Žiadne škandály a po boku milovaná nevesta zosnulej Alžbety II.: Život princa Edwarda je skoro ako rozprávka. Trón ho nestresuje, robí to, čo miluje

Najmladším zo štyroch detí predvlani zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. je princ Edward. V nedeľu oslavuje okrúhle jubileum.

10.03.2024 16:00
Britain Royals Foto: ,
Princ Edward a jeho manželka Sophie, grófka z Wessexu, počas slávnosti "Podväzkového rádu" vo Windsore.
debata

Narodil sa 10. marca 1964 a tak na pomyselnej torte sfúkne v nedeľu 60 sviečok. V čase svojho narodenia bol princ Edward tretí v poradí následníctvo britského trónu, v súčasnosti je však až štrnásty.

Princezná Kate Čítajte viac Ľudia už kupovali lístky na jej prvé vystúpenie a potom... palác všetko dementoval. Ale prvý záber princeznej Kate od operácie je vonku!

Aristokrat, ktorého život je chudobný na väčšie škandály a aféry, sa predtým venoval divadelnej produkcii a pracoval v televízii. Neskôr ale Edward svoju pozornosť zameral skôr na aktivity spojené s verejnou úlohou kráľovskej rodiny. Spolu so svojou manželkou Sophie sa tiež dlhodobo zaujímajú o sociálnu starostlivosť a charitu a podporujú študentov z celého sveta.

Britský princ Edward sa zúčastnil na Royal...
Princ Edward a jeho manželka  Sophie, grófka z...
+12Princ Edward, a jeho manželka  Sophie, gófka  z...

Princ, celým menom Edward Anthony Richard Louis, študoval históriu na Cambridgeskej univerzite. Po krátkej vojenskej kariére v námorníctve pracoval pre divadelné produkčné spoločnosti, okrem iného v spoločnosti známeho Andrewa Lloyda Webbera.

zväčšiť Princ Edward a Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu... Foto: SITA/AP, Jonathan Brady
Princ Edward a Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Princ Edward a Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu sa tiež objavili na Garden Party v Buckinghamskom paláci.

V roku 1993 založil Edward vlastnú firmu Ardent Productions so zameraním na televíznu tvorbu. V televízii sa podieľal napríklad na dokumentoch, ktoré mapovali život britských kráľovských rodov. Od roku 1999 je Edward ženatý so Sophiou Rhys-Jonesovou, ktorá má skúsenosti z reklamnej brandže. Narodili sa im dve deti, Louise a James.

Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Čítajte viac Urobila, čo nik nečakal: Vojvodkyňa Sophie navštívila Irak, oceňované gesto však zatienila tragédia

Po otcovi princovi Philipovi, ktorý zomrel v apríli 2021, dostal Edward titul vojvodu z Edinburghu, jeho brat kráľ Karol III. mu ho udelil pred rokom pri príležitosti 59. narodenín. Po otcovi spolu s titulom prevzal aj patronát nad Medzinárodnou cenou vojvodu z Edinburghu (DofE), určenou študentom medzi 14 a 24 rokmi.

Princ Edward zdraví dav a fotografov. Foto: SITA/AP, Rob Pinney
Britain Coronation Princ Edward zdraví dav a fotografov.

Vlani v máji preto prišiel – vo svojom živote už po niekoľkýkrát – do Prahy odovzdať ceny účastníkom DofE. Stretol sa aj s prezidentom Petrom Pavlom a v pravoslávnom chráme svätých Cyrila a Metoda tiež uctil siedmich československých parašutistov, ktorí tam padli po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Pozrite si tiež:
Milovať okamžite cudzie dieťa, lebo milujete jeho otca? To nie je bežné, hovorí Inka Grohoľová. Aké sú moderné macochy?
Video
Zdroj: TV Pravda
debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #jubileá hviezd #princ Edward #vojvodkyňa Sophie

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...