S rodinou ich vyhnali z krajiny, keď mal deväť. Život talianskeho princa poznačilo údajné zabitie aj basa. A toto je žena, ktorá teraz dostane všetko!

Predstavitelia šľachtických dvorov a monarchií z celej Európy sa počas uplynulého víkendu zišli v Turíne, aby vzdali úctu zosnulému talianskemu princovi Vittoriovi Emanuelemu. Posledná rozlúčka mala emotívny nádych.

13.02.2024 00:00
Italy Funeral Foto: ,
Princezná Victoria nemohla chýbať na pohrebe svojho starého otca. Aj vďaka nemu sa stane hlavou rodu Savojských.
debata (2)

Syn posledného talianskeho kráľa Umberta II. umrel začiatkom februára vo veku 86 rokov a presne o týždeň na to rodina zorganizovala aj zádušnú omšu, po ktorej nasledoval pohrebný ceremoniál, v turínskej katedrále. Počasie síce rozlúčke neprialo, ale ani dážď nezastavil mnohé tváre zo šľachtických rodov, aby prišli kondolovať pozostalým či dať posledné zbohom. Zástupcov verejnosti však bolo pomenej, azda aj preto, že ku kráľovi mali Taliani najprv odmietavý a neskôr veľmi vlažný prístup.

Knieža Albert II a jeho manželka, princezná Charlene Čítajte viac Princezná Charlene vraj míňala milióny, zamestnala ženu, ktorá uväzovala psov v sprche aj nelegálne pestúnky. Albert má údajne tajné fondy na deti a ex-milenky

Médiá však na podujatí nechýbali a tak sa pred ich objektívmi zastavili aspoň na pár sekúnd mená ako knieža Albert II. z Monaka či španielska kráľovná Sofia. Nechýbali ani princovia Albánska alebo Luxemburgu či rodu Bourbonovcov a, samozrejme, početné zastúpenie mal rod Savojských.

Španielska kráľovná Sofia sa tiež objavila na...
Caroline Bourbonská na pohrebe posledného...
+5Truhla s ostatkami Vittoria Emanueleho, princa...

Za truhlou kráčal jeho syn Emanuele Filiberto, ktorý o otcovi povedal nasledovné: „Bol to otec, priateľ, učiteľ. Bol mimoriadnym človekom, ktorý zaobchádzal so všetkými rovnako, od najskromnejších po najvýznamnejších." Na pohrebe nechýbala ani jeho rodina. Vďaka dekrétu a rozhodnutiu Vittoria Emanueleho sa zmenila niekoľko stáročí trvajúca tradícia a staršia z jeho vnučiek, princezná Vittoria sa postaví do čela rodu Savojských. To bolo doteraz pre ženy nemožné, dediť trón mohli len muži.

Norway Royals Čítajte viac Korčuliarka žijúca v luxuse, ochranárka z Nórska či fešný grécky princ, ktorý zbalil o 13 rokov staršiu - toto je nová generácia šľachty

V júni 2023 jej otec oznámil, že sa vzdá svojho nároku ako dedič v prospech dcéry Vittorie. Stane sa prvou ženou, ktorá bude stáť na čele rodu Savojských. 8. októbra 2023 bola vymenovaná za členku Najvyššieho rádu Najsvätejšieho zvestovania ako vôbec prvá žena, ktorá bola prijatá do rádu, ktorý bol založený v roku 1362.

Princ Emanuele Filiberto, syn zosnulého princa... Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Italy Funeral Princ Emanuele Filiberto, syn zosnulého princa Vittoria Emanuele z rodu Savojských na pohrebe v Turíne.

Samotný Vittorio Emanuele prežil život poznačený mnohými škandálmi. Princova povesť bola vážne poškodená v roku 1978, keď bol obvinený z toho, že omylom zabil 19-ročného Nemca Dirka Hamera po tom, čo dvakrát vystrelil na čln kotviaci v korzickom prístave neďaleko letného sídla jeho rodiny. O desať rokov neskôr bol vo Francúzsku súdený a v roku 1991 bol oslobodený zo zabitia, ale odsúdený za držanie nepovolenej pušky, za čo dostal šesťmesačný podmienečný trest.

Princezná Vittoria Savojská Čítajte viac Otcom je benátsky princ, mamou herečka, ktorú milovalo celé Francúzsko. Dnes patrí Paríž 20-ročnej princeznej Vittorii, jej krása je ako z obrazu

Vittorio Emanuele v Hamerovej smrti vždy trval na svojej nevine. V roku 2023 bol však uvedený dokument streamovacej platformy Netflix pod názvom Kráľ, ktorý nikdy nebol. Séria odhalila odpočúvanú väzenskú konverzáciu z roku 2006, keď bol Emanuele Vittorio vo väzení za samostatný škandál vydierania – za ktorý bol podobne oslobodený. Na nahrávke je zachytené, ako hovorí svojmu spoluväzňovi, že „podviedol“ francúzskych sudcov v prípade Hamer.

Španielska kráľovná Sofia sa tiež objavila na... Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Italy Funeral Španielska kráľovná Sofia sa tiež objavila na pohrebe Vittoria Emanueleho.

Vittorio Emanuele z tísicročného rodu Savojských, ktorý vládol krajine v rokoch 1861 až 1946, opustil Taliansko so svojimi rodičmi v roku 1946 ako deväťročný. V tomto roku Taliansko v historickom referende hlasovalo za republiku a zakázalo návrat kráľovskej rodiny zdiskreditovanej spojením s fašizmom.

Viktor Emanuel Savojský Čítajte viac Jediný syn posledného kráľa si srdcia Talianov nezískal. Sľúbil vernosť, potom žiadal milióny eur

Väčšinu svojho života prežil Vittorio Emanuele v exile vo Švajčiarsku. Návrat do krajiny mu povolili až v roku 2002. V roku 2007 spolu so synom Emanuelom Filibertom požadovali od talianskeho štátu odškodné vo výške 260 miliónov eur za vyhnanstvo rodiny a vrátenie majetku kráľovskej rodiny. Po verejných protestoch sa nárokov vzdali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #posledná rozlúčka #Princ #Vittorio Emanuele Savojský

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...