Supermodelky 90-tych rokov po 33 rokoch nafotili spoločnú titulku Vogue, uchvátili celý svet. Prišli aj slzy, jedna z nich sa toho nedožila...

Slávne supermodelky 90-tych rokov nafotili novú verziu legendárnej obálky módneho časopisu Vogue.

12.08.2023 19:42
Christy Turlington, Naomi Campbell a Linda... Foto:
Zľava: Supermodelky Christy Turlington, Naomi Campbell a Linda Evangelista na zábere z filmu Pret-a-porter v roku 1994.
debata (3)

Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista a Cindy Crawford sa opäť zišli pred objektívom fotoaparátu a už ako päťdesiatničky zapózovali. Chýba len Tatjana Patitz, ktorá tento rok zomrela. Aj na ňu spomínajú bývalé kolegyne vo videu z backstage fotenia, ktoré sa objavilo na sociálnych platformách a kanáloch magazínu. Tatjana Patitz prehrala boj s ťažkým ochorením vo veku 56 rokov.

Tatjana Patitz Čítajte viac Zomrela supermodelka Tatjana Patitz. Kráska, ktorá navštívila aj Slovensko, mala len 56 rokov

Kvarteto modeliek sa objaví na titulnej stránke septembrového vydania Vogue v Spojených štátoch a tiež vo Veľkej Británii, napísal denník The Guardian. Modelky nafotili v rámci jedného fotenia, pričom sa o zábery podelili oba magazíny. Zatiaľ čo vo vnútri magazínu sa budú nachádzať zábery podobné, titulné strany majú odlišnú podobu. Kým na americkom Vogue kvarteto pózuje postojačky, na britskej obálke sa trojica modeliek týči nad kolegyňou Cindy Crawfordovou, ktorá pózuje pololežiac pri ich nohách.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue (@voguemagazine)

Článok v časopise, ktorého obálku zdobí aj nápis „Ty najlepšie všetkých čias“, sa vracajú k začiatkom modelingu na prelome 80. a 90. rokov. Hovorí aj o sexuálnom zneužívaní, ktorému sa tieto štyri modelky úspešne vyhli, alebo rasovej diskriminácii, ktorej čelila jediná modelka tmavej pleti z tohto kvarteta Naomi Campbell.

Fashion Fendi, Linda Evangelista Čítajte viac Aplauz a dojatie - New York tlieskal návratu Lindy Evangelisty na mólo! Vrátila sa aj so slávnou kabelkou

Nová titulná strana je poctou klasickej fotografii a obálke magazínu Vogue, ktorá sa zapísala do moderných dejín popkultúry. Išlo o fotografiu Petra Lindbergha, ktorá sa na titulnej stránke objavila v januári 1990 a časopis ponúkal úvahy nad vtedy nadchádzajúcim desaťročím. Všetky štyri topmodelky sa objavia aj v pripravovanom dokumente Supermodelky, ktorý v septembri uvedie platforma Apple TV.

Topmodelka Naomi Campbell v kreácii Chanel...
Topmodelka Gisele Bündchen v kreácii Chanel...
+15Topmodelka Kendall Jenner v kreácii Marc Jacobs.
Herečka Salma Hayek na zábere z roku 2021.
Herečka Sarah Jessica Parker na zábere z roku...
+32Herečka Salma Hayek na zábere z videa, ktorým...

Autorom návrhu obálky je šéfredaktor britskej verzie Vogue Edward Enninful. Práve o ňom sa špekuluje ako o možnom nástupcovi Anny Wintourovej na čele americkej verzie časopisu, píše The Guardian. Fotografom záberov bol relatívne mladý umelec – módny fotograf Rafael Pavarotti.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue (@voguemagazine)

Portrétované modelky plnia stránky novín aj dnes. Evangelista vlani s médiami hovorila o skazenej plastickej operácii, ktorá zanechala následky na jej tele i psychike. Campbell verejnosť tento rok prekvapila snímkami so svojou dvojročnou dcérou a ďalším novorodencom. Hoci sa aj v 53 rokoch naďalej objavuje na prehliadkových mólach, svoje súkromie drží v tajnosti. Crawford je zase matkou jednej z najúspešnejších modeliek súčasnosti Kaiy Gerberovej.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue (@voguemagazine)

Päť žien, ktoré sa v roku 1990 objavili na obálke Vogue, a spolu s nimi Helena Christensen a Claudia Schiffer, sú považované za prvé modelky, ktoré sa stali celebritami známymi aj mimo módneho sveta. Dopyt po nich strmo rástol najmä v 90. rokoch, keď Evangelista žartovala, že „za menej ako 10 000 dolárov ani nevstane z postele“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vogue #návrat #Christy Turlington #Linda Evangelista #Naomi Campbell. Cindy Crawford

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...