Princ Harry letí za otcom, ktorému diagnostikovali rakovinu. Prichádza nádej na zmierenie v rodine, pre Williama však aj ťažké časy

Britský princ Harry, vojvoda zo Sussexu, odletí do Londýna v najbližších dňoch, aby bol so svojím otcom kráľom Karolom III., ktorému nečakane diagnostikovali rakovinu.

06.02.2024 07:49 , aktualizované: 07:54
Princ Harry Foto: ,
Princ Harry na archívnom zábere.
debata (8)

Úrad vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu uviedol, že Harry sa už rozprával s otcom, ktorý osobne zatelefonoval obom svojim synom a oznámil im správu. V utorok to napísala tlačová agentúra DPA.

Harry zruší všetok svoj plánovaný program a odcestuje do Londýna zo svojho domu v Kalifornii. Jeho urýchlená cesta však zrejme vyvolá ešte väčšie obavy verejnosti z vážnosti kráľovho zdravotného stavu.

Britain Coronation Čítajte viac Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu

Princ Harry odletí sám, vojvodkyňa zo Sussexu zostane v USA s dvoma deťmi manželov – s princom Archiem a princeznou Lilibet, informoval úrad vojvodcovského pá­ru.

Návšteva Harryho však tiež vyvoláva nádej, že v kráľovskej rodine nastane zmierenie. Harry má s otcom problematický vzťah, hoci stále sú v kontakte, ale jeho dlhodobý spor s bratom, princom Williamom, trvá.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...
Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle sa...
+9Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...

Karol III. podľa Harryho prosil synov na napätom stretnutí po pohrebe svojho otca, vojvodu z Edinburghu: „Chlapci, prosím. Nerobte mi z posledných rokov utrpenie.“

Karol III. minulý týždeň opustil nemocnicu v Londýne, kde absolvoval zákrok kvôli zväčšenej prostate. V pondelok večer oznámená diagnóza však rakovinou prostaty nie je, plynie z vyhlásenia paláca.

Britský kráľ Karol III. a princezná Kate  koláž Čítajte viac Akú smršť spôsobili správy o zdravotných problémoch kráľa Karola III. a princeznej Kate čakal málokto

„Počas zákroku kvôli zväčšenej prostate, ktorý kráľ nedávno podstúpil, vyšla najavo iná, nesúvisiaca choroba. Následné diagnostické testy potvrdili formu rakoviny,“ uvádza Buckinghamský palác. O aký typ rakoviny ide, oznámené nebolo.

Kráľ Karol III. na zábere z decembra 2023. Foto: SITA/AP, Aaron Chown
Britain Royals Kráľ Karol III. na zábere z decembra 2023.

Sedemdesiatpäťročný monarcha na odporúčanie lekárov odložil verejné akcie, ale pokračuje v administratívnej práci a od pondelňajšieho dňa začal s liečbou. Ako informujú viaceré britské médiá, aktuálny stav nepochybne prenesie viac zodpovednosti na plecia jeho staršieho syna.

Britain Royals Christmas Čítajte viac Monarchia nemá náhradu! Kate je v nemocnici len pár dní a už poriadne chýba. Dôkaz, akú veľkú cenu má, ponúka denne aj princ William

Britský HelloMagazine.com píše, že princ William sa pripravuje na prevzatie dodatočných povinností a úloh, ktorým sa venoval doteraz jeho otec. Ani on sa pritom nenachádza v jednoduchej situácii, keď bude musieť skĺbiť pracovné a súkromné záležitosti. Aj jeho manželka, princezná Kate len nedávno podstúpila nešpecifikovanú operáciu v oblasti brucha, ktorej rekonvalescencia si žiada obdobie niekoľko mesiacov. William stál po jej boku a denne ju navštevoval. Viaceré povinnosti odložil, aby mohol byť oporou manželke a starať sa o ich tri deti. Aktuálna situácia si však žiada jeho návrat k povinnostiam a ešte intenzívnejšie nasadenie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #princ Harry #monarchia #rakovina #cesta #obava #kráľ Karol III

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...