Rakovina otca aj jeho milovanej manželky strháva pozornosť na budúceho kráľa. Ako to zvláda princ William? Odborníci hovoria toto...

Ako následník trónu a syn zosnulej princeznej Diany je 41-ročný princ William zvyknutý na pozornosť, ktorú púta britská kráľovská rodina.

01.04.2024 00:00
Princ William na zábere z marca 2024.  Foto:
Princ William na zábere z marca 2024.
debata (3)

Vzhľadom na to, že sa jeho otec kráľ Karol a manželka Kate kvôli liečbe rakoviny nezúčastňujú na verejných akciách, sa ale dostal do hľadáčika médií a verejnosti ako nikdy predtým, napísala agentúra Reuters.

Od chvíle, keď v septembri 2022 zomrela jeho babička, kráľovná Alžbeta, si musí byť až príliš dobre vedomý „desivej“ reality svojho osudu, povedala Anna Whitelock, ktorá sa zaoberá dejinami britskej monarchie. „Vie, že musí byť pripravený stať sa kráľom,“ dodala.

Britain BAFTA Film Awards 2024 Čítajte viac Prišiel sám ako prst! Smutný pohľad na princa Williama však vystriedali úsmevy. Dôvodom bola dáma menom Cate...

„Keď sa objavila (kráľova) diagnóza rakoviny, som si samozrejme istá, že jeho prvou reakciou bola starosť o otca. Ale je tu tiež veľká ťarcha zodpovednosti, ktorá zrazu začína tak trochu padať na jeho plecia. A som si istá, že si to veľmi, veľmi dobre uvedomuje,“ uviedla Whitelocková.

Princ William, princ z Walesu prichádza na...
Americký herec Tom Cruise sa objavil ako čestný...
+4Princ William (vpravo) v rozhovore s americkým...

William bol v minulom desaťročí v centre niekoľkých zlatých rokov kráľovskej rodiny, keď verejnosť oslavovala a dávala najavo svoju podporu pri jeho svadbe s Kate v roku 2011, pri narodení ich troch detí a pri míľnikoch vlády jeho babičky Alžbety.

zväčšiť Princ William a princezná Kate z Walesu tvorili... Foto: SITA/AP, Jamie Lorriman
Princ William a princezná Kate z Walesu Princ William a princezná Kate z Walesu tvorili na verejnosti skvelý tandem, toto musí budúcemu kráľovi chýbať.

V posledných niekoľkých rokoch však došlo tiež k vysoko medializovanej roztržke s princom Harrym, ktorý sa aj so svojou manželkou Meghan vzdal kráľovských povinností a následne túto inštitúciu kritizovali. Nechýbal ani škandál okolo priateľstva jeho strýka princa Andrewa so zosnulým sexuálnym delikventom Jeffreym Epsteinom.

Keeley Hawes, Gillian Anderson a Billie Piper Čítajte viac Tento film si princ Andrew asi nepozrie: je o interview, ktoré mu vzalo všetko. Na premiére žiarila Gillian Anderson aj jej kolegyňa v nohavičkách

Po smrti Alžbety a jej manžela Philipa (rok pred smrťou panovníčky) v predchádzajúcom roku sa monarchia znateľne zmenšila, čo ešte zvýraznila súčasná neprítomnosť 75-ročného Karola a Kate.

„Musí byť úplne zničený a mať strach o svoju ženu, o svoje deti a o svojho otca, navyše ku všetkým problémom, ktoré mal so svojím bratom,“ povedala kráľovská životopiskyňa Claudia Joseph. „Myslím, že je to veľmi ťažké. Ale… on niečo vydrží. Je veľmi stoický,“ dodala.

Kráľ Karol III. na zábere z decembra 2023. Foto: SITA/AP, Aaron Chown
Britain Royals Kráľ Karol III. na zábere z decembra 2023.

To kontrastuje s rokom 2017, keď bulvárne noviny prezentovali Williama ako „pracovne nesmelého“. Odvtedy však na seba berie čoraz viac kráľovských povinností a získava si pochvalu za presadzovanie rôznych tém, vrátane životného prostredia a duševného zdravia.

Britain Coronation Čítajte viac Slová priamo z vnútra kráľovskej rodiny: Takto vraj Karol III. zvláda vlastnú diagnózu. Pod maskou pokoja a úsmevmi sa skrýva...

„Som si istý, že keď príde čas, princ William sa do toho oprie,“ povedal Robert Hardman, autor nedávneho životopisu Karola III. „Videli sme, ako po smrti Alžbety II. – najdlhšie žijúcej a najdlhšie vládnucej panovníčky v našej histórii – ľudia rozmýšľali, ako na ňu nadviazať. No, odpoveď znie: monarchia sa s tým vyrovná,“ uviedol Hardman.

Hoci úloha monarchu má byť nepolitická hlava štátu, podľa Whitelockovej by pre Williama bolo veľmi ťažké tráviť čas vo funkcii kráľa len nosením ceremoniálnych rúch a strihaním stúh. Mnoho ľudí by v skutočnosti uvítalo „akčnejšieho monarchu“, dodala. „Myslím, že v nasledujúcich niekoľkých rokoch bude naozaj zaujímavé sledovať, či sú na to ľudia pripravení, alebo či existuje určitá hranica, ktorú nakoniec bude musieť jasne stanoviť, že neprekročí,“ uviedla Whitelock.

Archívna galéria
Princezná Kate z Walesu a princ William z...
Princezná Kate z Walesu pózovala, fotila sa a...
+12Princ William a princezná Kate z Walesu...

Princ sa neostýcha hovoriť svoje názory a kritizovať svetových lídrov kvôli životnému prostrediu. Vo februári vyjadril znepokojenie nad vojnou medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy a uviedol, že bolo zabitých príliš veľa ľudí: išlo o nezvyčajne priame vyjadrenie britského kráľovského dvora.

Princ William na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Finnbarr Webster
Princ William Princ William na archívnom zábere.

„Myslím, že kráľovská rodina sa musí modernizovať a vyvíjať podľa toho, ako ide ďalej, a musí zostať relevantná,“ povedal William v roku 2016, keď sa ho BBC spýtala na jeho budúcnosť vo funkcii kráľa. „To je pre mňa výzva, ako urobiť kráľovskú rodinu relevantnú v najbližších 20 rokoch, a môže to byť o 40 rokov, môže to byť o 60 rokov a ja nemám tušenie, kedy to bude. Dúfam, že sa mi to podarí,“ dodal.

Pozrite si tiež

Mám tri deti a točím filmy, ide oboje, hovorí Anna Geislerová. Žiada si to aj obete, ale robíme ich všetci
Video
Zdroj: TV Pravda
3 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #monarchia #rakovina #zodpovednosť #kráľ #princezná Kate

+ Malé zmeny v stravovaní môžu mať veľký vplyv na zdravie.
Nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete, zídu sa...

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...