. Hviezdy seriálu Priatelia zdieľali svoje vyhlásenie a reakciu na smrť kolegu - herca Matthewa Perryho.

31.10.2023 06:14
priatelia, Foto:
Kultoví Priatelia a ich hviezdy, ktoré sa stretli v roku 2021 po 17 rokoch od skončenia seriálu v špeciáli pre HBO Max.
debata

Spoločenský magazín People priniesol v neskorých večerných hodinách v pondelok vyjadrenie pätice preživžích hercov a bývalých kolegov Chandlera Binga. „Všetci sme takí nesmierne zničení stratou Matthewa. Boli sme viac než len kamaráti. Boli sme rodina,“ píše sa v ich vyhlásení. „Je toho toľko, čo by sme mohli povedať, ale práve teraz si dáme chvíľku na smútok a spracovanie tejto nevyspytateľnej straty,“ pokračovalo sitkomové kvinteto.

Obit Matthew Perry Čítajte viac Ani čiarka od Rachel, od Monicy či Rossa: Nad Perryho smrťou smútia kolegovia aj milióny fanúšikov, hviezdy Priateľov sú stále ticho

„Časom povieme viac. Zatiaľ sú naše myšlienky a naša láska s Mattyho rodinou, jeho priateľmi a všetkými, ktorí ho na svete milovali,“ doplnili vo vyhlásení herci Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe) a David Schwimmer (Ross) s Mattom LeBlancom (Joey). Správa, ktorú do redakcie dostal exkluzívne práve magazín People, je podpísaná všetkými piatimi hrdinami sitkomu Priatelia.

Matthew Perry na zábere z roku 1994.
Herec Matthew Perry na archívnom zábere z roku...
+17Herec Matthew Perry na promozábere k seriálu...

Americký seriál patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia. Na obrazovkách sa prvýkrát objavil 22. septembra 1994, a počas desiatich sezón sa šestica hlavných protagonistov v podaní hercov a zároveň kamarátov aj v skutočnom živote stretávala s divákmi po celom svete. Predvlani vzbudilo pozornosť opätovné televízne stretnutie všetkých hlavných hrdinov seriálu. Aj vzhľadom na smrť Matthewa Perryho, ktorý stvárnil rolu Chandlera, už k žiadnemu ďalšiemu stretnutiu v plnom zložení nedôjde.

zväčšiť Zľava: Herci Matthew Perry, David Schwimmer  a... Foto: Profimedia
817721189 Zľava: Herci Matthew Perry, David Schwimmer a Matt Leblanc na vyhlásení cien People's Choice Awards v roku 2002.

Seriál – v origináli Friends – sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie i spôsoby správania mnohých ľudí. Napríklad zostrih Jennifer Anistonovej, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá po celom svete. Vzorom sa stalo aj to, ako spolu šesť kamarátov, spočiatku dvadsiatnikov bez záväzkov – a časom aj s nimi – v Priateľoch žije.

Obit Matthew Perry Čítajte viac Posledný záber Matthewa Perryho, z ktorého idú zimomriavky. Predpovedal vari Chandler svoju tragickú smrť?

Seriál, ktorý dostal niekoľko cien, vrátane Emmy alebo Zlatého glóbusu, sa mal pôvodne volať Insomnia Cafe a Crane s Kauffmanovou ho vymysleli na základe vlastných skúseností. Na prelome 70. a 80. rokov totiž ako čerství absolventi vysokej školy začali žiť práve v New Yorku. V decembri 1993 prišli s prvou verziou námetu. Tú dopracovali do podoby, ktorú poznajú milióny divákov. A už pri písaní pilotného dielu sa napríklad zrodil vzťah medzi Rachel a Rossom.

Pozrite si tiež archívnu galériu: Hviezdy Priateľov po 25 rokoch
Zrejme sa treba zmieriť s faktom, že Priateľov...
Jennifer Aniston a Brad Pitt na premiére filmu...
+12Herečka Jennifer Aniston v kreácii Loewe.

David Schwimmer, predstaviteľ paleontológa Rossa, bol tiež prvým, ktorého si autori vybrali, až postupne pribudlo zvyšných päť. Každý zo šestice mal za sebou len menšiu rolu pred kamerou, napríklad Matthew Perry (Chandler) sa mihol v Beverly Hills 90210, Courteney Cox (Monica) hrala okrem iného v jednej epizóde seriálu To je vražda, napísala. Úspech Priateľov ale všetkých rýchlo zaradil medzi najväčšie hviezdy šoubiznisu.

Courteney Cox Honored with a Star on the Hollywood Walk of Fame Čítajte viac Rachel a Monica z Priateľov na bláznivú Phoebe nezabudli! Ich želania k jej 60-ke? Toľko komplimentov

Keď nakrúcanie v roku 1994 začínalo, brali herci 22 500 dolárov za diel, s rastúcou popularitou aj ziskami štúdia sa odmena postupne zvýšila. V deviatom a desiatom rade seriálu si tak každý z hercov, ktorí o honorároch vyjednávali spoločne, prišiel už na milión dolárov za epizódu. A televízii sa to stále vyplácalo, inzerenti totiž boli ochotní zaplatiť za polminútovú reklamu až dva milióny dolárov. Na druhú stranu ale boli honoráre jedným z dôvodov, prečo Priatelia po desiatej sérii skončili – nebol to ale dôvod najdôležitejší.

zväčšiť Zľava: Herci Matthew Perry, Courteney Cox... Foto: SITA/AP, Tina Fineberg
Matthew Perry, Courteney Cox Arquettte, David Schwimmer, Jennifer Aniston a Matt LeBlanc Zľava: Herci Matthew Perry, Courteney Cox Arquettte, David Schwimmer, Jennifer Aniston a Matt LeBlanc na zábere v roku 2002.

Počas rokov totiž herci aj samotní hrdinovia zostarli, pred poslednou epizódou s poradovým číslom 236 už neboli ani zďaleka takí bezstarostní ako v septembri 1994, kedy seriál začínal. Keď sa Rachel vo finále snáď definitívne vrátila k Rossovi, mali hlavné postavy na konte už niekoľko svadieb aj rozvodov, narodených detí a mnoho milostných vzťahov.

Matthew Perry Čítajte viac S Chandlerom sa lúčia kolegovia, z Priateľov mu prvá poslala odkaz upišťaná Janice. Najdojímavejšie slová... sú od herečky, ktorá sama zvádza ťažký boj

Snaha dať dohromady všetkých hercov z Priateľov neskôr tiež dlho stroskotávala kvôli neochote alebo zaplnenému kalendáru jedného alebo niekoľkých z nich. Nakoniec sa to predsa len podarilo, nešlo ale o ďalšie pokračovanie seriálu, ale o špeciálnu spomienkovú reláciu nazvanú Priatelia: Zase spolu, ktorý v máji 2021 odvysielala streamovacia služba HBO Max.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #Jennifer Aniston #úmrtie #Courteney Cox #priatelia #Lisa Kudrow #reakcia #Matthew Perry #fenomén

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...